Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

maanantai 4. lokakuuta 2010

Fingerboardausta ja rajoittamista

Fingerboardaamisessa ei ole periaatteessa mitään sääntöjä, mutta on tietenkin looginen tapa tarkastella lajia, koska se on miniatyyri skeittaamista. Eli sormilla korvataan jalat ja myös kädet, ainakin tarpeen tullessa. Jokaisella tulisi olla omintakeinen tyyli, eikä vaan matkia sitä mitä suosituimmat fingerboardaajat vetää, koska silloin se käy puuduttavaksi. Pitää olla ainakin välillä rajojen rikkomista että pysyy videot / tapahtumat mielenkiintoisina.

Pyytäkää jos haluatte jonkun tietyn artikkelin mun alkuperäisestä blogista ( http://toemoe-fingerboardingforfun.blogspot.com ) suomennettavaksi tänne, koska en aio niitä kaikkia suomentaa, koska se on mukavampaa kirjoittaa vapaasti, mutta ne jotka toivotaan niin tod. näk. tulee suomeksi tähän blogiin. Muutenkin kaikennäköiset mielipiteet, ajatukset ja ehdotukset on tervetulleita. Koitan jossain vaiheessa muokata tätä blogia vähän omaperäisemmän näköiseksi.

Takaisin asiaan. Se on erittäin hienoa että ihmiset tekevät esim. 360 flipin (tre flip) omalla tavalla ja olen nähnyt monia erilaisia tekniikoita ja tapoja tehdä se. Englanninkielisessä blogissani http://toemoe-fingerboardingforfun.blogspot.com on artikkeli eri tavoista tehdä tre flippi ja itse olen käyttänyt kolmea eri tapaa tehdä se. Lukekaa se jos ymmärrätte englantia ja jos se kiinnostaa.

Fingerboardaaminen on erittäin monimutkainen laji, siinä on valtavasti mahdollisuuksia erilaisiin temppuihin joten kannattaa pitää mieli avoimena eikä rajoita tai anna kenenkään muunkaan rajoittaa sitä. Välllä youtubessa surffailessa tulee sellainen olo että kaikki yrittää tehdä samalla tavalla ja tyylillä niitä temppuja mikä voi vaikuttaa aika pakotetulta fingerboardaamiselta verrattuna vapaaseen ja rentoon tyyliin.

Yksi asia mikä minun on pakko ottaa puheeksi on se kun pidetään pikkurilliä ja nimetöntä koukussa. Ei siinä mitään vikaa ole, mutta se ei vaan sovi läheskään kaikille. Joillakin se saa näyttämään sen skeittaamisen ihan väkisin väännetyltä eikä siltä että sillä ketä siinä fingerboardaa pitää hauskaa. Sillä hauskaa tämän lajin pitäisikin olla. Eikä siihen pitäisi suhtautua niin vakavasti ja kilpailumielisesti, kuin jotkut siihen suhtautuvat. Muutenkin elämää ei pidä ottaa niin vakavasti vaan huumorilla eteenpäin. Huumori on hyvä lääke kaikkeen.

Tuli juuri äsken kuvattua muutama siisti temppu street kickeristä boksi 5:n ja toisinpäin. Siistein temppu oli ehkä kickeristä switch frontside flippi frontside tailslideen silleen että siinä käännytään 180 eli rampit on melkein samaan suuntaan. Blackriverin street kicker on kyllä hemmetin hyvä elementti. Niin perus kun vain voi olla, mutta niin hauska, varsinkin kun sitä yhdistelee muihin elementteihin. Ponkesista www.ponkes.com kickerin saa 18 eurolla. Ponkesiin on näköjään tullut enemmän Blackriverin tuotteita, koska nyt sieltä saa boksi 6:n mistä tein arvostelun ja Mike Schneider signature rampin. Alkaa olla aika hyvin sormiskeitti tavaraa myynnissä Ponkesissa, mikä on hyvä juttu koska ei joudu tilailemaan niitä saksasta tai jostain muualta vaan voi postiennakolla tilata, mikä on erittäin kätevää. Onneksi Ponkes päätti joskus viime vuoden loppupuolella ottaa sormiskede tavaraa myyntiin. Jollei olisi niin en usko että olisin näin aktiivisesti mukana fingerboardauksessa. Eli kiitokset Ponkesille!

Hyviä ja halpoja sormiskeittejä saa Mitt Skateboardsilta www.mittskateboards.com Ne on oikeasti tosi laadukkaita hintaansa nähden ja niissä on hyvät muodot, konkeivit sun muut. Laadukkaasta puusta tehty, joten niissä on hyvä poppi. Muodoltaan mulle tulee niistä mieleen Blackriverin ja Close Upin sellainen risteytys missä on molempien parhaat puolet. Ainoa miinus mikä tulee mieleen tulee leveydestä sillä wide dekit on 28 milliä paksuja kun taas Berlinwood on 29 vai oliko se 30 milliä leveä.  Mutta se on pikkujuttu, sillä sain vähän aikaa sitten uuden sponssi paketin puolasta ja siinä oli kolme dekkiä, piknik pöytiä sun muita niin löysin mun lempidekin siitä paketista. En tiedä mikä malli se on koska Gregorz ei ollut muistanut merkitä niihin että onko se G3, G4 vai G5 sarjaa, mutta päättelisin että se on G5 wide. Mutta teen varmaankin arvostelun Mittin dekeistä niin että on tekstiä ja video tänne blogiin.

Tää on ollut ihan siistiä hommaa tää blogin pitäminen ja FBWeekly kysyi multa jos olisin kiinnostunut kirjoittamaan niille artikkeleita. Siisti juttu. Odottelen paraikaa että mistä mun pitäisi kirjoittaa, mutta kirjoitan tietenkin omatuntoni mukaan joten kirjoitan omalla tavallani ja omilla mielipiteillä ne jutut, minkä pitäisi olla sanomattakin selvä juttu. Mutta hauska päästä enemmän mukaan skeneen ja koittaa vaikuttaa positiivisesti skeneen jos vaan on mahdollisuus.

Fingerboarding For Fun leffakin alkaa pikkuhiljaa valmistua, kun olen saanut suurimman osan materiaalista ja parin viikon päästä pitäisi olla kaikki partit eli siitä sitten kasaamaan sitä DVD:tä. En viitsi luvata mitään tarkkaa aikaa, joten sanon että eiköhän se ennen joulua ole valmis. Suomea siinä edustetaan minä, jonaz2121 ja naakkamcnuget. Siitä tulee suunnilleen puolen tunnin pituinen pätkä ja oon aika tyytyväinen siihen porukkaan ketkä sain siihen projektiin mukaan. Ilmoittelen sitten trailerin kera täällä ja youtubessa siitä leffasta kun koko leffan editointi alkaa.

Eli näyttää mun mielestä aika hyvältä tämän hetkinen tilanne, kun on tekemistä ja sponsorit avustamassa harrastustani. Sponsorointi on mun mielestä jotenkin yliarvostettua, koska youtubessa tosi tosi tosi moni mankuu sponsoria, ihan niinkuin sillä tavalla saisi sponsorin. Pitää olla oikeasti yhteistyökykyinen ja sen verran nöyrä että ei yritä ahnehtia liikaa ilmaista tavaraa vaan kärsivällisyydellä eteenpäin. Mulla oli kyllä tuuriakin mukana (niin ainakin ajattelen) koska suomessa on monta minua parempaa sormiskeittaajaa, mutta se onkin sellainen juttu että lahjakkuus yksinään ei riitä. Pitää olla tietyt meriitit kohdallaan että sponsorointi tulee olemaan kannattavaa molemmille osapuolille. Itsekin järjestin omasta ajatuksesta suomen ensimmäisen on-line sormiskeittailu kilpailun, koska halusin / haluan että suomen fingerboard skene alkaa kehittymään mahdollisimman nopeasti, sillä se on niin suosittua muualla euroopassa että se tulee väkisinkin tänne. Olihan tänä vuonna ensimmäiset "viralliset" sm-kisat mitkä InterSport järjesti, mikä oli aika pettymys koska Ponkesin piti ne järjestää mutta InterSport ehti ensin. Ei kuulemma ollut mitkään kehuttavat kisat skeitti-parkista puhumattakaan. En itse ollut paikalla mutta näin minulle on kerrottu.

Olisi tarkoitus järjestää jossain vaiheessa jonkinnäköiset sormiskeitti tapahtumat täällä Turussa missä olisi erilaisia skaboja rennossa ilmapiirissä ja toivottavasti Blackriverin parkki (koitan hoitaa sitäkin tällä hetkellä), mutta joka tapauksessa siellä tulee olemaan hyvät kulissit. DOH FB Elements tekee sinne ramppeja sun muita, eli parkki olisi tarkoitus tulla. Jo pelkästään mun Blackriver kamoista saisi ainakin kaksi hyvää parkkia / mestaa missä voi fingerboardailla. Ei voi olla niin että InterSport järjestää suomessa ainoat sormiskeitti tapahtumat, sillä tää on aika underground laji ja DIY henkistä, joten jonkun pienemmän yrityksen järjestämästä tapahtumasta tulee varmasti olemaan suosituin ja hauskin tapahtuma suomessa. Eikä tapahtumassa tarvitse edes olla mitään varsinaisia kilpailuja vaan leikkimielisiä GOSseja (Game Of Skate) ja tekniikoiden ja tiedon vaihtoa ja toisiin sormiskeittaajiin tutustumista. Ruotsissa on tosi hyvähenkisiä kilpailuja ja tapahtumia, jollaisia toivoisin täällä suomessa joku päivä vielä olevan. Eli koitetaan pitää fingerboardaaminen suomessa hauskana, luovana ja rehellisenä lajina. Neuvotaan aloittelijoita, tuetaan toisiamme ja pidetään hauskaa. Vai mitä?

Jooh, eiköhän tämän päivän teksti ollut tässä. Muistakaa kommentoida ja esittää toiveita. Peace!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa