Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

tiistai 21. joulukuuta 2010

Sormiskeittaus, tuotteet ja DIY henkiSormiskeittaaminen on paljon enemmän kuin Blackriverin rampit ja muut sormiskeitti tuotteet. Sormiskeittaamiseen ei tarvita kuin lauta, trukit ja renkaat ja loput on mielikuvituksesta ja luovasta ajattelusta kiinni. Kaikenmaailman esineistä voi saada mitä upeampia spotteja tehtyä kun vähän asiaa ajattelee ja se on myös palkitsevampaa kun vetää DIY spoteissa trikkejä kuin valmiiksi tehdyssä spotissa. Itse pidän kyllä myös niistä tuotteista, mutta pitää miettiä että mitä oikeasti tarvitsee ja ostaa harkiten niitä tuotteita. Aina ei jaksa DIY spotteja tehdä, mutta nyt minulle on tullut joku sellainen vaihe jossa käytän aika paljon mielikuvitusta ja koitan saada spotin näyttämään hyvältä.

Tämä on esimerkiksi siisti spotti. Kiitoksia Jeremylle tästä betoni-elementistä. Tähän voi vetää grindejä & slaideja ja tulla bänkkiä pitkin pois tai sitten päädystä. Siisti esimerkki temppu on kickflipistä fs over-crooks ja siitä transferi eli ländää sen toiselle puolelle bänkkiä pitkin.
Tai sitten tätä voi käyttää jyrkkänä ditsinä / hyppyrinä kun hyppäät toiselta puolelta ja ländäät toiselle puolelle. Ainoa vaan että silloin tarvitaan teippiä tai jotain muuta mikä estää tökkäämästä tuohon reunaan koska se ei ota maahan asti kiinni. Itse olen laittanut paksuhkon tussin siihen väliin ja sitten pistänyt teippiä monta kerrosta perään, jolloin siitä pääsee suoraan smoothisti menemään.

DIY spotin voi tehdä vaikka siinä käyttäisikin osana esim. Blackriverin Street Kickeriä tai jotain muuta elementtiä kunhan vain käyttää niitä hyväksi että saa spotista hienon. Kahdesta street kickeristä saa mielestäni tehtyä siistejä spotteja kun käyttää mielikuvitusta ja pistää niiden väliin kaikkea mahdollista jonka yli voi hypätä tai jotain mihin grindata tai vetää manuaali. Kahdesta Street Kickeristä saa tehtyä myös yhden aika jyrkän ditsin kun ne laittaa päällekkäin tai sitten laittaa ne siten päällekkäin että niistä tulee boksi.

Jyrkkä ditsi kahdesta Street Kickeristä

Boksi kahdesta streetkickeristä :D
 Maalarinteippi tai joku muu paksu teippi on oiva apuväline kun teet DIY spotteja, sillä sillä saat esim. kirjasta tehdyn ditsin sisäänmenokohdan teipattua sellaiseksi että siitä pystyy menemään. Tarvitaan välillä monta kerrosta sitä teippiä. Liimapyssy ja uretaani ovat myös loistavia työkaluja jos teet itse pahvista elementtejä. Saat uretaanilla vedettyä sen alapuolelta koko elementin tiiviiksi ja kovaksi kun odotat sen vaatiman ajan. Sitten vain leikkaat liiat uretaanit pois elementin pohjasta ja se on siinä. Välillä on siisti vetää vähän kämäsemmissä olosuhteissa mihin on tottunut niin silloin tulee kiinnitettyä huomiota yksittäisiin temppuihin ja tyyliin. 

Itse vaihdan setuppia eli lautaa aika säännöllisin väliajoin toiseen kun vetelen temppuja, koska välillä toisella laudalla lähtee paremmin kuin toisella. Itselläni on aika monta kompletea kasassa joita kaikkia käytän. Pari dekkiä on sellaisia mitkä voi ottaa mukaan eli toisin sanoen on melkein aina mukana, missä ei ole kaikkein kalleimpia trukkeja tai lautoja. Usein tuntuu siltä että niillä dekeillä jotkut temput ainakin menevät jotenkin paremmin / luonnollisemmin kuin niillä paremmilla dekeillä, mutta toisaalta taas niillä paremmilla kompleteilla on aidoimman tuntuista vetää kun renkaat pyörii hyvin ja trukit on tasapainossa ja lauta poppaa ja on sormiin sopiva. Mutta kohtuus kaikessa. Itse koitan olla leuhkimatta sponsoreillani ja käyttää niitä sponsoreitani auttaakseni aloittelijoita tekemällä arvosteluja niistä ja tekemällä tutoriaaleja. Sponsorit ovat mielestäni liian yliarvostettuja (mietin että mahtaisinko sanoa näin jos mulla ei olisi sponsoria?) koska ei siinä koko ajan saa tavaraa ilmaiseksi mutta ne tavarat joita saa niin auttaa kyllä kehittymään sillä niistä saa kokemusta. Kun on tarpeeksi kokemusta erilaisista elementeistä niin on helpompaa mennä skeittaamaan jonnekin missä et tiedä että mitä siellä on. Itselläni on kaksi sponsoria ja silti ostan suurimman osan elementeistä / laudoista / trukeista / renkaista ihan itse eli en ole todellakaan kaikkea saanut läheskään ilmaiseksi, jos joku niin on sattunut luulemaan. 

Tämän piknik-pöydän olen tehnyt puisesta tulitikkurasiasta, minkä liimasin kahteen lasin aluseen jotta se pysyy pystyssä. Sitten lopuksi liimasin siihen päälle sellaisen kyltin mikä kuuluisi oveen missä lukisi sun nimi. Ja voila, DIY piknikki on valmis!                           Omien elementtien tekeminen pahvista kuumaliimapyssyn avulla

Tarvitset pahvia, sakset, mitan (ei välttämätön) ja kuumaliimapyssyn.
Leiikkaa pahvista tarvittavat palat. Valmiiksi leikattua palaa voi hyvin käyttää sapluunana eli piirtää sen mukaan mitä pitää leikata. Tämän vuoksi on myös hyvä käyttää mittaa.

Valmis manuaali pad. Voit myös vetää uretaanilla elementin sisään, jotta saat siitä kovemman, jolloin se tuntuu paljon aidommalta. Yksi DOH FB Elementsin yksinkertaisimmista elementeistä on tänän tapainen, paitsi että siinä on pari "punppi-reiliä" eli lyhyttä reiliä. Seuraavassa kuvassa on siitä pahvista tehty prototyyppi.

Yksi tulevista elementeistä. Ihan perus manuaali padi mihin voi grindata ja jossa on sivussa kaksi matalaa ja aika lyhyttä (n. 12cm) reiliä joihin vei tehdä combo grindejä tai vetää manuaalin grindien välissä. Tuo enemmän monipuolisuutta tuohon perus-skeittielementtiin. Reilit ovat molemmat saman korkuisia, paitsi kuvassa ne ovat erin korkuisia, koska se on aika vaikeaa kuuma liimata tuollaiset reilit pahviin, joten ne oli pakko vetää siitä läpi. Muiden elementtien prototyyppejä en viitsi näyttää, koska haluan että näette ne sitten kunnon puisina elementteinä. Tämä on tällainen simppeli vehje niin tänän ajattelin esitellä teille. Sen tulee saamaan myös ilman reilejä tai yhdellä pitkällä reilillä jos niin haluaa.

Sormiskeittaaminen on vielä ihan lasten kengissä täällä Suomessa, mutta uskon että se on koko ajan nousemassa ja jatkaa nousuaan. Se on vaan niin koukuttavan hauskaa että siinä haluaa oppia yhden tempun ja sitten kun on sen oppinut niin haluaa oppia seuraavan tempun, mutta tiedän monta paljon pahempaakin koukuttavaa tapaa kuin sormiskeittaaminen. Se on turvallinen, kehittävä ja sosiaalinen laji (ainakin verkossa), jota monien vanhempien luulisi tukevan. Mielestämme (DOH) elementit joita myydään, siis ainakin kaikki puiset, ovat liian kalliita, siksi me niitä teemmekin, jotta ihmiset saisivat niitä edullisemmin. Emme kuitenkaan tee mitään suoria kopioita suosituimmista elementeistä vaan jotkin elementit ovat sellaisia että parannamme niitä oman mielemme mukaan ja tehdään siitä omanlaisemme, mutta suurimmaksi omilla ja uusilla ideoilla ollaan liikenteessä. Totta kai väkisinkin tulee olemaan samoja elementtejä kuin esim. Blackriverillä on koska ne on otettu oikeista skeittispoteista niinkuin mekin otetaan, mutta mietimme enemmän niiden kokoa, koska mielestämme useat Blackriverin elementit ovat ainakin joltain osin liian pienen kokoisia. Mutta ei tästä mitään DOH mainosta pitänyt tulla joten lopettelen tästä pikkuhiljaa voluumia laskien. Tuli vain sellainen olo että pitää muistaa pitää DIY henkeä yllä aina kuin mahdollista. Niille jotka eivät tiedä mitä DIY tarkoittaa niin se tulee sanoista Do It Yourself eli tee se itse. Itse halusin nähdä hyvän fingerboard leffan (koska ainoa leffa minkä olen nähnyt ei ollut kovin hyvä) niin tein sellaisen itse, mikä muuten alkaa olemaan jo pikkuhiljaa valmis mutta odottelen vastausta Saksasta ennen kuin julkaisen sen. Toivottavasti on alkanut mielenkiinto heräämään sitä leffaa kohti, sillä joulun jälkeen se on saatavilla. Mutta ei mulla tässä enää muuta. Rauhaisaa joulua! -tOEMOe.

2 kommenttia:

  1. Haluatteko tänne mahdollisimman paljon kuvia? Siis tietenkin asiaan liittyviä kuvia eikä mitään aikuisviihdettä ;D Jättäkää ihmeessä kommentteja nyt kun pystytte. Löysin asetuksista sellaisen että tänne ei oo voinut kommentoida aiemmin paitsi ne ketkä on kirjautunut bloggeriin mutta nyt voit jättää anonyymisti kommentteja. Keksi kuitenkin itsellesi joku nimimerkki mitä käytät niin tiedän kuka on kyseessä suunnilleen. :D

    VastaaPoista
  2. Jooo laita mahdollisimman paljo kuvii ku kuva kertoo enemmän ku tuhat sanaa ! (Y)

    VastaaPoista

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa