Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

tiistai 5. lokakuuta 2010

Erilaisia harjoitustekniikoita ja tapoja tehdä temppu

Sormiskeittaamisessa on monta tapaa opetella tietty temppu. Joillekin jotkut tavat tulevat luonnostaan, mutta suuri osa jättää käyttämättä hyviä tapoja harjoitella koska ne ei tule mieleen eikä niistä ole kuullut mitään. Joten siksi ajattelin kirjoittaa tekniikoista mitkä on auttanut minua.

Ensimmäiseksi kerron yhdestä jutusta mitä tulee silloin tällöin tehtyä. Eli laita käsi pöydälle niin että kämmen ottaa pöytään kiinni ja sitten tee ollie tai flippi pelkästään käyttämällä etu ja keskisormea. Se on hyvä harjoitus sormilihaksille. Samalla tulee hiottua tekniikkaa jolla ollie tai flippi tehdään. Sormiskeittauksessa on monta asiaa mitkä pitää vaan tajuta niin temput helpottuu. Tämä on tämmöinen perustreeni, mitä voi olla hyvä aina välillä tehdä vaikka telkkaria katsellessa.

Toiseksi voisin kertoa tavasta jolla itse opettelin nollien. Siinä vedetään lautaa nopeasti eteenpäin, popataan lauta ja vedetään lautaa takaisin taaksepäin jolloin laudan pitäisi jonkun verran nousta. Tällä tavalla nollie lähtee ja tulee samaan paikkaan, joten nollie ei ole vielä hallussa. Tämä on sellainen välietappi, että saa tuntumaa lautaan ja siihen miten nollien saa vastavoimalla nousemaan. Seuraavaksi pitäisi saada nollie lentämään eteenpäin luonnollisesti. Pikkuhiljaa koita sillä tekniikalla josta kerroin ländätä nollie hieman pidemmälle kuin mistä sen aloitit. Tätä kun treenaat jonkun aikaa (itselläni siihen noin kuukausi että oppisin sen kunnolla) niin ennemmin tai myöhemmin lauta lentää eteenpäin ja voit ruveta treenaamaan nollieta jonkun esteen yli, mikä on vaikeampaa kuin luulisi. Mutta ei niin vaikeaa kuin fakie ollie koska siinä sulla on nimetön ja pikkurilli menosuuntaan jolloin ne ottavat helposti esteeseen kiinni. Muutenkin ainakin minun mielestä nollie on helpompi temppu kuin fakie ollie. Mutta toisaalta osaan fakiesta erilaisia temppuja kuin nolliesta. Esim. heelflippi on helpompi fakiesta ja flippi on taas helpompi nolliesta. Mutta se on aika yksilökohtaista että mitkä temput on helpompia ja kenelle. Tässä on linkki opetusvideoon jonka tein joskus kun sellaista pyydettiin http://www.youtube.com/watch?v=CW8s3f8-_NI

http://www.youtube.com/watch?v=XsIcrtMMbLE Video demonstraatioita seuraavista vinkeistä.
Seuraava on minullekin aika uusi tekniikka vaikka olen sitä käyttänyt (pientä osaa siitä) jo aika kauan, kun olen tehnyt backside ollieita tai flippejä. Eli tekee temppuja eri suuntiin. Itselleni on aina ollut vaikeaa tehdä backside flippi tai ollie "normaalisti" eli siten että tulet oikealta vasemmalle ja käännät käden / sormet 180 astetta backsideen eli itsestä poispäin. Hyvä tapa treenata backside temppuja on tulla itseään päin, jolloin rannetta on helpompi kääntää sen 180 astetta. Fakie half-cabissa taas mennään itsestä pois päin eli päinvastoin. Switch frontside flip on myös paljon helpompi kun kätesi menee itsestäsi pois päin kun taas jos yrittäisit tehdä sitä vasemmalta oikealle niin ainakin minulle olisi miltei mahdotonta tehdä frontside flippi switch stancesta (eli etusormi teilillä). On hyvä osata temppuja moneen eri suuntaan jolloin saat vaihtelua tyyliisi ja kykenet tekemään paljon enemmän temppuja kuin jos menisit vain vasemmalta oikealle tai päinvastoin. Tämä on minun mielestä erittäin hyvä tekniikka opetella temppuja ja totutella laudan hallitsemiseen eri käden asennoista. Toivottavasti tämä ja muut tekniikat auttavat jotakin tässä haastavassa ja hauskassa harrastuksessa.

Sitten seuraavaksi voisin kertoa pressure-tempuista ja pressure tekniikan käyttämisestä tavallisissa tempuissa. Eli pressure on nimensä mukaisesti jalalla tai sormella nopeasti painettu takajalan liike, jolla lauta saadaan pyörimään asteita tai flippejä. Jos painat teilin oikealta puolelta niin laudan pitäisi mennä inward heelflip (backside varial heelflip) ja vasemmalta painettaessa hardflip. Joskus kun vielä Tech Deckillä pelleilin niin pressure temput oli suurin osa mun tempuista. Eli pressuressa temppu tehdään vain yhdellä sormella.

Voisin samalla kertoa niistä kolmesta eri tavasta jolla teen tre flipin eli 360 flipin. Ensimmäinen tapa on nopea ja matala. Siinä teen sen tempun vähän pressuremaisesti eli pääosin takajalalla mutta etusormi koskettaa sitä hiukan jolloin muodostuu flipin liike. Tällä tavalla tein aika kauan tre flippejä, mutta tällä tavalla on aika vaikea saada temppu nousemaan ilman että siitä tulee joku tre flipin sekasikiö eli joko temppu menee tuplaflippinä tai lauta pyörii enemmän kuin 360. 540 tuplaflippi ei ole ollut kovin harvinainen yrittäessäni korkeammalle.
Seuraava tapa on tosi suosittu ainakin Ruotsissa, ja muutenkin youtubessa olen huomannut että aika moni tekee sen tällä tavalla. Eli aloitetaan tekemällä ollie mutta käännetään kättä vähän matkaa backside suuntaan ja päästetään lauta otteesta jolloin sen saa pyörimään tre flipin. Tällä tyylillä temppu on hitaampi ja näyttävämpi. Ja pääset myöskin paljon korkeammalle. Itse törmäsin tuohon tekniikkaan kun pelasin GOSsia (Game Of Skate) Daniel Lindqvistin kanssa Tukholmassa. En voittanut kertaakaan mutta ei se kaukanakaan ollut välillä, kiitokset mun bravuuri tempuille eli late shoveteille eri stanceista. Kutsun tätä heitto-tyyliksi kun se temppu periaatteessa heitetään 360 astetta flipin kera.
Kolmas tapa niin kutsuttu ollie-tyyli. Oikeastaan se on noiden kahden yhdistelmä. Eli se on hiukan nopeampi kuin heitto tre flip mutta hitaampi kuin pressure tre flippi. Tällä tekniikalla tehdään ollie pressure asennosta mutta lauta päästetään paljon nopeammin vapaaksi kuin heittotyylissä. Tämä tapa on lähimpänä oikean skeittauksen tre flippiin ainakin omasta mielestäni.
Tilaisuudesta riippuen teen joko heitto-tyylillä tai ollie-tyylillä ja välillä jos pitää flätillä vaan vetää se niin teen sen vanhalla "pressure-tyylillä". Jokaiselle on oma luonteva tapa tehdä kyseinen temppu. Toivottavasti tästä on jollekin jotain apua. Koska jos katsot youtubesta opetus eli tutorial videoita niin se ei ole ainoa tapa tehdä kyseinen temppu vaan se on kyseisen henkilön tapa tehdä se temppu. Teillä voi olla aivan erilaiset tyylit jolloin hänen sormi-asentonsa ja neuvonsa eivät välttämättä auta sinua. Koita oppia siitä jotain ja sovella siihen omia tekniikoita, koska ne tulevat sinulle luonnostaan.

Tässä oli muutamia erilaisia tekniikoita ja tapoja tehdä erilaisia temppuja. Jo tästä voi päätellä kuinka monipuolinen ja haastava kyseinen laji oikeastaan on sillä tässä on hyvin pieni osa erilaisista tekniikoista ja tavoista joilla tehdä temppuja. Aina kun opin jotain uutta tai törmään jossain johonkin hyvään tapaan tehdä joku temppu niin kerron siitä tässä blogissa. Jos sinulla on jotain vinkkejä tai jotain muuta mitä haluaisit jakaa niin jätä kommentti ja jos se on mielestäni hyvä juttu niin postaan sen tänne blogiin niin että kaikki näkee. Muistakaa että tämän blogin kehitys riippuu teistä sillä te voitte vaikuttaa tämän blogin sisältöön jättämällä kommentteja ja ehdotuksia tulevaisuutta varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa