Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

lauantai 19. helmikuuta 2011

Sormiskeitti Trukit ja Renkaat - Arvostelu 1

No niin eli nyt olisi vuorossa trukkien ja renkaiden arvostelu / vertailu artikkeli kun nyt on sen verran eri merkkisiä tuotteita että voi sellaisen tehdä ja minulta on pyydetty uutta juttua tänne joten tässä tulee.
Arvostelussa / vertailussa Blackriver 1.0, Blackriver 2.0, Bollie, Close Up, Mitt ja Tech Deck trukit ja Winkler BR Edition, Winkler Hansen Manson, Flatface G6, Mittin ja Close Upin renkaat.

Blackriver Trucks 1.0 ja Hansen Manson Winkler Wheelsit
Blackriverin trukit ovat mielestäni erittäin hyvät, mutta ehkä liian yliarvostettuja sillä kyllä esim. Bollien trukeilla pärjää ihan hyvin. Itse esimerkiksi vedän varmaan 50-50 BR trukeilla ja Bollieilla, koska ei niissä nin järisyttävää eroa ole, mutta en ole vielä niin pro että harrastukseni vaatisi BRR:n trukkeja. Trukeissa on erinomaiset kumit, jotka mukautuvat sinun fingerboardaus tyyliin eli jos pidät trukkeja löysällä niin ne kumit tottuvat siihen liikkeeseen ja palautuvat aina suoriksi kun et paina lautaa mihinkään suuntaan. Mutta se on pakko myöntää että tosi pikkutarkkaa ja vaativaa työtä näiden eteen on tehty, koska niissä on 11 liikkuvaa osaa. Erittäin hyvä asia on että jos sinulta menee esim. hangeri jotenkin rikki niin voit ostaa pelkän hangerin tai jos baseplate menee rikki niin voit ostaa pelkän baseplaten.

Kaksi Blackriverin hangeria ja kaksi baseplatea

Blackriverin trukkien baseplate

Ja Blackriverin trukkien hangeri
Blacriver Trucks 2.0 ovat vielä paremmat kuin alkuperäiset Blackriverin trukit sillä niissä on isompi baseplate, muttereissa on nut lock systeemi eli voit pitää huoletta trukkeja löysällä, koska se mutteri ei löysty käytössä. Itselläni on nyt ollut 1 - 2 viikkoa enkä ole kertaakaan joutunut kiristämään trukkeja vaan päinvastoin olen löysentänyt niitä kun sain tietää että niissä on jo valmiina se nylokki (nut lock), joten nyt voin opetella käyttämään niitä trukkeja samalla tavalla kuin oikeassa skeittauksessa. Suosittelen Winkler Wheelsin Blackriver Edition renkaita näiden Blackriver trukkien (molempien versioiden kanssa) kanssa ja Winklerin Hansen Manson renkaita, jotka ovat mielestäni hieman pehmeämmät kuin BRR Edit ja niistä kuuluu siisti kirskunta kun vedät powersliden mikä auttaa tekemään temppuja suoraan koska kuulet äänestä että meneekö se suoraan eteenpäin vai vähän vinosti. Nyt on tullut uusia värejä mm. vihreät, keltaiset ja siniset vanhojen punaisten ja mustien lisäksi. Niinkuin kuvasta näette niin minulla on kokonaan punaiset Trash trukit. Väri tietenkin kuluu niistä samalla tavalla kuin oikeillakin skeittitrukeilla, mutta se lisää vain trukkien luonnetta! https://www.blackriver-shop.com/fingerboarding/trucks.html

Blackriver Trucks 2.0 Trash Red

Blackriverin 2.0 uuden mallin punaiset trukit
Bollien trukit ovat aivan loistava lisä BRR perheeseen, koska se tekee laadukkaita trukkeja, dekkejä ja renkaita. Bollien trukeissa tulee mukana Riptapen kumit ja prikat, jotka voit vaihtaa Bollien trukkeihin, koska silloin ne toimivat paljon paremmin. 12 euroa hyvistä trukeista ei ole paljon todellakaan ja lisäksi samaan hintaan saat Bollien renkaat, jotka ovat erittäin hyvät renkaat. Parhaat renkaat ylivoimaisesti missä ei ole laakereita. Ne rullaavat sulavasti ja ovat sopivan kovat mutta ei liian kovat. Bollien trukit ja renkaat menevät luonnollisesti hyvin yhteen, koska ovat samalta valmistajalta. Bollien dekki on myös laadukas, vaikka itse en oikein pidä niistä mutta se ei tarkoita etteikö ne olisi hyviä. 22 euroa Bollien dekki maksaa, mutta siinä tulee Tech Deckin trukit Riptapen tuning tarpeilla ja Bollien renkaat eli komplete maksaa 22 euroa. Erittäin hyvä kilpailija Close Upille, joka on ainakin omasta mielestäni pärjännyt sen takia koska 20 eurolla saa koko kompleten, mutta Bollien komplete on paljon paljon parempi. Dekki on leveämpi ja enemmän Berlinwoodimainen kun taas Close Upin dekit ovat pitkiä ja kapeita, missä on aivan liian isot concavet ainakin minun makuun. Hyvä juttu että BRR päätti perustaa uuden firman millä he pystyvät tarjoamaan aloittelijoille laadukkaita ja edullisia sormiskeitti tarvikkeita. Ainoa huono puoli Bollien renkaissa on se että ne eivät sovi oikein muihin kuin Bollien ja Tech Deckin trukkeihin. Kokeilin niitä Blackriverin trukkeihin ja joihinkin muihin muistaakseni mutta ei mahtunut, koska niissä on niin pieni reikä jotta se rengas ei vaapu vaan pysyy tukevasti paikallaan. Mutta kuka haluaisi Bollien renkaat Blackriverin trukkeihin? En minä ainakaan ;D

Bollien edulliset ja hyvät renkaat vaikka niissä ei olekaan laakereita mutta silti paljon paremmat kuin esim. Close Up

Bollien trukit, jossa tulee Riptape tuning tarvikkeet ja ruuvit mukana

Muutaman viikon verran käytetyt Bollien trukit ja n. viikon vanhat Bollien renkaat (dekki on mun ensimmäinen Berlinwood)

Lähikuva Bollien renkaista!
Tilasin tuossa melkein pari viikkoa sitten myös Flatfacen mustat G6 renkaat, jotka ovat erittäin hyvät Bollien trukeissa ja sen takia ne onkin nyt korvannut Winklerit minun BW Rasta kompletessa. Mutta se on sen takia että nuo Flatfacen G6 renkaat eivät pyörineet kaikki Blackriverin trukeissa vaan kaksi tai kolme rengasta jumittui paikoilleen. Koitin niitä 1.0 ja 2.0 versioihin, mutta ei toiminut kummassakaan. Joten en suosittele G6 renkaita sinulle jos sinulla on Blackriverin trukit. Mike Schneider kuulemma käyttää BRR trukkeja, mutta en tiedä mitä renkaita hän niissä käyttää. Nyt on tullut Flatfacelta Blackriver Edition renkaat myös mitkä minun pitäisi ihan lähiaikoina saada, koska Mike lupasi minulle sellaiset lähettää silloin kun tein hänestä sen haastattelun. Toivottavasti hän ei ole unohtanut, koska aika kiireinen jätkä hän kuitenkin on. Olen kuullut että Flatfacen renkaat olisivat pehmeämmät kuin Winklerit mutta kyllä nuo G6:t ovat mielestäni yhtä kovat kuin Winklerin renkaat, mutta en uskalla varmaksi sanoa koska en ole mikään asiantuntija kuitenkaan koska olen vasta alle 2 vuotta tätä lajia harrastanut, joten minua voisi kutsua vielä aloittelijaksi ;D Päivitän tätä artikkelia kunhan saan ne FF BRR Editionit.

Laitoin Flatfacen G6 renkaat toiseen lempilautaáni eli BW Rastaan, joten pidän erittäin paljon näistä renkaista

Vähän eri kuvakulmasta otettu kuva Flatface G6 renkaista
Winkler Wheelsit ovat minun lempirenkaat, koska ne vain ovat niin hyvät ja sopivat Blackriverin trukkeihin erittäin hyvin koska ne on suunniteltu niitä silmällä pitäen. Noh, ainakin Blackriver Editionit ovat. Winklerin Hansen Mansonit sopivat myös erittäin hyvin Blackriverin trukkeihin niinkuin ne sopivat myös Bollien trukkeihin erittäin hyvin.


Winkler Wheels Blackriver Edition renkaat

Winkler Wheels Hansen Manson renkaat, jotka ovat minun suosikki renkaat WW:ltä

Berlinwood Berlin Wall dekissä Blackriverin trukit ja WW:n Hansen Manson renkaat
Winklerin renkaat ovat mielestäni siitä erittäin hyvät että ne soveltuvat niin ramppi kuin street skeittaamiseen. Reverttejä ja powerslideja on helppo tehdä suht kovilla renkailla vaikka mielestäni Hansen Mansonit ovat hieman pehmeämmät kuin BRR Editionit. Winklerit sopivat tietääkseni hyvin trukkeihin kuin trukkeihin, jopa Tech Deck trukkeihin ja Mitt:n trukkeihin jotka ovat aika samanlaiset kuin Close Upin trukit paitsi nyt Mitt on tehnyt Stage 2 Chrome renkaat, jotka Mittin omistaja on lähettänyt minulle, mutta paketti ei ole vielä tullut perille. Teen sitten taas päivityksen tähän artikkeliin kunhan ne Mitt:n trukit ja muut kamat tulevat. Mitt:n renkaat ovat laakerittomia ja aika samanlaisia kuin TD renkaat.

Mitt:n keltaiset renkaat

Mitt:n valkoiset renkaat

Mitt:n metalliset renkaat, jotka ovat ihan hauskat mutta arkikäyttöön ne ei oikein sovellu

Tech Deckin trukkien hangeri ja baseplate

Mitt:n läpinäkyvät renkaat joita on nähtävästi kahta eri mallia

Mitt:n punaiset trukit, jotka muistuttaa Close Upin vanhoista trukeista

Winkler Wheels Blackriver Edition renkaat

Winkler Wheelsin Hansen Manson renkaat

Winkler Wheelsin D-Rex Clockworks renkaat

No niin, enää on jäljellä Close Upin trukit ja renkaat joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Close Upin uusimmassa mallissa on jo kohtalaisen hyvät trukit ja renkaat, mutta ne vaappuvat edelleen ja meno on aika raskasta niiden kanssa. 19 euroa maksavat Close Upin renkaat ovat aika hyvät, mutta annoin ne isoveljelleni, joten minulla ei ole niistä kuvaa tähän hätään mutta eipä siitä kuvasta paljon irti saisi kun ne ovat niin likaiset ja käytetyt jo. Close Upin renkaat ovat pehmeät, liiankin pehmeät ainakin minun makuun. Esimerkiksi rampissa niillä tulee hankaluuksia, koska ne tarraavat bluntslideissa ja boardslideissa kiinni, koska ainakin minä tykkään vetää boardsliden silleen että renkaat ovat mahdollisimman ylhäällä ja rampin yläosassa kiinni. Revertit ja powerslidet ovat myös paljon hankalampia niiden kanssa. Mutta jos Close Upit olisi pakko ottaa käyttöön niin ottaisin ne 19 euroa Ponkesissa maksavat renkaat käyttööni, mutta onneksi ei tarvitse vaan voin jatkaa Winklereiden käyttöä ja jatkaa uusien rengas-merkkien etsimistä, jotta pystyn niitä teille arvioimaan. Sen verran täytyy vielä sanoa että Close Upin renkaat sopivat parhaiten Close Upin trukkeihin eli kun ne laittaa esim. TD trukkeihin niin ne vaappuvat vieläkin enemmän. Mutta sitä vaappumista voi estää kun laittaa ekana renkaan trukkiin, sitten prikan renkaan jälkeen ja lopuksi mutterin niin ei vaapu enää niin pahasti. Isoveli teki niin niillä 19 euroa maksavilla renkailla Bollien trukkeihin ja ne toimivat täydellisesti, koska niiden pehmeys on vain makuasia. Trukit ovat edelleen liian kapeat, mutta niin ovat laudatkin, joten siksi ne trukit varmaan pysyvät aina yhtä kapeina vaikka kuinka hyviksi kehittyisivät. Täytyy nostaa hattua että Close Up ei ole lähtenyt mukaan leventämään dekkejään niinkuin melkein kaikki muut ovat tehneet vaikka silloin ehkä Close Upin dekkiä voisin käyttääkin, mutta heillä on oma fanikuntansa joilla on varmaan erittäin ohuet sormet, koska itse en pysty koskea lautaa sormenpäälläni ilman että se osuu molempiin concaveihin.

Vuonna 2009 joulukuussa tilatusta Close Upin kompletesta renkaat

Tällä hetkellä uusin Close Upin malli. Dekki on erittäin hieno mutta siihen se sitten jääkin. Suosittelen seinälle!

Kyllä ne selvästi panostaa tuotteihiinsa, mutta ei noin kapeat trukit sovi kuin Close Upin dekkiin tai johonkin toiseen kapeaan dekkiin, mutta sellaisia en käytä joten koristeena toimii nämä. Mutta täytyy myöntää että on hieno komplete ulkonäöltään!

Uusimman mallin renkaat ovat tämän näköiset!

Toiseksi uusimman mallin trukit ovat samanlaiset mutta renkaat ovat mustat ja erilaiset!

Näyttäisi kyllä ihan samalta paitsi että ne ovat mustat, mutta mielestäni niissä ei olekaan paljon eroa jos on ollenkaan!
Siinä oli lupaamani artikkeli sormiskeitti trukeista ja renkaista ja niiden yhteensopivuuksista! Toivon että joku tästä hyötyy sillä tämän artikkelin tekemiseen meni kuitenkin pari - kolme tuntia yhteensä aikaa kun piti kuvat ottaa ja jäsennellä tämä teksti minkä kyllä sovelsin ihan suoraan päästäni minkä varmaan huomaakin. Jättäkää kommentteja, ehdotuksia ja kaikkea muuta mitä mieleen juolahtaa! Tulen päivittämään tätä artikkelia kunhan saan Flatfacen BRR Editionit ja Mitt:n Stage 2 Chrome trukit. Hauskaa loppuviikonloppua kaikille! -Tomppa aka Toemoe aka Tomi L

2 kommenttia:

  1. onko ww big daddy`s renkaat hyvät

    VastaaPoista
  2. on! kaikki winklerin renkaat on huippulaatua, koska niitä on tehty 90-luvulta asti. kannattaa ostaa, koska pian niitä ei taas tehdäkään ja ne no loppu joka puolelta!

    VastaaPoista

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa