Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

tiistai 5. lokakuuta 2010

Yleistä sormiskeittaamisesta ja tarvikkeista

Multa on paljon kyselty neuvoja lautojen, trukkien ja renkaiden suhteen. Tuli mieleen että voisin kirjoitella tänne niitä mitä olen ihmisille neuvonut youtubessa kun kaikennäköistä on kyselty. Nämä ovat pelkästään minun omia mielipiteitä tai asioita joita olen kuullut luotettavilta tahoilta, eikä niillä ole mitään tekemistä Ponkesin tai Mitt Skateboardsin kanssa. Vaikka minulla on sponsori niin se ei saa minua suosittelemaan ihmisille huonolaatuista tavaraa vaan vertailen ja arvostelen niitä mahdollisimman rehellisesti.

Aika paljon on kyselty Close Upin completeista, joten jaan nyt omia ajatuksiani kyseisen valmistajan tuotteista. Close Up on siitä hyvä merkki että se on suhtkoht halpa ja laadukas ja siinä tulee koko komplete eli lauta, trukit ja renkaat. Minun ensimmäiset puiset dekit olivat Close Upin lautoja ja tulin niillä ihan hyvin toimeen, tai oikeastaan tosi hyvin sillä kun niitä vertaa Tech Deckeihin niin TD:t on huonoja leluja. Ponkesista www.ponkes.com saa Close Upin completen 25 eurolla ja olen ajatellut sellaisen hommata ja katsoa että millaisiksi ne on kehittynyt, koska siitä on 2 kuukauden päästä vuosi kun tilasin pari kompletea Ranskasta. Mielestäni dekit on ihan hyviä, mutta renkaat on aika huonot vaikka niissä laakerit onkin. Ne roikkuu trukeista ja tekee fingerboardaamisesta tosi raskasta. Lisäksi ne on vielä liian pehmeät renkaat ainakin ramppiskeittaukseen sillä boardslidet sun muut ei liu'u läheskään yhtä hyvin kuin esim Winklerin renkaat. Mieluummin laittaisin vaikka TD:n renkaat vaikka niissä ei laakereita olekaan. Trukit on ihan hyvät, kunhan laittaa niihin Riptapen mukana tulevat prikat ja kumit. Itselläni on Close Upin renkaat mitkä tilasin Ponkesista. Ne on paljon paremmat kuin kompleten mukana tulleet, eikä ne roiku niin pahasti. Mutta niiden kanssa pitää olla joko Close Upin trukit tai Blackriverin trukit, koska muuten ne roikkuu hieman. Hintalaatusuhteeltaan Close Upin kompletet on ihan hyviä. Parempia voisi olla, mutta ensimmäiseksi laudaksi soveltuu tosi hyvin. Tosin olen kuullut että joillekin on tullut komplete trukki paskana postista, mutta ne on luultavimmin poikkeuksia.

Yksi hyvä pienen budjetin ostos on Berlinwoodin Elias Assmuth signature dekki, mikä maksaa Ponkesissa 32 euroa. Niihin laittaa Tech Deckin (TD) trukit ja renkaat ainakin aluksi niin kyllä sillä pärjää jo jonkun aikaa. Itse voisin ihan hyvin fingerboardata sellaisella kompletella ja mulla onkin monta kompletea missä ei ole Blackriverin trukkeja vaan joko TD:n, Close Upin tai Mitt:n ja hyvin niillä temppuja vetelee. Kannattaa rauhassa miettiä ennen kuin ostaa ettei tule pettyneeksi.

Ja paras pienen budjetin ratkaisu on Mitt Fingerboard Puolasta, joka minua sponsoroi. Mittin dekit on tosi hyviä ja halpoja. Ne on jotain 10 euron paikkeilla mikä on tosi halpa hinta niin hyvästä ja laadukkaasta laudasta. Sieltä saat suunnilleen samaan hintaan kompleten kuin Close Upilta ja dekit on ainakin minun mielestä paljon parempia. Ainoa miinus on että Mittiltä ei saa laakerillisia renkaita, mutta Close Upin renkaat vaikka niissä laakerit on, on silti huonot eli en ottaisi tuota miinusta huomioon. Postimaksuista en tiedä koska en ole ikinä sieltä ostanut mitään, koska saan sieltä dekkejä sun muuta kivaa mutta postitus ei kestä kuin pari päivää.

Jossain vaiheessa kannattaa ruveta miettimään Blackriverin trukkeja Winklerin Blackriver Edition renkaiden kanssa, koska ne on ihan toisesta maailmasta kuin nuo peruskamat. Itselläni on kolmet Winklerin renkaat ja kahdet Blackriverin trukit. Ponkesista saa Winklerin renkaat 35 eurolla ja Blackriverin trukit 55 eurolla, mikä on aika kallista mutta tosiaankin sen arvoista. Itselläni meni Blackriverin trukki "paskaksi" sillä tavalla että en saanut rengasta pois siitä koska se akseli pyörii sitä mukaa kun yritän irrottaa rengasta. Menin sitten tongeilla pitämään kiinni toisesta päästä ja pilasin koko akselin, mutta onneksi Blackriverin trukkeihin saa ostettua osia eli ei tarvitse ostaa kokonaan uusia trukkeja. Itse kirjoitin asiasta Thomas Hansenille, koska muutenkin hänen kanssaan olen ollut yhteyksissä ja se lähettää mulle uuden akselin ja uudet Winklerin Hansen Manson renkaat, koska niissä laakerit ei pysy paikallaan joten renkaat menee jumiin Blackriverin trukeissa, mutta onneksi ne käy hyvin tavallisiin trukkeihin. Jos sinulla on Blackriverin trukit ja Winklerin renkaat ja renkaat lakkaa pyörimästä niin ota rengas irti, käännä se ja laita se väärinpäin takaisin trukkiin ja paina sitä trukkia vasten niin että laakeri muljahtaa takaisin paikalleen. Jos se menee nopeasti taas jumiin niin kannattaa miettiä laakerin siirtämistä ja liimaamista paikalleen. Itse olen miettinyt asiaa mutta en ole vielä kokeillut liimata laakereita paikalleen. Ilmoittelen sitten että miten homma toimii kunhan saan sen aikaiseksi.

Berlinwood - The Living Dead (Thanks Andreas)
Mun lempidekkejä on Berlinwoodin grafiikkadekit, joita on kertynyt mukavasti ja on yksi ihan käyttämätönkin vielä paketissa, Berlin Wall. Niissä on vaan niin hyvät muodot ja poppi on hemmetin hyvä. Tällä hetkellä käytän Berlinwoodin Red Blackriver dekkiä Blackriverin trukkien ja Winklerin BRR Edition renkaiden kanssa ja toisena kompletena mulla on Mitt G5 Mittin punaisilla trukeilla missä on Riptapen kumit ja prikat ja Winklerin renkaat. Mulla on vielä kaksi Mittin dekkiä pakkauksissa, koska en ole ehtinyt niitä vielä kokeilemaan, mutta löysin jo lempi Mitt dekin ja se on se G5, joten ei ole paljon tarvetta vielä käyttää niitä muita. Mä oon aika hamstraaja mitä tulee sormiskeitti tarvikkeisiin. Oon suostunut yhtä kompletea lainaamaan yhdelle kaverille pidemmäksi aikaa ja kokosin kompleten isoveljelleni, mutta en ole suostunut myymään mitään. Kaveri tarvitsi Close Upin trukit koska sillä on Close Upin renkaat niin suostuin heti lainaamaan niitä ja myöhemmin annoin ne hänelle, mutta tiukkaa teki. Mulla on muistoja jokaisesta dekistä millä oon skeitannut, joten haluan pitää ne itselläni ja kerryttää kokoelmaani. Olen niin tyytyväinen siitä Berlinwoodin Special Edition dekistä minkä sain Andreas Hies nimiseltä henkilöltä, ketä on ensimmäinen Blackriverin teamrider ikinä. Se on oldschool dekki ja sain sen ilmaiseksi, koska niitä ei myydä ollenkaan. Laitan kuvan tähän mukaan siitä dekistä.

Ohhoh... alkaa kello olemaan sen verran että ip-tv päälle ja aivot narikkaan. toivottavasti tästä oli jollekin apua vaikka se näyttää aika kaoottiselta tekstiltä ;D koitan skarpata tulevaisuudessa ja muistakaa kommentoida ja ehdottaa asioita tai kysyä ihan mitä vaan sormiskeittaamiseen liittyvää niin koitan parhaani mukaan vastata. FB 4 FUN!

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. kui sä poistit mitä ikinä olitkaan kirjoittanut? kamoon, nyt kun kaikki voi kommentoida niin luulisi kommentteja tulevan. Oon ihmetelly ku ei kukaan kommentoi mitään mut löysin sellaisen asetuksen mikä oli semmotti että vain kirjautuneet voi kommentoida mut nyt voi kaikki kommentoida.

  VastaaPoista
 3. Omenahillomunkkipossu16. tammikuuta 2011 klo 2.39

  Kysyin joskus nuista grafiikan suojuksista. Joissain ulkomaalaisissa verkkokaupoissa nuita näkyy olevan myynnissä, mutta en viitsisi alkaa niitä tilaamaan. Voiko ne tehdä itse? Mulla on dekkinä Berlinwood Minus duck ja oon yrittäny varjella tuota ankkaa tekemättä boardslidejä yms. Tarkoitan siis nuita "suikale" mallisia suojia niinkuin tuossa sinun Bw special editionissa.

  VastaaPoista
 4. en oo törmänny niihin missään itse. Winkler antoi mulle noi vihreet ja tietenkin mä hävitin toisen. :( lakkaa se dekin pohja niin ei kulu :D en tiedä mistä niitä itse tekisi, jostain lelukaupoista voisi löytyä materiaalia. vois sellasiakin ruveta DOH:n kanssa tekemään kun on varmaan monia ku ei halua et pohja kuluu ja itse en halua lakata tota harvinaista dekkiä.

  VastaaPoista
 5. hyvä vinkki: esim. vitamiini-purkin sinetistä saa hyvin leikattua sopivat pätkät reilisuojiksi! Muistakin lääkepurkeista saa!

  VastaaPoista

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa