Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Sormiskeittauksen Aloittaminen

Minun osalta lähti homma käyntiin kun kaveri näytti Alexis Milantin Opus 0:n mikä on vieläkin mielestäni yksi parhaimmista fb videoista mitä on ikinä tehty. Mäkin tilasin viime vuoden joulukuussa ensimmäiset puiset laudat ranskasta eli Close Up kompletet. Mut mulla on vasta nyt vähän aikaa sitten tullut sellainen olo että olen suhtkoht hyvä tässä lajissa ja saanut varmuutta sormiskeittaamiseen. Sormiskeittaaminen on mielestäni 80% henkistä hommaa ja 20% fyysistä meininkiä. Mitä parempi mielentila sen paremmin temput lähtee ja temppujen tekniikat jäävät solumuistiin. Sormiskeittaaminen on eräänlaista terapiaa ja henkisen kasvun edistämistä parantavaa touhua. Suosittelen sormiskeittaamista kaikille nuorille. Harrastukseen tarvitsee vain puisen laudan (Close Up, Mitt tai Berlinwood) ja tech deckin josta irrottaa trukit ja laittaa ne puiseen lautaan kiinni. Eli harrastus tulee maksimissaan maksamaan 38 euroa (berlinwood elias assmuth 32 euroa ponkesista ja tech deck vaikka city-marketista 6 euroa). Se myös vähentää telkkarin tuijottamista ja netissä roikkumista mikä on erittäin terveellistä. Sormiskeittaaminen on ainakin minulle elämäntapa. Tai oikeastaan sopiva lisä alkuperäiseen elämäntapaani ja suhtautumiseeni elämään. Sormiskeittaaminen ei missään tapauksessa ole lapsellista vaan lapsen mielistä ja luovuutta ruokkivaa. Ihanteellinen ja turvallinen harrastus kaikille lapsille ja nuorille.

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Laadukkaan videon tekeminen

Tuli mieleen kun arvostelin yhden kaverin videota niin jakaa teidän kanssa vähän vinkkejä että miten saat videostasi mahdollisimman mukaansa tempaavan ja hyvän.
Koska temppuja tulee aina kuvattua paljon enemmän mitä niitä laitetaan videoon niin pitäisi ensiksikin osata karsita niitä huonompia temppuja sieltä parempien temppujen joukosta. Kannattaa katsoa videota monta kertaa koko ajan kun editoit niin se alkuhuuma vähitellen häipyy ja ne temput ei vaikutakaan enää niin siisteiltä kaikki kun heti alussa vaikutti. Aina kun on joku temppu mistä olet epävarma tai mikä ei mene tarpeeksi puhtaasti niin koita ajatella asiaa siten että voit tehdä sen tempun aina uudestaan ja paremmin. Se auttaa mua ainakin luopumaan joistakin mulle tärkeistä tempuista välillä, mutta aina ei osaa ajatella asiaa noin vaan haluaa saada mahd. äkkiä videon ihmisten nähtäville.

Pitää panostaa videoon jos haluat saada siitä sellaisen mitä ihmiset jaksavat katsoa aina uudestaan ja uudestaan. Se mulla on ainakin tavoitteena saada tehtyä sellaisia videoita joita katsotaan useammin kuin kerran ja olen ainakin pari kertaa siinä onnistunut, mikä tuntuu erittäin hyvältä. Juuri äsken huomasin että thafingers oli kommentoinut mun Sci-Fingerboarding videota että hän ei ikinä kyllästy katsomaan sitä ja se oli erittäin mukava kuulla varsinkin kun AP on itse hyvä fingerboardaamaan joten hänen kommentillaan on enemmän painoarvoa kuin jollain ketä en tunne. Joku kutsui myös juuri äsken mua suomen parhaimmaksi fingerboardaajaksi mikä oli kiva kuulla, mutta tiedän että se ei pidä paikkaansa vaikka hänen mielestä se pitää. Siihen minulla olisi erittäin pitkä matka, jos sellaisen tittelin haluaisin mutta jokainen on hyvä jossain ja paremmuutta mielestäni ei pitäisi edes yrittää todistella toisille. Se riittää että minua pidetään hyvänä sormiskeittaajana.

Yksi hyvä tapa saada karsittua ei-niin-hyvät temput on että antaa sen videon hautua päivän tai pari ja sitten katsoo uudestaan ja karsii ne temput mitkä ottavat silmään. Voit aina leikata jonkun tempun pois ja jos se on jotenkin tärkeä niin laittaa sen vaikka bonus tempuksi videon loppuun esimerkiksi. Toinen erittäin hyvä tapa on pyytää jotain ulkopuolista apuun eli joku kaveri katsomaan sitä videota muutaman kerran ja pyytää sen mielipiteet ja ottaa ne sitten huomioon siten miten niihin suhtautuu. Itse saan kiittää isoveljeäni siitä että hän on ollut mukana karsimassa temppuja välillä vaikka aika usein eri mieltä tempuista ollaankin. Mutta siihenkin pitää tottua että on erimielisyyksiä mutta ei anna niiden vaikuttaa ystävyyssuhteisiin tai käytökseen, mikä voi olla välillä vaikeaa, mutta on osattava tulla toimeen. Siinä meillä kaikilla on varmasti parantamisen varaa. Itse osaan ainakin olla välillä niin lapsellinen jostain jutuista että oikein myöhemmin hävettää, mutta eiköhän jokaisella ole samantapaisia tuntemuksia.

Yksi tärkeimmistä asioista videon kuvaamisessa on valaistus. Itselläni on sormiskeitti nurkkauksessani kaksi Ikean spotti lamppua spotti polttimoineen ja yksi pöytävalaisin (halogeeni) minkä löysin äitini komerosta ja nyt on valaistus mielestäni hyvin kohdallaan. On hyvä olla kaksi lamppua, jolloin ei tule niin vahvoja varjoja, mikä taas auttaa kameraakin pysymään tarkkana. Kuvakulma on myös yksi tärkeimmistä asioista kuvatessa videota, sillä jotkut temput toimivat paremmin takaapäin, sivusta tai edestä. Esimerkiksi Krooked Grind on aika näyttävä takaapäin kuvattuna. Muutenkin jos ei ole erillistä kuvaajaa niin on hyvä vaihdella kuvakulmaa kuvatessa jolloin video ei ole niin puuduttava. Itse olen syyllistynyt kyseiseen rikokseen useamman kerran, ja vain koska oon niin laiska ja hajamielinen että ei muista vaihtaa kameran paikkaa välillä vaan innostuu purkittamaan temppuja samasta spotista ja samasta kuvakulmasta. Eli älä käsitä väärin tätä artikkelia, koska en aina muista näitä omia neuvojani noudattaa joten siitä ei tarvitse mua muistuttaa.

Kuvasuhde on mielestäni tosi tärkeä videolle. Jos video on kuvattu 16:9 aspect ratiolla niin niin lopputuloksen pitäisi olla smassa suhteessa, jolloin video näyttää siltä kuin pitääkin. Välillä törmää youtubessa videoihin jotka on kuvattu widescreeninä mutta video on 4:3 suhteesa jolloin dekit on laihempia niin kuin kaikki muutkin videolla. Sitten on taas videoita joissa videon valmistutttua se on ns. pikkukuvana eli mustat palkit on ylhäällä, alhaalla ja sivuissa, mitkä sitten on konvertoitu eli muutettu 16:9 muotoon siten että mustaa palkkia on vain ylä- ja alalaidassa jolloin dekit sun muut taas on leveämpiä. Jos näistä kahdesta joutuisi valitsemaan niin valitsisin jälkimmäisen, mutta video on parhaimmillaan silloin kun se on koko ruudun kokoinen suoraan editointi ohjelmasta exportattaessa. Eikä siten että se on jollain konvertointi ohjelmalla venytetty koko ruudun kokoiseksi, jolloin kuvanlaatu tietenkin kärsii. Itse tein niin pari kuukautta ostettuani uuden kamerani (Sony DCR-SR58) kun en tiennyt että mistä se johtui että ne videot olivat pikkukuva muodossa, mutta nykyään olen viisaampi ja osaan laittaa videon alkuasetukset oikein ja export asetukset myös ja kuvanlaatu nykyisissä videoissani on paljon parempi.

Kannattaa myöskin miettiä että mille formaatille videon exporttaa (eli tuo ulos ohjelmasta video muodossa) esim. .aviksi .mpg:ksi .wmv:ksi. Itse käytän Adobe Premiere Elements 7:aa mikä on mielestäni erittäin hyvä ja monipuolinen editointi ohjelma. Olen huomannut että jos exporttaan videon joko .wmv tai .mpg muotoon niin hidastuksissa tulee ihme viivoja ruutuun ja hidastus nykii ihmeellisesti. Sen asian saa korjattua sillä että exporttaa videon .aviksi dv pal widescreen muodossa. Mutta kun avit vievät niin paljon tilaa niin sitten kannattaa konvertoida (itse käytän AVS4YOU Video Converter 6:sta) video avista esim. .mpg muotoon, jolloin hidastukset ovat sellaisia kuin pitääkin, ainoa asia mikä muuttuu on videon koko ja kuvanlaatu, mutta itse en ainakaan huomaa kuvanlaadussa huomattavaa eroa kunhan konvertointi asetukset ovat kohdillaan.

Efekteillä kuten hidastuksilla saa videosta vieläkin hienomman, kunhan ei hidasta liikaa. Välillä hidastan pelkästään esim. nollie flipistä nosegrindiin niin hidastan vain flipin ja välillä hidastan myös keskeltä grindiä tai sitten ihan tempun loppua. Näin saat vaihtelua videoosi, joka miellyttää enemmän silmää. Muitakin efektejä on välillä hyvä käyttää esim. mustavalkoista efektiä tai mitä vaan efektiä kunhan temppu ei kärsi ja temppu on silti selkeä. Olen huomannut että kliinistä flipistä voi saada tosi epäselvän jos sitä hidastaa liikaa. Ennen hidastin flippi-temppuja noin 50 - 60 prosenttia joka kerta mikä oli aivan liikaa, joten nykyään standardi hidastus flipille on 70 - 80 prosenttia, mutta grindiä voin hidastaa jopa 45 prosenttia mutta se on erittäin lyhyt pätkä minkä hidastan, jolloin temppuun tulee mielestäni hieno lisäys.

Leikkaaminen on erittäin hyvä tapa tehdä videosta parempi. Editoidessa voi tehdä joko nopeita leikkauksia tai hitaita. Nopeasta leikkaamisesta tulee heti mieleen Elias Assmuthin tekemä esittelyvideo Blackriverin Loading Dockista, jossa Elias vetää monta temppua ja niitä temppuja tulee koko ajan eikä niitä olla hidastettu, mikä on ihan siisti idea, mutta niistä on erittäin vaikea saada selvää. Ainakin viimeksi kun sen katsoin niin en saanut selvää mitä temppuja se teki, mutta jos silmä olisi harjaantunut jo tarpeeksi.
Itse kun leikkaan trikkejäni niin leikkaan ne niin että se lauta ei ole paikallaan missään vaiheessa eli kun temppu vaihtuu niin se lähtee samantien liikkeelle se seuraava temppu. Jotkut myös käyttävät niitä mustia freimeijä (frame=yksi kuvakehys joita videossa on joko 25, 29,97 tai 30 sekunnissa, mutta on niitä kameroita ns. highspeed camera joka taltioi peräti 50 freimiä sekunnissa) temppujen välissä mikä ainakin jossain tapauksissa toimii ihan hyvin, mutta itse en ole siihen ryhtynyt. Jokaisen pitäisi mielestäni löytää se oma tapa leikata, hidastaa ja kuvata niitä videoita. Toivottavasti tästä artikkelista on jollekin jotain hyötyä, koska haluaisin että suomalaiset fingerboard videot tulisivat aina vaan laadukkaammiksi, enemmän sormiskeitti tapahtumia (itse järjestän varmaan viimeistään keväällä täällä Turussa jonkinnäköiset tapahtumat, ilmapiiriltään rennot eikä turhan kilpailumielistä meininkiä eli rento tapahtuma jossa voi tavata youtube tuttavia ja tehdä uusia tuttavuuksia ja pelata GOS:a)

Olen nyt noin vuoden sormiskeitannut ja editoinut, joten olen itse-oppinut videon käsittelijä. Mutta
kantapään kautta on opittu monia asioita, joten ajattelin säästää teitä siltä ja kertoa kaikki mitä mieleeni tulee niistä asioista joita editoidessani olen oppinut. Kävin myös viikonlopun pituisen editointi kurssin pari viikkoa sitten, mutta se oli ihan peruskurssi, mutta opin paljon itse-opiskelemalla Adobea siellä ja sen lisäksi viimeisenä päivänä opetettiin miten tehdään dvd menuja, kohtauksia jne. mikä oli todella hyödyllistä sillä olen juuri tekemässä DOH presents FB 4 FUN - The Movie elokuvaa DVD:lle. Mukana on muun muassa Daniel Lindqvist (danilio2020), Joaquin Mêndez (frenchmefrenchyou) ja Thomas Hansen (hanzlow). Mukana on myös nuoria lahjakkuuksia ympäri eurooppaa ja viisi suomalaista mukaanlukien itseni. Kansien tekijä vaihtui viime hetkellä (onneksi parempaan tekijään), joten leffan julkaiseminen venyy hieman. Vielä puuttuu kaksi parttia (molemmat saksalaisia, kuka oikein on sanonut että saksalaiset ovat täsmällisiä ;D) Mukana on Suomi, Norja, Ruotsi, Tsekki, Ranska, Saksa ja Puola eli yhteensä 13 parttia / fingerboardaajaa on mukana leffassa, josta tulee hemmetin kova. Olen myös tekemässä teaser traileria leffasta, joten saatte pian pienet maistiaiset leffasta. Laitan sen varmaan vain tänne ja sitten kun olen saanut tehtyä kunnon trailerin niin sitten laitan sen youtubeen ja lähetän kaikille fingerboardaajille, jotta he voivat laittaa sen kanavalleen. Pyrin pitämään sen leffan hinnan mahdollisimman alhaisena, koska en ole voittoa sen kanssa tekemässä ja se voisi vähentää sen leffan kopiointia. Onhan se aina parempi kun on jotain mihin voit käsilläsi tarttua ja joka on hienon näköinen ja jossa on tietoa sun muuta kansien sisällä. Mutta väkisinkin joku sen tulee rippaamaan, mutta toivon että ihmiset eivät kauheasti sitä latailisi, koska minun pitää saada siitä omani takaisin ja rahaa siihen että voin postittaa niitä muille ridereille, jotka sitten myyvät sitä omassa kotimaassaan. Ja sen leffan tukeminen ostamalla sen parantaa jatko-osan mahdollisuutta. Mielestäni se on aivan eri asia imuttaa jotain hollywood leffaa kuin tuollaista DIY leffaa, johon moni ihminen on nähnyt vaivaa ilman vaivan palkkaa.

Eiköhän tämä artikkeli ollut tässä. Jos tulee jotain kysymistä editoimisesta tai jostain muusta niin jättäkää ihmeessä kommentteja, ehdotuksia ja toiveita. Kiitoksia lukemisesta ja jos ei ole liikaa pyydetty niin kirjautukaa tänne bloggeriin sisään ja tilatkaa tämä (ja englanninkielinen / alkuperäinen blogi) blogi niin teette päivästäni paremman. Lupaan sisällyttää tähän blogiin rehellisiä arvosteluita, mielipiteitä ja neuvoja parhaani mukaan ja te voitte myös vaikuttaa siihen että mitä tänne blogiin oikein kirjoitetaan.

-tOEMOe-fingerboardingforfun-tOEMOe-fingerboardingforfun-tOEMOe-fingerboardingforfun-tOEMOe

tiistai 19. lokakuuta 2010

Vinkkejä Editoimiseen ja Kuvakoon Muuttamiseen

Editoiminen on mielestäni mieluisaa hommaa, koska siinä sinulla on valta jälkikäteen määrätä sitä mitä teit silloin kun nauhoitit videon materiaalin. Voit hidastaa, leikata ja lisätä efektejä mielesi mukaan, mutta yleensä pelkistetympi video on hienompi kuin sellainen joka on täynnä efektejä. Kannattaa käyttää kaikkia kikkoja mahdollisimman vähän jolloin niillä on enemmän painoarvoa, joten kannattaa jättää katsoja haluamaan lisää mieluummin kuin ahtaa hänet täyteen kikkoja. Itse olen esimerkiksi hidastusta käyttänyt jonkun aikaa aika mielikuvituksellisesti eli kun yleensä hidastetaan vain temppu / osa tempusta esim. flippi tempussa flipistä nosegrindiin. Niin olen hidastanut vaikka keskeltä grindiä tai tullessa pois ja mielestäni sillä tavalla saa videosta enemmän irti. Kikkoja on monia ja koita löytää oma tyylisi editoida ja muista myös välillä rikkoa omia sääntöjäsi.

Olen huomannut että useilla youtubessa on videoita joissa on ns. pikkukuva eli mustat palkit on ylä- ja alapuolella. Jos käytät Adobe Premiere Elements sarjan ohjelmaa niin määritä siinä kohtaa kun annetaan uudelle projektille nimi niin siinä samassa on asetukset projektille. Määritä sieltä kuvankoko eli resoluutio samaksi mikä kamerassasi on resoluutio. Esimerkiksi minun kamerassa on 720 x 576 joten laitan siihen sen. Ja jos sulla on laajakuva-kamera (16:9) niin valitse sieltä widescreen ja dv pal. Jos käytät jotain muuta ohjelmaa niin projektin asetukset toimivat varmasti samalla tavalla joten koita löytää ne jostain. Käytä vaikka Googlea apuna ja kokeile kaikkia mahdollisia sanojen muotoja löytääksesi oikean sivuston. Minulla oli sama ongelma kun ostin uuden kamerani pari kuukautta sitten ja löysin tuon ratkaisun vasta vajaa viikko sitten. Sitä ennen venytin kuvan konvertointi ohjelmalla, jolloin kuvanlaatu tietenkin kärsii eli videoni tulevat olemaan paljon kirkkaampia tästä eteenpäin.

Ja valitse export vaiheessa (kun video on valmis ja muutat sen esim .aviksi) valitse oikeat asetukset eli widescreen (16:9), oikea frames per second (fps) ja videomuoto (.avi .wmv .mpg .flv) sen mukaan millainen projektisi on niin saat kaiken mahdollisen irti videostasi. Muutenkin kannattaa katsella asetuksia ja muita vaihtoehtoja ohjelmassa vähän tarkemmin kuin normaalisti niin opit varmasti jotain uutta. Kokeilemalla sitä oppii, yleensä virheiden kautta, mutta se on elämää, C'est La Vie. Toivottavasti jollekin oli tästä artikkelista hyötyä, koska minä ainakin olen erittäin iloinen koska olen oppinut määrittämään nuo asetukset ja muutenkin editoimaan ihan itse kokeilemalla asioita. Suosittelen Adobe Premiere Elements 7:aa jokaiselle ketä haluaa editoida videoita sillä se on aika yksinkertainen ja monipuolinen videonkäsittely ohjelma.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Tutoriaaleja olliesta, kicflipistä ja nolliesta

Morje! Tuli mieleen tehdä opetusvideoita aloittelijoille ja muillekin kun niistä suomenkielisistä tutoriaaleista on pulaa. Laitan tähän linkkejä niihin minun tekemiin opetusvideoihin ja päivitän tätä artikkelia sitä myötä kun uusia tutoriaaleja tulee. Toivottavasti näistä on jollekin jotain hyötyä, joten olisi kiva kuulla jos olette niistä jotain oppineet niin tulee hyvä mieli ja se innostaa minua tekemään uusista tempuista lisää perusteellisia opetusvideoita. Jättäkää kommentteja ja ehdotuksia tempuille mistä haluaisitte minun tekevän opetusvideoita.

Tässä on suora linkki tekemääni soittolistaan johon lisään aina kun teen tai löydän jonkun hyvän suomenkielisen tutorial videon. http://www.youtube.com/view_play_list?p=D65F93E870379072

Ensimmäisenä on luonnollisesti ollien tutoriaali, sillä ollie on kaikkien temppujen äiti. Kaikki (ainakin melkein) temput perustuvat ollieen ja sen tekniikkaan. Kärsivällisyyttä pitää olla, mutta näiden opetusvideoiden kautta luultavasti tulet oppimaan ne nopeammin. Olen saanut kehuja jokaisesta tekemästäni opetusvideosta, mikä on saanut minut jatkamaan niiden tekoa. Ja jos on jotain kysymistä, jotain mitä videossa ei kerrottu / näytetty niin kysykää ihmeessä. Jättäkää kommentti joko tänne tai sitten youtubeen tai voitte myös lähettää yksityisviestin. Eli tässä tulee linkki ollie tutoriaaliin:
http://www.youtube.com/watch?v=LJ2GuGA4I0A Osa 1
http://www.youtube.com/watch?v=P9966PkE-GI Osa 2

Seuraavaksi haluaisitte varmaankin oppia kickflipin. Itseltäni meni aika kauan tämän tempun oppimiseen, koska opettelin sen aikoinaan tech deckillä aivan väärällä tekniikalla, joten tämä video auttaa teitä opettelemaan kyseinen temppu oikealla tekniikalla. Tämä ja ollie on varmasti eniten käytettyjä temppuja niin fingerboardaamisessa kuin skeittaamisessakin. Eli Kickflip Tutorialin linkki tulee tässä:
http://www.youtube.com/watch?v=1AIhJtyZsMc

Sitten on Switch Ollie Tutorial missä opetetaan switchinä tekemään olliea ja vähän flippiä myös.
http://www.youtube.com/watch?v=_PXhBzSFVD0

Tein myöskin Hard Flipistä opetusvideon mikä löytyy täältä:
http://www.youtube.com/watch?v=lsTGClB-Tn0

Seuraava on nollien tutoriaali, minkä olen tehnyt joskus ihan ensimmäisenä. Tietääkseni ainoa suomenkielinen opetusvideo nolliesta (oikeastaan en ole törmännyt kenenkään muun tekemiin suomalaisiin opetusvideoihin, joten jos sellaisen tiedätte niin kertokaa minulle niin laitan siitä linkin tänne), josta on ainakin kahdelle ihmiselle ollut paljon apua, mikä on jo ollut vaivan arvoista. Aloittelijoita pitää kannustaa ja opettaa ja nollie voi olla enemmänkin fingerboardaamista harrastaneelle vaikea temppu. Eli tässä tulee Nollie Tutorial:
http://www.youtube.com/watch?v=CW8s3f8-_NI

Toivottavasti näistä tutoriaaleista on teille hyötyä. Kertokaa kavereillenne tästä blogista ja noista opetusvideoista jos tunnette ihmisiä, jotka harrastavat sormiskeittausta. Opin käyttämään Adobe Premiere Elements 7:kin paremmin ja ajattelin tehdä siitäkin artikkelin, koska olen nähnyt paljon youtubessa videoita, joissa on sellainen pieni kuva eli mustat palkit on ylä- ja alapuolella. Ennen konvertoisin ne koko ruudun kokoisiksi, mutta siinä kärsi kuvanlaatu aika pahasti, minkä varmasti huomaatte jos katsotte tekemiäni videoita. Ollien ja kickflipin tutoriaalit ovat ensimmäisiä videoita jotka olen exportannut suoraan Adobella koko ruudun kokoiseksi. Ei muuta kuin treenaamaan trikkejä! Tsäbä!

keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Fingerboard Renkaat

Ajattelin kertoa omat näkemykseni erilaisista fingerboard renkaista mihin olen törmännyt eli käyttänyt. Ne on tietenkin vain murto-osa kaikista fingerboardaukseen tarkoitetuista renkaista kun on bollien ja flatfacen renkaita esimerkiksi. Mutta voin vain puhua omasta ja kokemuksieni puolesta. Listaan ekana renkaita paremmuusjärjestyksessä ja sen jälkeen perustelen niitä valintoja.


1. Winkler Wheels: Hansen Manson -malli
2. Winkler Wheels: Blackriver Edition -malli
3. Close Up: Bearing Wheels -malli eli ei ne mitkä tulevat Close Upin kompleten mukana
4. Close Up Wheels: Kompleten mukana tulevat renkaat, mitkä vaatii kylläkin Close Upin trukiHansen Mansonit ovat listan kärjessä koska niissä on erittäin hyvä pito, ne rullaavat juuri sopivasti eikä liikaa ja ne kirskuu jos et mene suoraan laudan kanssa mikä auttaa esim. frontti flipistä switch manualiin menoa. Ne ovat myöskin hitusen pehmeämmät kuin Winklerin Blackriver Editionit mikä on mielestäni hyvä juttu. Ne soveltuvat täydellisesti niin street kuin ramppi skeittaukseenkin. Suosittelen niitä lämpimästi kaikille. Ainoa huono juttu on että Ponkesista ei saa kuin Blackriver Edition renkaita, joten sellaiset pitäisi tilata Saksasta jos niitä on edes enää myynnissä. Mutta jos totta puhutaan niin ei niillä kahdella mitään isoa eroa todellakaan ole vaan itselläni kun sattuu olemaan parit setit molempia niin tulee niitä verrailtua vähän isommalla kädellä.

Winklerin BRR Editionit on myöskin tosi hyvät niin streetillä kuin rampillakin koska ne ovat aika kovat renkaat niinkuin Hansenitkin ovat mutta ne ei 'kirsku' niin paljon kuin Hansen Mansonit (luulisin että ne on nimetty juuri sen mukaan millainen ääni niistä tulee kun vetää powersliden) vaan ne pitävät vähän luonnollisempaa ääntä. Suosittelen kaikille vähän enemmän sormiskeittaaville näitä hyvällä omalla tunnolla, sillä ne ovat Hansen Mansonien lisäksi ainoat renkaat mitä käytän.


Ponkesista saa 19 eurolla setin Close Upin erillisiä renkaita, jotka ovat huomattavasti paremmat kuin ne mitkä tulevat completen mukana


Close Upin renkaat (molemmat) taas eivät minun mielestäni ainakaan ole kovin hyvät noin yleisesti. Ainakaan ne mitkä tulevat kompleteissa mukana. Mutta ne erilliset CU:n renkaat ovat jo paremmat sillä ne ei vaapu läheskään niin pahasti kuin komplete-renkaat. Hyvä tapa saada vaappuminen noista renkaista pois on sellainen että laittaa renkaan trukkiin, prikan sen jälkeen ja sitten mutterin. CU:t ovat mielestäni erittäin huonoja rampissa sillä kun ne ovat niin pehmeät niin ne ottaa kiinni esim. boardslidessä mutta kyllä niillä pystyy vetämään mutta ei läheskään niin hyvin kuin Winklereillä. Ne ovat aivan eri maailmasta. Seuraavaksi kerron mielipiteeni Flatfacen Blackriver Edition renkaista, jotka Mike sanoi lähettävänsä minulle, mutta USA:sta kun tulee niin siinä voi kestää kaksi tai kolmekin viikkoa ennen kuin ne ovat perillä. Mutta sellaiset ovat tulossa!


Päivitän tuota listaa kunhan saan hommattua itselleni Bollien ja Flatfacen renkaat tai muiden merkkien renkaita.

lauantai 9. lokakuuta 2010

Fingerboard Kanavia ja Videoita

Tuli mieleen suomentaa tämä artikkeli, koska on varmasti fingerboardaajia tai siitä kiinnostuneita, jotka eivät tiedä kaikkia hyviä kanavia ja videoita. Itsellänikin meni muutama kuukausi että löysin muut suomalaisten youtube kanavat (tuskinpa kaikkia olen vielä edes löytänyt). Joten tässä tulee minun suosikki-videoita ja kanavia ja kaikki suomalaisten kanavat mitkä tiedän. Siellä (youtubessa) on paljon fb videoita joista suuri osa on aika roskaa, mutta siellä on myös tosi paljon hyviä kanavia ja videoita.


Ekana mun on pakko laittaa linkki videoon mikä sai minut innostumaan lajista ja aloittamaan fingerboardaamisen. Kyseessä on mikäs muukaan kuin Alexis Milantin Opus 0. Mielestäni kaikkien aikojen paras fingerboard video. Se on niin realistinen kuin mahdollista eikä siinä ole käytetty yhtään blackriverin tai muidenkaan yritysten ramppeja vaan kaikki on DIY meiningillä tehty esim. sardiini-purkista. Jos ette ole tätä nähnyt niin katsokaa ihmeessä. Kyseessä on taideteos mikä ei koskaan mene vanhaksi! Katsokaa myös Opus 12 & 13. Niissä on hienosti tehty silleen että Alexis muka skeittaa fingerboardilla ja toisessa on käsi ranteesta poikki mikä hyppää telkkarin sisään ja fingerboardaa ranskan kaduilla. Nämä kolme videota on ylivoimaisesti siisteimpiä fingerboard videoita sillä niissä on keskitytty muuhunkin kuin vain temppuihin. Ottakaa tästä mallia!
http://www.youtube.com/watch?v=lnvyIfeevW4

Mun suosikki "Pro-Fingerboardaajat"

Vittorio Piscopo on espanjalainen fingerboardaaja, jonka tyylistä tykkään tosi paljon. Ehkä sen takia että meillä on aika samanlainen tyyli. Vittorio sanoi myös tykkäävänsä tosi paljon mun tyylistä fingerboardata mikä oli tosi kiva kuulla. Joten hän myös tilaa kanavaani.
Vittorion kanava on http://www.youtube.com/user/vittoriopiscopo hänellä on myös omat kotisivut, mutta ne on espanjaksi: http://www.vittoriopiscopo.com

Daniel Lindqvist on Ruotsin aika varmasti suosituin sormiskeittaaja ja mukava tyyppi. Oon tavannut hänet pari kertaa kun olen käynyt rapakon toisella puolella fb-kisoissa. Melkein voitin sen GOS:ssa ;D Tai ehkä suosituin ruotsalainen on Christopher Johnson, mutta Danielin kanavassa on paljon Christopherin videoita ja fingerboardaamista. Danielilla on Yellowoodin sponssi ja Chrissellä on Blackriverin sponssi eli ei mitään turhia tyyppejä. Danielilla on myös pätkä tulevassa Fingerboarding For Fun leffassa mitä aloitin tekemään kesäkuun alussa. Pidemmittä puheitta tässä on Danielin kanava: www.youtube.com/danilio2020 (Daniel ei oo paljon tehnyt enää fingerboard videoita mutta sen kanava on täynnä laadukasta fingerboardausta)

Joaquin Mendez Ranskasta, joka myöskin on mukana FB 4 FUN leffassa. Mukavan tuntuinen tyyppi myöskin, mitä sähköpostin kautta olen häneen tutustunut: www.youtube.com/frenchmefrenchyou

Gary Chin on Flatfacen teamrider ja hän tekee mielestäni parhaimpia tutorial videoita mihin olen törmännyt. Sillä on tekniikka niin hyvin hallussa kuin vain voi olla: www.youtube.com/weakfingers
Koska sillä on niin paljon videoita niin jos haluat esim. kickflip tutorialin löytää niin kirjoita hakukoneeseen esim. kickflip tutorial weakfingers

Blackriverin kanavalta löytyy kaikennäköisiä videoita mainoksista tapahtumiin.  www.youtube.com/user/blacktheriver

En tiedä kenen kanava tämä on mutta siellä on paljon laadukkaita videoita, muun muassa Game Of Skate videoita, joissa on maailman parhaimpia fingerboardaajia pelaamassa GOS:ssia: http://www.youtube.com/user/dermordinhimself

Tämä ei ole minun henkilökohtainen suosikki, mutta Mike Schneider kyllä osaa hommansa ja siellä on ainakin muutama tosi hyvä video. Flatfacen perustaja / omistaja.
http://www.youtube.com/user/mikeschneider?blend=1&ob=4

David Cisarilla on laadukasta fingerboardausta kanavallaan: http://www.youtube.com/user/DavidCisar

Spazpants on ihan hemmetin kova vetämään. Jos et usko niin katsopas tämä video: http://www.youtube.com/watch?feature=iv&v=XnMvj0o7GB4&annotation_id=annotation_352905.
Ja sen kanava on www.youtube.com/spazpants

No niin. Noiden kanavien ja videoiden avulla pitäisi löytää youtubesta aika moneksi tunniksi katsottavaa ja aina kun olet katsonut videon niin youtube ehdottaa samantapaisia videoita mikä on hyvä tapa löytää hyviä uusia kanavia. Jos tiedätte jonkun hyvän kanavan niin jättäkää kommentti niin käyn katsomassa sen ja lisään sen tänne luetteloon.

Tässä on muutama suomalainen kanava missä on hyviä videoita, ainakin itse olen tykännyt.

www.youtube.com/naakkamcnuget
www.youtube.com/jonaz2121
www.youtube.com/thafingers (tha fingers on ryhmä eikä henkilö)
www.youtube.com/ruzky3
www.youtube.com/villejeejee

Järjestin tossa joku aika sitten suomen ensimmäisen on-line fingerboard video kilpailun Ponkesin nimissä. Kisaan tuli ihan kiitettävästi videoita, joiden joukossa oli muutama hyvä video. Mua väitettiin puolueelliseksi tuomariksi mikä on ihan naurettavaa koska mulla ei oo mitään syytä olla puolueellinen. "Se teki huonompia temppuja ku mä ja se voitti" tapaisia kommentteja riitti mutta se ei ollutkaan temppu-kilpailu vaan VIDEO-kilpailu. Tässä on Ponkes Kymppi Skaban voittaja-video. Tämä on ehkä paras suomalainen video mitä olen ikinä nähnyt ja tekin voitte kommentoida että mitä mieltä olette tuosta videosta. Siinä on nähty paljon vaivaa niin spoteissa kuin editoimisessakin ja niistä kilpailussa sai pisteitä. Kaiken lisäksi se on vielä värimääritelty eli siinä on tosi hyvä kuvanlaatu. Mutta katsokaa itse! http://www.youtube.com/watch?v=xpiH4hrFNxw

Ja tietenkin tarvii soittaa omaa torvea eli mainostaa omaa kanavaa www.youtube.com/to3mo3 Mutta ei siinä kaikki, koska kerron että mitä videoita sieltä kannattaa katsoa. Niitä mitkä on saanut hyvää palautetta ja joilla on eniten katsojia.

Mun ylivoimaisesti suosituin video, mihin olen itsekin aika tyytyväinen on FB 4 FUN 2 jota on aika paljon kehuttu. http://www.youtube.com/watch?v=-JGaGgu1Tcc Katsokaa myös muut FB 4 FUN sarjan (kuusi videota) videot, sillä ne on mielestäni ja muidenkin mielestä hyviä. Muistaakseni nämä FB 4 FUN videot tuli sen jälkeen kun olin pitänyt taukoa kuvaamisesta eli olin vain harjoitellut temppuja enkä kuvannut ollenkaan. Sitä on hyvä pitää välillä taukoa kuvaamisesta niin ehtii harjoitella temput jolloin ne näyttääkin varmemmilta kuin sellaiset jos kuvaa koko ajan ja pääsee kerran jonkun tempun. Joskus alkuaikoina tein niin että kuvasin koko ajan, mutta jossain vaiheessa sitä viisastui ja halusi oikeasti oppia niitä temppuja, joten aloin pitämään taukoa kuvaamisesta aina silloin tällöin. Fingerboardaamisestakin on välillä hyvä pitää taukoa niin saa uutta perspektiiviä koko hommaan.

Tässä on kaksi videota mitä isoveljeni kanssa kuvattiin Turun seikkailupuistossa. Kakkos-osaa on katsottu paljon enemmän, mutta en menisi sanomaan että se on parempi kuin se eka koska silloin satoi vettä kun me kuvattiin sitä ekaa videota mikä mun mielestä antaa sille videolle lisäarvoa koska se aika paljon vaikeampaa vetää trikkejä kun lauta on ihan läpimärkä. Lähtee pito ripeistä. Eli Seikkailupuisto 1 & 2 http://www.youtube.com/watch?v=P82aIFVwOvQ 
http://www.youtube.com/watch?v=EUXexy2o77s&feature=related
Oli tosi hauskaa olla kuvaamassa noita mutta vähän vanhemmat lapsineen kattos ku kaksi aikuista äijää tulee sinne kameran ja sormiskeitin kanssa ;D Mutta ei sillä niin väliä mitä muut ajattelee, pääasia että on hauskaa. Mun mielestä ehkä siistein spotti noista on se puun runko. Se oli aika harkkore spotti.
Tässä tulee vielä muutama mun lempivideoistani:
http://www.youtube.com/watch?v=m-AD5diL260
http://www.youtube.com/watch?v=rXkbl9pJiwc
http://www.youtube.com/watch?v=C7ALUOZjTcc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=1kzu8TxH8M4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=BcfkuQPYip4

No niin. Nyt tuli mainostettua itseäni ehkä tarpeeksi paitsi kolme videota mitä editoin Malmö-reissun materiaaleista. Ne tulee tässä:
Julien Kleinin (ei mikään mukava jätkä) ja Elias Assmuthin (tosi mukava ja jalat maan pinnalla) fingerboardausta:
http://www.youtube.com/watch?v=q6lMrn56kPg
Martin Winklerin ramppi fingerboardausta ja muutama temppu Cristopher Johnsonilta: http://www.youtube.com/watch?v=4zL0K4EzREU&feature=related
Ja tässä viimeisessä on enimmäkseen mun skedeystä ja pari temppua parilta ruotsalaiselta jätkältä:
http://www.youtube.com/watch?v=m-AD5diL260

Noin. Eiköhän siinä ole jo aika paljon katseltavaa. Koitan päivittää tätä artikkelia sitä mukaa kun löydän siistejä videoita ja tai kanavia. Jos tykkäätte tästä blogista ja haluatte että se kehittyy parhaalla mahdollisella tavalla niin mainostakaa sitä kavereillenne ja laittakaa linkki tänne profiileihinne esim. youtubessa, facebookissa tai myspacessa. Facebookista tuli mieleen että jos teillä on siellä tili niin liittykää Finish Fingerboarding ryhmään! Kiitokset niille, jotka on tätä blogia kehunut. Tsäbä!

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Jees, tippus postilaatikosta kirje Blackriver-Rampsilta eli Hansenilta. Sain uuden blackriver trukin yläosan kun vanhassa akseli pyöri ympyrää. Sain myös uuden setin Winkler Hansen Manson renkaita, koska ne mitkä joskus BRR:ltä tilasin niin jumittaa eikä niitä pysty yhtä hyvin korjaamaan kuin Blackriver Edition renkaita. Nodih, eli nyt on neljät Winklerit: kahdet Hansen Mansonit ja kahdet BRR editionit. Tämä piristi päivääni ja rupesin heti vaihtamaan trukin osia Living Dead kompleteen eli siihen old-school malliseen special edition Berlinwood lautaan mitä olen hehkuttanut varmasti jonkun mielestä jo liikaa ja varmaan tulen vielä mainitsemaankin siitä, koska olen erittäin tyytyväinen että minulle sellainen lahjoitettiin (tai siis sain valita sellasesta laatikosta mikä oli täynnä eri special edition dekkejä).

Kokosin uuden kompleten Mitt G5:sta (en ole ihan varma, mutta melkein. täytyy varmistaa Mittiltä mallit) mihin laitoin Close Upin siniset trukit (mitä siitä väristä vielä on jäljellä) ja Close Upin kunnon renkaat eli ei sellaisia mitä tulee kompleteiden mukana vaan sellainen mikä maksaa 18 euroa Ponkesissa. Tämä dekki ei ollutkaat wide (100mm x 28mm) vaan normaali (98mm x 26mm) mikä on minulle hiukan liian kapea, mutta kyllä sillä temppuja lähti joka tapauksessa. Poppi on erittäin hyvä ja aika korkeat konkeivit. Isommat kuin 09 Close Upin mallissa, joten sitä lautaa on aika vaikea olla pyörittämättä ;D Hyvä dekki ja hyvän näköinen koska se on lyhyempi kuin wide malli, joten se ei näytä niin tyhmältä kuin äsken mainittu Close Upin dekki, koska se on minun mielestä aivan liian pitkä. Ajattelin tilata Close Upin completen ihan vain sen takia että näkee miten ne on kehittynyt niin voin paremmin neuvoa aloittelevia sormiskeittaajia.

Oon tällä hetkellä editoimassa uusinta videotani, mutta Adobe Premiere Elements tökkii jostain kumman syystä. Jos joku tietää jonkun kevyemmän ja samantapaisen ohjelman kuin Adobe Premiere Elements 7 tai 8 niin ilmoittakaa mulle ihmeessä niin voisin kokeilla josko sellainen ohjelma toimisi paremmin. Sony Vegas on mielestäni huono, joten älkää ehdottako sitä. Vihdoinkin sain nauhalle frontside kickflip to fs nosebluntin boksi 5:ssa. Pääsin senkin tempun ensimmäiseksi switchinä, kumma juttu. Mutta pääasia että pääsin sen ja mielestäni aika puhtaastikin. Näette sen seuraavassa videossani, minkä laitan youtubeen jo ehkä tänään jos vain softat pelittää.

Sain pari tosi hyvää suomalaista fingerboardaajaa mukaan DOH FB tiimiin, mikä on helvetin hyvä juttu sillä ne on parhaimpia suomalaisia sormiskeittaajia mihin olen itse törmännyt ja enköhän ole törmännyt suurimpaan osaan, paitsi niihin jotka eivät tee videoita. Se tiimi on DOH FB Elementsin tiimi eli DOH sponssaa sen jäseniä, kunhan saadaan homma pelittämään. Pitäisi materiaalit käydä ostamassa jostain hyvästä pienestä puljusta niin päästään tekemään elementtejä. Aluksi aika perus ramppeja ja bokseja, mutta ollaan suunniteltu yksi aika hemmetin hieno ja monipuolinen elementti, mutta en voi siitä sen enempää kertoa ettei kukaan vaan varasta sitä ideaa, sillä se on aika kova vaikka itse sanonkin. Tai itse asiassa en itse sano, koska isoveljeni (melkein diplomi-insinööri ja tuotekehittelijä) sen suurimmaksi osin on suunnitellut ja 3D-mallintanut. Heti kun alkaa tulemaan valmiita ja testattuja elementtejä niin tänne laitan niistä kuvia ja videoita niin näette millaisia ne on jos haluatte vaikka ostaa sellaisen itsellenne.

Jepulis. Alkaa tämä näppiksen näpyttäminen kyllästyttää, koska uudet fingerboardit odottaa että niitä revitetään, joten jätän tämän tähän mistä tämän löysinkin ja jatkan matkaa kämppäni perälle "fingerboard nurkkaukseeni" jota olisi taas tarkoitus vähän väsätä jossain vaiheessa. Mullahan oli koko pöytä päällystetty graniitti-laatoilla yhdessä vaiheessa, mutta otin ne pois koska ne laatat ei ollut ihan tasaisia niin siinä oli sellaisia tökkäyskohtia mitkä rupesi ketuttamaan viimeistään siinä vaiheessa kun ländäsi jonkun kovan trikin suoraan sellaiseen kohtaan, jolloin temppu oli pilalla. Muutenkin vähän turhan liukkaita minun mielestäni, mutta on niitä hyvä olla olemassa koska niistä voi tehdä rappusia, seiniä ja vaikka mitä mielikuvitus keksiikään. Olkaa kekseliäitä ja fingerboardatkaa huvin vuoksi! Moroo!

tiistai 5. lokakuuta 2010

Yleistä sormiskeittaamisesta ja tarvikkeista

Multa on paljon kyselty neuvoja lautojen, trukkien ja renkaiden suhteen. Tuli mieleen että voisin kirjoitella tänne niitä mitä olen ihmisille neuvonut youtubessa kun kaikennäköistä on kyselty. Nämä ovat pelkästään minun omia mielipiteitä tai asioita joita olen kuullut luotettavilta tahoilta, eikä niillä ole mitään tekemistä Ponkesin tai Mitt Skateboardsin kanssa. Vaikka minulla on sponsori niin se ei saa minua suosittelemaan ihmisille huonolaatuista tavaraa vaan vertailen ja arvostelen niitä mahdollisimman rehellisesti.

Aika paljon on kyselty Close Upin completeista, joten jaan nyt omia ajatuksiani kyseisen valmistajan tuotteista. Close Up on siitä hyvä merkki että se on suhtkoht halpa ja laadukas ja siinä tulee koko komplete eli lauta, trukit ja renkaat. Minun ensimmäiset puiset dekit olivat Close Upin lautoja ja tulin niillä ihan hyvin toimeen, tai oikeastaan tosi hyvin sillä kun niitä vertaa Tech Deckeihin niin TD:t on huonoja leluja. Ponkesista www.ponkes.com saa Close Upin completen 25 eurolla ja olen ajatellut sellaisen hommata ja katsoa että millaisiksi ne on kehittynyt, koska siitä on 2 kuukauden päästä vuosi kun tilasin pari kompletea Ranskasta. Mielestäni dekit on ihan hyviä, mutta renkaat on aika huonot vaikka niissä laakerit onkin. Ne roikkuu trukeista ja tekee fingerboardaamisesta tosi raskasta. Lisäksi ne on vielä liian pehmeät renkaat ainakin ramppiskeittaukseen sillä boardslidet sun muut ei liu'u läheskään yhtä hyvin kuin esim Winklerin renkaat. Mieluummin laittaisin vaikka TD:n renkaat vaikka niissä ei laakereita olekaan. Trukit on ihan hyvät, kunhan laittaa niihin Riptapen mukana tulevat prikat ja kumit. Itselläni on Close Upin renkaat mitkä tilasin Ponkesista. Ne on paljon paremmat kuin kompleten mukana tulleet, eikä ne roiku niin pahasti. Mutta niiden kanssa pitää olla joko Close Upin trukit tai Blackriverin trukit, koska muuten ne roikkuu hieman. Hintalaatusuhteeltaan Close Upin kompletet on ihan hyviä. Parempia voisi olla, mutta ensimmäiseksi laudaksi soveltuu tosi hyvin. Tosin olen kuullut että joillekin on tullut komplete trukki paskana postista, mutta ne on luultavimmin poikkeuksia.

Yksi hyvä pienen budjetin ostos on Berlinwoodin Elias Assmuth signature dekki, mikä maksaa Ponkesissa 32 euroa. Niihin laittaa Tech Deckin (TD) trukit ja renkaat ainakin aluksi niin kyllä sillä pärjää jo jonkun aikaa. Itse voisin ihan hyvin fingerboardata sellaisella kompletella ja mulla onkin monta kompletea missä ei ole Blackriverin trukkeja vaan joko TD:n, Close Upin tai Mitt:n ja hyvin niillä temppuja vetelee. Kannattaa rauhassa miettiä ennen kuin ostaa ettei tule pettyneeksi.

Ja paras pienen budjetin ratkaisu on Mitt Fingerboard Puolasta, joka minua sponsoroi. Mittin dekit on tosi hyviä ja halpoja. Ne on jotain 10 euron paikkeilla mikä on tosi halpa hinta niin hyvästä ja laadukkaasta laudasta. Sieltä saat suunnilleen samaan hintaan kompleten kuin Close Upilta ja dekit on ainakin minun mielestä paljon parempia. Ainoa miinus on että Mittiltä ei saa laakerillisia renkaita, mutta Close Upin renkaat vaikka niissä laakerit on, on silti huonot eli en ottaisi tuota miinusta huomioon. Postimaksuista en tiedä koska en ole ikinä sieltä ostanut mitään, koska saan sieltä dekkejä sun muuta kivaa mutta postitus ei kestä kuin pari päivää.

Jossain vaiheessa kannattaa ruveta miettimään Blackriverin trukkeja Winklerin Blackriver Edition renkaiden kanssa, koska ne on ihan toisesta maailmasta kuin nuo peruskamat. Itselläni on kolmet Winklerin renkaat ja kahdet Blackriverin trukit. Ponkesista saa Winklerin renkaat 35 eurolla ja Blackriverin trukit 55 eurolla, mikä on aika kallista mutta tosiaankin sen arvoista. Itselläni meni Blackriverin trukki "paskaksi" sillä tavalla että en saanut rengasta pois siitä koska se akseli pyörii sitä mukaa kun yritän irrottaa rengasta. Menin sitten tongeilla pitämään kiinni toisesta päästä ja pilasin koko akselin, mutta onneksi Blackriverin trukkeihin saa ostettua osia eli ei tarvitse ostaa kokonaan uusia trukkeja. Itse kirjoitin asiasta Thomas Hansenille, koska muutenkin hänen kanssaan olen ollut yhteyksissä ja se lähettää mulle uuden akselin ja uudet Winklerin Hansen Manson renkaat, koska niissä laakerit ei pysy paikallaan joten renkaat menee jumiin Blackriverin trukeissa, mutta onneksi ne käy hyvin tavallisiin trukkeihin. Jos sinulla on Blackriverin trukit ja Winklerin renkaat ja renkaat lakkaa pyörimästä niin ota rengas irti, käännä se ja laita se väärinpäin takaisin trukkiin ja paina sitä trukkia vasten niin että laakeri muljahtaa takaisin paikalleen. Jos se menee nopeasti taas jumiin niin kannattaa miettiä laakerin siirtämistä ja liimaamista paikalleen. Itse olen miettinyt asiaa mutta en ole vielä kokeillut liimata laakereita paikalleen. Ilmoittelen sitten että miten homma toimii kunhan saan sen aikaiseksi.

Berlinwood - The Living Dead (Thanks Andreas)
Mun lempidekkejä on Berlinwoodin grafiikkadekit, joita on kertynyt mukavasti ja on yksi ihan käyttämätönkin vielä paketissa, Berlin Wall. Niissä on vaan niin hyvät muodot ja poppi on hemmetin hyvä. Tällä hetkellä käytän Berlinwoodin Red Blackriver dekkiä Blackriverin trukkien ja Winklerin BRR Edition renkaiden kanssa ja toisena kompletena mulla on Mitt G5 Mittin punaisilla trukeilla missä on Riptapen kumit ja prikat ja Winklerin renkaat. Mulla on vielä kaksi Mittin dekkiä pakkauksissa, koska en ole ehtinyt niitä vielä kokeilemaan, mutta löysin jo lempi Mitt dekin ja se on se G5, joten ei ole paljon tarvetta vielä käyttää niitä muita. Mä oon aika hamstraaja mitä tulee sormiskeitti tarvikkeisiin. Oon suostunut yhtä kompletea lainaamaan yhdelle kaverille pidemmäksi aikaa ja kokosin kompleten isoveljelleni, mutta en ole suostunut myymään mitään. Kaveri tarvitsi Close Upin trukit koska sillä on Close Upin renkaat niin suostuin heti lainaamaan niitä ja myöhemmin annoin ne hänelle, mutta tiukkaa teki. Mulla on muistoja jokaisesta dekistä millä oon skeitannut, joten haluan pitää ne itselläni ja kerryttää kokoelmaani. Olen niin tyytyväinen siitä Berlinwoodin Special Edition dekistä minkä sain Andreas Hies nimiseltä henkilöltä, ketä on ensimmäinen Blackriverin teamrider ikinä. Se on oldschool dekki ja sain sen ilmaiseksi, koska niitä ei myydä ollenkaan. Laitan kuvan tähän mukaan siitä dekistä.

Ohhoh... alkaa kello olemaan sen verran että ip-tv päälle ja aivot narikkaan. toivottavasti tästä oli jollekin apua vaikka se näyttää aika kaoottiselta tekstiltä ;D koitan skarpata tulevaisuudessa ja muistakaa kommentoida ja ehdottaa asioita tai kysyä ihan mitä vaan sormiskeittaamiseen liittyvää niin koitan parhaani mukaan vastata. FB 4 FUN!

Erilaisia harjoitustekniikoita ja tapoja tehdä temppu

Sormiskeittaamisessa on monta tapaa opetella tietty temppu. Joillekin jotkut tavat tulevat luonnostaan, mutta suuri osa jättää käyttämättä hyviä tapoja harjoitella koska ne ei tule mieleen eikä niistä ole kuullut mitään. Joten siksi ajattelin kirjoittaa tekniikoista mitkä on auttanut minua.

Ensimmäiseksi kerron yhdestä jutusta mitä tulee silloin tällöin tehtyä. Eli laita käsi pöydälle niin että kämmen ottaa pöytään kiinni ja sitten tee ollie tai flippi pelkästään käyttämällä etu ja keskisormea. Se on hyvä harjoitus sormilihaksille. Samalla tulee hiottua tekniikkaa jolla ollie tai flippi tehdään. Sormiskeittauksessa on monta asiaa mitkä pitää vaan tajuta niin temput helpottuu. Tämä on tämmöinen perustreeni, mitä voi olla hyvä aina välillä tehdä vaikka telkkaria katsellessa.

Toiseksi voisin kertoa tavasta jolla itse opettelin nollien. Siinä vedetään lautaa nopeasti eteenpäin, popataan lauta ja vedetään lautaa takaisin taaksepäin jolloin laudan pitäisi jonkun verran nousta. Tällä tavalla nollie lähtee ja tulee samaan paikkaan, joten nollie ei ole vielä hallussa. Tämä on sellainen välietappi, että saa tuntumaa lautaan ja siihen miten nollien saa vastavoimalla nousemaan. Seuraavaksi pitäisi saada nollie lentämään eteenpäin luonnollisesti. Pikkuhiljaa koita sillä tekniikalla josta kerroin ländätä nollie hieman pidemmälle kuin mistä sen aloitit. Tätä kun treenaat jonkun aikaa (itselläni siihen noin kuukausi että oppisin sen kunnolla) niin ennemmin tai myöhemmin lauta lentää eteenpäin ja voit ruveta treenaamaan nollieta jonkun esteen yli, mikä on vaikeampaa kuin luulisi. Mutta ei niin vaikeaa kuin fakie ollie koska siinä sulla on nimetön ja pikkurilli menosuuntaan jolloin ne ottavat helposti esteeseen kiinni. Muutenkin ainakin minun mielestä nollie on helpompi temppu kuin fakie ollie. Mutta toisaalta osaan fakiesta erilaisia temppuja kuin nolliesta. Esim. heelflippi on helpompi fakiesta ja flippi on taas helpompi nolliesta. Mutta se on aika yksilökohtaista että mitkä temput on helpompia ja kenelle. Tässä on linkki opetusvideoon jonka tein joskus kun sellaista pyydettiin http://www.youtube.com/watch?v=CW8s3f8-_NI

http://www.youtube.com/watch?v=XsIcrtMMbLE Video demonstraatioita seuraavista vinkeistä.
Seuraava on minullekin aika uusi tekniikka vaikka olen sitä käyttänyt (pientä osaa siitä) jo aika kauan, kun olen tehnyt backside ollieita tai flippejä. Eli tekee temppuja eri suuntiin. Itselleni on aina ollut vaikeaa tehdä backside flippi tai ollie "normaalisti" eli siten että tulet oikealta vasemmalle ja käännät käden / sormet 180 astetta backsideen eli itsestä poispäin. Hyvä tapa treenata backside temppuja on tulla itseään päin, jolloin rannetta on helpompi kääntää sen 180 astetta. Fakie half-cabissa taas mennään itsestä pois päin eli päinvastoin. Switch frontside flip on myös paljon helpompi kun kätesi menee itsestäsi pois päin kun taas jos yrittäisit tehdä sitä vasemmalta oikealle niin ainakin minulle olisi miltei mahdotonta tehdä frontside flippi switch stancesta (eli etusormi teilillä). On hyvä osata temppuja moneen eri suuntaan jolloin saat vaihtelua tyyliisi ja kykenet tekemään paljon enemmän temppuja kuin jos menisit vain vasemmalta oikealle tai päinvastoin. Tämä on minun mielestä erittäin hyvä tekniikka opetella temppuja ja totutella laudan hallitsemiseen eri käden asennoista. Toivottavasti tämä ja muut tekniikat auttavat jotakin tässä haastavassa ja hauskassa harrastuksessa.

Sitten seuraavaksi voisin kertoa pressure-tempuista ja pressure tekniikan käyttämisestä tavallisissa tempuissa. Eli pressure on nimensä mukaisesti jalalla tai sormella nopeasti painettu takajalan liike, jolla lauta saadaan pyörimään asteita tai flippejä. Jos painat teilin oikealta puolelta niin laudan pitäisi mennä inward heelflip (backside varial heelflip) ja vasemmalta painettaessa hardflip. Joskus kun vielä Tech Deckillä pelleilin niin pressure temput oli suurin osa mun tempuista. Eli pressuressa temppu tehdään vain yhdellä sormella.

Voisin samalla kertoa niistä kolmesta eri tavasta jolla teen tre flipin eli 360 flipin. Ensimmäinen tapa on nopea ja matala. Siinä teen sen tempun vähän pressuremaisesti eli pääosin takajalalla mutta etusormi koskettaa sitä hiukan jolloin muodostuu flipin liike. Tällä tavalla tein aika kauan tre flippejä, mutta tällä tavalla on aika vaikea saada temppu nousemaan ilman että siitä tulee joku tre flipin sekasikiö eli joko temppu menee tuplaflippinä tai lauta pyörii enemmän kuin 360. 540 tuplaflippi ei ole ollut kovin harvinainen yrittäessäni korkeammalle.
Seuraava tapa on tosi suosittu ainakin Ruotsissa, ja muutenkin youtubessa olen huomannut että aika moni tekee sen tällä tavalla. Eli aloitetaan tekemällä ollie mutta käännetään kättä vähän matkaa backside suuntaan ja päästetään lauta otteesta jolloin sen saa pyörimään tre flipin. Tällä tyylillä temppu on hitaampi ja näyttävämpi. Ja pääset myöskin paljon korkeammalle. Itse törmäsin tuohon tekniikkaan kun pelasin GOSsia (Game Of Skate) Daniel Lindqvistin kanssa Tukholmassa. En voittanut kertaakaan mutta ei se kaukanakaan ollut välillä, kiitokset mun bravuuri tempuille eli late shoveteille eri stanceista. Kutsun tätä heitto-tyyliksi kun se temppu periaatteessa heitetään 360 astetta flipin kera.
Kolmas tapa niin kutsuttu ollie-tyyli. Oikeastaan se on noiden kahden yhdistelmä. Eli se on hiukan nopeampi kuin heitto tre flip mutta hitaampi kuin pressure tre flippi. Tällä tekniikalla tehdään ollie pressure asennosta mutta lauta päästetään paljon nopeammin vapaaksi kuin heittotyylissä. Tämä tapa on lähimpänä oikean skeittauksen tre flippiin ainakin omasta mielestäni.
Tilaisuudesta riippuen teen joko heitto-tyylillä tai ollie-tyylillä ja välillä jos pitää flätillä vaan vetää se niin teen sen vanhalla "pressure-tyylillä". Jokaiselle on oma luonteva tapa tehdä kyseinen temppu. Toivottavasti tästä on jollekin jotain apua. Koska jos katsot youtubesta opetus eli tutorial videoita niin se ei ole ainoa tapa tehdä kyseinen temppu vaan se on kyseisen henkilön tapa tehdä se temppu. Teillä voi olla aivan erilaiset tyylit jolloin hänen sormi-asentonsa ja neuvonsa eivät välttämättä auta sinua. Koita oppia siitä jotain ja sovella siihen omia tekniikoita, koska ne tulevat sinulle luonnostaan.

Tässä oli muutamia erilaisia tekniikoita ja tapoja tehdä erilaisia temppuja. Jo tästä voi päätellä kuinka monipuolinen ja haastava kyseinen laji oikeastaan on sillä tässä on hyvin pieni osa erilaisista tekniikoista ja tavoista joilla tehdä temppuja. Aina kun opin jotain uutta tai törmään jossain johonkin hyvään tapaan tehdä joku temppu niin kerron siitä tässä blogissa. Jos sinulla on jotain vinkkejä tai jotain muuta mitä haluaisit jakaa niin jätä kommentti ja jos se on mielestäni hyvä juttu niin postaan sen tänne blogiin niin että kaikki näkee. Muistakaa että tämän blogin kehitys riippuu teistä sillä te voitte vaikuttaa tämän blogin sisältöön jättämällä kommentteja ja ehdotuksia tulevaisuutta varten.

maanantai 4. lokakuuta 2010

Fingerboardausta ja rajoittamista

Fingerboardaamisessa ei ole periaatteessa mitään sääntöjä, mutta on tietenkin looginen tapa tarkastella lajia, koska se on miniatyyri skeittaamista. Eli sormilla korvataan jalat ja myös kädet, ainakin tarpeen tullessa. Jokaisella tulisi olla omintakeinen tyyli, eikä vaan matkia sitä mitä suosituimmat fingerboardaajat vetää, koska silloin se käy puuduttavaksi. Pitää olla ainakin välillä rajojen rikkomista että pysyy videot / tapahtumat mielenkiintoisina.

Pyytäkää jos haluatte jonkun tietyn artikkelin mun alkuperäisestä blogista ( http://toemoe-fingerboardingforfun.blogspot.com ) suomennettavaksi tänne, koska en aio niitä kaikkia suomentaa, koska se on mukavampaa kirjoittaa vapaasti, mutta ne jotka toivotaan niin tod. näk. tulee suomeksi tähän blogiin. Muutenkin kaikennäköiset mielipiteet, ajatukset ja ehdotukset on tervetulleita. Koitan jossain vaiheessa muokata tätä blogia vähän omaperäisemmän näköiseksi.

Takaisin asiaan. Se on erittäin hienoa että ihmiset tekevät esim. 360 flipin (tre flip) omalla tavalla ja olen nähnyt monia erilaisia tekniikoita ja tapoja tehdä se. Englanninkielisessä blogissani http://toemoe-fingerboardingforfun.blogspot.com on artikkeli eri tavoista tehdä tre flippi ja itse olen käyttänyt kolmea eri tapaa tehdä se. Lukekaa se jos ymmärrätte englantia ja jos se kiinnostaa.

Fingerboardaaminen on erittäin monimutkainen laji, siinä on valtavasti mahdollisuuksia erilaisiin temppuihin joten kannattaa pitää mieli avoimena eikä rajoita tai anna kenenkään muunkaan rajoittaa sitä. Välllä youtubessa surffailessa tulee sellainen olo että kaikki yrittää tehdä samalla tavalla ja tyylillä niitä temppuja mikä voi vaikuttaa aika pakotetulta fingerboardaamiselta verrattuna vapaaseen ja rentoon tyyliin.

Yksi asia mikä minun on pakko ottaa puheeksi on se kun pidetään pikkurilliä ja nimetöntä koukussa. Ei siinä mitään vikaa ole, mutta se ei vaan sovi läheskään kaikille. Joillakin se saa näyttämään sen skeittaamisen ihan väkisin väännetyltä eikä siltä että sillä ketä siinä fingerboardaa pitää hauskaa. Sillä hauskaa tämän lajin pitäisikin olla. Eikä siihen pitäisi suhtautua niin vakavasti ja kilpailumielisesti, kuin jotkut siihen suhtautuvat. Muutenkin elämää ei pidä ottaa niin vakavasti vaan huumorilla eteenpäin. Huumori on hyvä lääke kaikkeen.

Tuli juuri äsken kuvattua muutama siisti temppu street kickeristä boksi 5:n ja toisinpäin. Siistein temppu oli ehkä kickeristä switch frontside flippi frontside tailslideen silleen että siinä käännytään 180 eli rampit on melkein samaan suuntaan. Blackriverin street kicker on kyllä hemmetin hyvä elementti. Niin perus kun vain voi olla, mutta niin hauska, varsinkin kun sitä yhdistelee muihin elementteihin. Ponkesista www.ponkes.com kickerin saa 18 eurolla. Ponkesiin on näköjään tullut enemmän Blackriverin tuotteita, koska nyt sieltä saa boksi 6:n mistä tein arvostelun ja Mike Schneider signature rampin. Alkaa olla aika hyvin sormiskeitti tavaraa myynnissä Ponkesissa, mikä on hyvä juttu koska ei joudu tilailemaan niitä saksasta tai jostain muualta vaan voi postiennakolla tilata, mikä on erittäin kätevää. Onneksi Ponkes päätti joskus viime vuoden loppupuolella ottaa sormiskede tavaraa myyntiin. Jollei olisi niin en usko että olisin näin aktiivisesti mukana fingerboardauksessa. Eli kiitokset Ponkesille!

Hyviä ja halpoja sormiskeittejä saa Mitt Skateboardsilta www.mittskateboards.com Ne on oikeasti tosi laadukkaita hintaansa nähden ja niissä on hyvät muodot, konkeivit sun muut. Laadukkaasta puusta tehty, joten niissä on hyvä poppi. Muodoltaan mulle tulee niistä mieleen Blackriverin ja Close Upin sellainen risteytys missä on molempien parhaat puolet. Ainoa miinus mikä tulee mieleen tulee leveydestä sillä wide dekit on 28 milliä paksuja kun taas Berlinwood on 29 vai oliko se 30 milliä leveä.  Mutta se on pikkujuttu, sillä sain vähän aikaa sitten uuden sponssi paketin puolasta ja siinä oli kolme dekkiä, piknik pöytiä sun muita niin löysin mun lempidekin siitä paketista. En tiedä mikä malli se on koska Gregorz ei ollut muistanut merkitä niihin että onko se G3, G4 vai G5 sarjaa, mutta päättelisin että se on G5 wide. Mutta teen varmaankin arvostelun Mittin dekeistä niin että on tekstiä ja video tänne blogiin.

Tää on ollut ihan siistiä hommaa tää blogin pitäminen ja FBWeekly kysyi multa jos olisin kiinnostunut kirjoittamaan niille artikkeleita. Siisti juttu. Odottelen paraikaa että mistä mun pitäisi kirjoittaa, mutta kirjoitan tietenkin omatuntoni mukaan joten kirjoitan omalla tavallani ja omilla mielipiteillä ne jutut, minkä pitäisi olla sanomattakin selvä juttu. Mutta hauska päästä enemmän mukaan skeneen ja koittaa vaikuttaa positiivisesti skeneen jos vaan on mahdollisuus.

Fingerboarding For Fun leffakin alkaa pikkuhiljaa valmistua, kun olen saanut suurimman osan materiaalista ja parin viikon päästä pitäisi olla kaikki partit eli siitä sitten kasaamaan sitä DVD:tä. En viitsi luvata mitään tarkkaa aikaa, joten sanon että eiköhän se ennen joulua ole valmis. Suomea siinä edustetaan minä, jonaz2121 ja naakkamcnuget. Siitä tulee suunnilleen puolen tunnin pituinen pätkä ja oon aika tyytyväinen siihen porukkaan ketkä sain siihen projektiin mukaan. Ilmoittelen sitten trailerin kera täällä ja youtubessa siitä leffasta kun koko leffan editointi alkaa.

Eli näyttää mun mielestä aika hyvältä tämän hetkinen tilanne, kun on tekemistä ja sponsorit avustamassa harrastustani. Sponsorointi on mun mielestä jotenkin yliarvostettua, koska youtubessa tosi tosi tosi moni mankuu sponsoria, ihan niinkuin sillä tavalla saisi sponsorin. Pitää olla oikeasti yhteistyökykyinen ja sen verran nöyrä että ei yritä ahnehtia liikaa ilmaista tavaraa vaan kärsivällisyydellä eteenpäin. Mulla oli kyllä tuuriakin mukana (niin ainakin ajattelen) koska suomessa on monta minua parempaa sormiskeittaajaa, mutta se onkin sellainen juttu että lahjakkuus yksinään ei riitä. Pitää olla tietyt meriitit kohdallaan että sponsorointi tulee olemaan kannattavaa molemmille osapuolille. Itsekin järjestin omasta ajatuksesta suomen ensimmäisen on-line sormiskeittailu kilpailun, koska halusin / haluan että suomen fingerboard skene alkaa kehittymään mahdollisimman nopeasti, sillä se on niin suosittua muualla euroopassa että se tulee väkisinkin tänne. Olihan tänä vuonna ensimmäiset "viralliset" sm-kisat mitkä InterSport järjesti, mikä oli aika pettymys koska Ponkesin piti ne järjestää mutta InterSport ehti ensin. Ei kuulemma ollut mitkään kehuttavat kisat skeitti-parkista puhumattakaan. En itse ollut paikalla mutta näin minulle on kerrottu.

Olisi tarkoitus järjestää jossain vaiheessa jonkinnäköiset sormiskeitti tapahtumat täällä Turussa missä olisi erilaisia skaboja rennossa ilmapiirissä ja toivottavasti Blackriverin parkki (koitan hoitaa sitäkin tällä hetkellä), mutta joka tapauksessa siellä tulee olemaan hyvät kulissit. DOH FB Elements tekee sinne ramppeja sun muita, eli parkki olisi tarkoitus tulla. Jo pelkästään mun Blackriver kamoista saisi ainakin kaksi hyvää parkkia / mestaa missä voi fingerboardailla. Ei voi olla niin että InterSport järjestää suomessa ainoat sormiskeitti tapahtumat, sillä tää on aika underground laji ja DIY henkistä, joten jonkun pienemmän yrityksen järjestämästä tapahtumasta tulee varmasti olemaan suosituin ja hauskin tapahtuma suomessa. Eikä tapahtumassa tarvitse edes olla mitään varsinaisia kilpailuja vaan leikkimielisiä GOSseja (Game Of Skate) ja tekniikoiden ja tiedon vaihtoa ja toisiin sormiskeittaajiin tutustumista. Ruotsissa on tosi hyvähenkisiä kilpailuja ja tapahtumia, jollaisia toivoisin täällä suomessa joku päivä vielä olevan. Eli koitetaan pitää fingerboardaaminen suomessa hauskana, luovana ja rehellisenä lajina. Neuvotaan aloittelijoita, tuetaan toisiamme ja pidetään hauskaa. Vai mitä?

Jooh, eiköhän tämän päivän teksti ollut tässä. Muistakaa kommentoida ja esittää toiveita. Peace!

perjantai 1. lokakuuta 2010

Blackriver-Ramps Arvosteluita Osa 1


Tässä tulee Fingerboarding For Fun blogi suomenkielisenä, koska sitä pyydettiin ja olin muutenkin miettinyt että ainakin tärkeimmät artikkelit alkuperäisestä blogista käännän suomeksi, koska kaikki eivät välttämättä ymmärrä englantia vielä niin hyvin. Muutenkin pitäisi saada vähän eloa ja toimintaa suomen fingerboard skeneen, eikö vain?
Tämä seuraava on arvosteluni minkä tein omistamistani Blackriverin elementeistä, joista suurin osa on peräisin Ponkesista. Suunnilleen saman hintaisia kuin Blackriverin webshopissa kun ottaa postikulut huomioon.


Funbox with a curb (Funboksi kurbilla)












DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa