Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

lauantai 3. syyskuuta 2011

Sormiskeitti renkaat / Fingerboard Wheels - Ominaisuudet

Morjesta kaikille tasapuolisesti!!! Nyt on lähiaikoina taas alkanut tulla artikkeleita, koska kesä alkaa olla ohitse ja syksy koputtelee jo korvan taakse (?) joten mennäänpä sitten itse asiaan...

Eli sormiskeitti renkaista olisi kyse. Sormiskeittauksessa renkaat ovat yksi tärkeimmistä asioista ja ne vaikuttavat tosi paljon skeittaamiseen. Tärkein ja eniten vaikuttava ominaisuus on renkaan pehmeys / kovuus (siis kun puhutaan laadukkaista laakerillisista ja Bollien laadukkaista laakerittomista renkaista), jonka huomaa tekemällä power sliden eli vauhdissa kääntää sormiskeitin 90 astetta eli poikittain ja kuuntelee sitä ääntä joka siitä tulee ja tunnustelee sitä tunnetta mikä tuntuu sormissa kun teet kyseisen tempun. Eli seuraavaksi kerron parhaimmista rengas-merkeistä ja malleista että kuinka kovat ne ovat ja ehkä jotain muutakin infoa. BTW olen tällä hetkellä muualla kuin kotona ja olen koko viikonlopun, joten kuvia ei tule tähän artikkeliin kuin vasta ensi viikolla...


Winkler Wheels
 • Blackriver Edition White
Nämä ovat aika kovat renkaat. Toiseksi kovimmat renkaat mitä itse olen käyttänyt. Mutta se ei tarkoita että näm olisivat huonot renkaat vaan siitä kovuudesta on hyötyä esim bluntslideissa, noseslideissa ja taleslideissa ja erityisesti rampissa / puulissa / bowlissa Winklerin BR Edit ovat ominaisuudessaan. Muuten nämä ovat aivan loistavat renkaat sillä Winkler Wheels eli Martin Winkler on yksi sormiskeittauksen pioneereista ja hän on tehnyt ensimmäisiä laakerillisia sormiskeitti-renkaita jo yhdeksänkymmentäluvulla ja kaikki laakerilliset renkaat nykypäivänä saavat kiittää Winkleriä siitä että meillä on käytössämme näin laadukkaita ja toimivia renkaita

 • Blackriver Edition Black
Nämä ovat ne kovimmat renkaat mitä olen eläessäni kokeillut. Mielestäni aivan liian kovat renkaat. FB renkaissa väri vaikuttaa todella paljon renkaiden kovuuteen, siksi saman mallin eri väriset renkaat eivät välttämättä ole yhtä pehmeitä / kovia vaan niissä voi olla isojakin eroja. Hyvät renkaat nämäkin ovat, erityisesti itse ottaisin nämä käyttöön ulos mennessäni,.sillä karut flätit sun muut eivät vaurioita niitä niin paljon koska ne ovat niin kovia. Toisaalta ne voivat olla huonot ulkona käytettäessä, sillä se kovuus voi ollakin huono juttu. Ei pitäisi kirjoittaa mistään mitä ei ole itse kokeillut. Päivitän tätä kohtaa artikkelista sitten kun olen kokeillut näitä renkaita ulkona ;-)

 • D-Rex Clockworks White
Nämä ovat hieman pehmeämmät kuin valkoiset BR editionit ja ovat aivan loistavat renkaat. Näitä ei ole enää mistään oikein saatavilla (ainakaan uutena), joten en kirjoita näistä paljon tekstiä, jotta ihmisiä ei rupea harmittamaan että niitä ei ole enää saatavilla. Mutta sen voin sanoa, että nämä ovat mielestäni yhdet parhaimmista sormiskeitti renkaista mitä olen kokeillut!
 • TLC Blue (Timo Lieben Classics)
Näitä minulla ei nyt ole mukana, joten päivitän tämän kohdan ensi viikolla. Sen verran voin sanoa, että ovat aivan erinomaiset renkaat ja sopivat Blackriverin trukkeihin yhtä hyvin kuin Blackriver Edition mallin renkaat. Voisin mainita, että nykypäivinä melkein kaikki renkaat ovat periaatteessa Blackriver Editioneja sillä Blackriverin trukit ovat maailman käytetyimmät "professional" trukit, joten esim. Substancen THC:t ovat BR editionit yms.

 • Hansen Mansions
Nämä ovat pehmeimmät Winklerit joihin olen "urani" aikana törmännyt ja yhdet suosikkirenkaistani. Valitettavasti näitäkään ei valmisteta enää, joten en viitsi näistäkään sen enempää kertoa...

Flatface Wheels
 • Blackriver Edition Turquoise
Flatfacen BR Edit ovat aivan mahtavat renkaat! Varsinkin nämä turkoosit renkaat, sillä nämä ovat pehmeimmät renkaat mitä itse olen käyttänyt (en laske mukaan Close Upin renkaita, koska niitä ei voi edes vertailla keskenään, mutta Close Upit ovat tosi pehmeät uretaani-renkaat), mutta silti ei liian pehmeät. Olen pitkään haaveillut sellaisista renkaista jotka olisivat Close Upin ja Winkler Wheelsin risteytykset eli kovuus olisi jostain niiden väliltä ja löysin ne renkaat näistä Flatfacen BR Edeistä! Suosittelen lämpimästi näitä renkaita niille kenellä on Blackriver trukit! 

 • Blackriver Edition Gold
Nämä ovat taas paljon kovemmat kuin nuo turkoosit renkaat. Suunnilleen yhtä kovat kuin Winkerin valkoiset BRE:t tai ainakin oma tapani testata niiden pehmeyttä eli vetämällä powerslidet kunnon paineella puisella pöydällä. En tajua miksi Blackriverin tai Flatfacen sivuilla ei lue tuotekuvauksessa renkaiden kovuudesta mitään tai siitä että eri väriset renkaat ovat eri kovuuksisia, sillä se olisi hyödyllinen tieto. Noh, murehdi niitä asioita mihin voit vaikuttaa eli pistän DOH FB SHOPpiin renkaiden tuotekuvauksiin infoa niiden kovuudesta. Voinhan minä myös mainita kyseisille yrityksille tästä asiasta seuraavalla kerralla kun olen heihin taas yhteydessä. Mutta joo takaisin renkaisiin eli nämä ovat erittäin hyvät renkaat! Se kertoo jo jotain että minulla on nämä renkaat Berlinwood 32mm Split Ply BW Logo dekissä, jonka Timo Lieben teki minulle viime Saksan reissullani. Se on paras dekki mitä olen ikinä käyttänyt, joten muutkin osat siinä komplassa ovat parhaimmistoa tietenkin eli siniset BRT 2.0:t mustilla baseplateilla ja Flatface BRE Gold renkaat.

 • Blackriver Edition (BRE) White Tan / Tanned White
En ole kokeillut itse vielä näitä renkaita, mutta voisin sellaiset itselleni ottaa käyttöön, jotta osaan niitä arvostella ja kertoa niiden ominaisuuksista. Palaan tähän osioon sitten joskus n. kuukauden kuluttua kun olen kokeillut kunnolla niitä renkaita...

Substance

 • THC Blackriver Edition
Nämä ovat yhdet suosikkirenkaistani, sillä nämä ovat melkein yhtä pehmeät kuin Flatfacen turkoosit BRE:t ja ne rullaavat kuin unelma niin BRT 2.0 trukeissa kuin Bollieissakin. Väri on nimenmukaisesti vihreä ;-) Jossakin vaiheessa koitan saada DOH FB SHOPpiin näitä myyntiin, mutta nyt puhutaan kuukausista eli menee tod. näk. ensi vuoden puolelle kun näitä on meiltä saatavilla. Sillä välin jos haluat tilata nämä loistavat renkaat niin suosittelen sinua menemään Fingerboardstoren sivuille (http://www.fingerboardstore.de) ja tilaamaan nämä renkaat sieltä.

Bollie

En ole huomannut että harmaissa ja valkoisissa olisi mitään eroa, mutta tarkastelen asiaa tarkemmin kun pääsen parin päivän päästä takaisin kotiin. Punaiset renkaat minulla on täällä mukanani, mutta en ole vielä laittanut niitä kiinni mihinkään, mutta eipä siitä paljon hyötyä ole sillä ei ole valkoisia ja / tai harmaita renkaita joihin kovuutta voisi verrata. Eli päivitän tämän osion sitten myös myöhemmin kuvien ja muiden lisäysten kera.

Kiitoksia paljon kaikille Finnish Fingerboarding For Fun -blogini lukemisesta !!! Vaikka Suomi onkin pieni maa eikä täällä ole paljon sormiskeittaajia niin olen erittäin tyytyväinen että blogillani on ns. vakiolukijoita, jotka käyvät melkein päivittäin lukemassa erilaisia artikkeleita, joita olen kirjoittanut noin vuoden verran ja muistaakseni näitä artikkeleita on yhteensä noin 50 kappaletta. Eli luettavaa riittää! Jos olet uusi lukija niin suosittelen tutustumaan noihin vanhempiin artikkeleihin erilaisista sormiskeittaamiseen liittyvistä asioista kuten Blackriverin Ramppi Arvostelut (ainakin kolme artikkelia kuvineen päivineen), Dekki-arvosteluita ja vaikka vinkkejä ja neuvoja editoimiseen. Kannattaa tutustua, sillä jotkut uutiset eivät ikinä vanhene eli toisin sanoen siellä on arkistoissa ihan ajan tasalla olevaa informaatiota. Ja jätä kommentteja samalla kun luet niitä vanhoja tekstejä, koska jos niissä on virheellistä / vanhentunutta tietoa niin haluaisin tietää siitä, jotta voin korvata asian. Lisäksi en läheskään aina blogiani tehdessä tee uutta artikkelia vaan välillä päivitän vanhoja artikkeleita ja lisään / vaihdan kuvia sun muuta eli kannattaa tilata tämä blogi (ei vaadi kuin rekisteröitymisen Bloggeriin niin saat ymmärtääkseni ilmoituksen uusista teksteistä ja muutoksista. Ja jos olet ns. vakiolukija niin kannattaa rekisteröityä ja tilata kanava niin voit kommentoida aina samalla nimellä) Ai niin, kun kommentoit tekstejäni niin kirjoita kommentin loppuun joku nimimerkki tai nimesi, jotta tiedän että onko kyseinen henkilö aikaisemmin kommentoinut sun muuta, koska tähän asti melkein kaikki kommentit ovat "anonyymiltä".

Pitää nyt kun on tilaisuus niin mainita DOH FB SHOPin laajenemisesta. Eli olemme ottaneet myyntiin myös Blackriverin rullalauta dekkejä (50€ gripin kanssa) ja Madridin longboard ja rullalauta-tuotteita kuten longboard komplete (210 - 230€ riippuen että otatko Gulwingin trukit vai jotkut toiset). Tästä johtuen teen tähän samaan tiliin blogin skeittaamisesta ja longboardaamisesta, jota Sammy (DOH) sitten pääasiassa kirjoittaa, mutta minä olen mukana luomassa ulkonäkö-asioita eli kuvien ottamista, muokkaamista jne..
Eli jos olet kiinnostunut rullalautailusta tai longboardauksesta niin kannattaa tilata se blogi, jonka seuraavaksi sitten teenkin... Näitä lb ja sb tuotteita ei ole vielä myynnissä verkkokaupassamme, mutta niitä voi kyllä jo meiltä ostaa ottamalla yhteyttä nettikaupastamme / blogistani löytyvillä yhteystiedoilla (minun yhteystiedot) ja sitten voin antaa vaikka Sammyn numeron niin voitte sopia asioista ja jos on jotain kysyttävää niin Samilta kyllä löytyy tietotaitoa skeittaamisesta noin 20 vuoden "skeitti-uran" jälkeen...

2 kommenttia:

 1. Onko Bollien valkosilla, harmailla ja punasilla renkailla mitään eroa?

  VastaaPoista
 2. en ole ainakaan huomannut niissä mitään eroja ja olen käyttänyt jokaista kolmea eri väriä...

  VastaaPoista

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa