Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

maanantai 17. tammikuuta 2011

"In The View" With Joaquin Méndez

                     "In The View" With Joaquin Méndez
 


TL: Moro Joaquin. Mitäs jos aloitettaisiin keksimäni "In The View" sarja, jossa haastattelen DOH FB 4 FUN elokuvassa esiintyneitä tyyppejä ainakin näin aluksi, joten kertoisitko hieman itsestäsi lukijoilleni?
JM: Moikka, Mun nimi on Joaquin ja asun Pariisissa Ranskassa. Fingerboardaamisesta: Olen sormiskeitannut vuodesta 2007 asti ja nykyään Blackriver-Ramps, Spinal.fr ja DUST Concrete sponsoroivat minua.

TL: Onko mielestäsi sponsorointi yliarvostettua? Meinaan kun tuolla netissä on niin paljon ”sponsor me” videoita että onko ihmisillä väärä käsitys sponsoroinnista?
JM: ”Try out”-jutut ovat lapsilta ketkä ”omistavat” yrityksiä lapsille, jotka haluavat tulla sponsoroiduiksi hinnalla millä hyvänsä. Mielestäni sinun ei tarvitse olla köyhä saadaksesi sponsorin, koska siinä ei ole kyse materiaalista. Se ei ole skeittaamista vaan se on tapa olla osa jotain suurempaa ainakin minulle. Olen onnekas koska olen saanut kunnon ammattimaiset yritykset tukemaan minua ja auttamaan minua löytämään intohimoni lajia kohtaan ja pääsemään liikkumaan tapahtumasta toiseen.
TL: Sulla on ehkä siistein youtube nimi ikinä (frenchmefrenchyou), miten keksit sen?     
JM: Telkkarista tuli sellainen sarja missä oli 40 kriisissä oleva psykiatri tai jotain ja sen sarjan nimi oli Help Me Help You, enkä keksinyt muutakaan. Nyt sun pitäisi ymmärtää että kaikissa jutuissa ei ole coolia tarinaa takana!
TL: Vaikka itse tiedänkin suunnilleen että miten ja miksi aloitit sormiskeittaamisen niin voisitko kertoa lukijoilleni että miten ja miksi aloitit tämän kyseisen lajin?
JM: Olin lukemassa ranskalaista sarjakuvaa nimeltä ”Franky Snow” mikä kertoo jätkästä ja sen kavereista jotka treenaavat erilaisia extreme-lajeja. Yhdessä jaksossa he fingerboardasivat. Etsin sen jälkeen monta kuukautta sormiskeittiä kunnes lopulta löysin ”Skills Skateboards” merkkisen muovisen sormiskeitin. Ajattelin että se on mahtava mahdollisuus toteuttaa rullalautailua erilaiselta kantilta, tai en ole ihan varma. Oikeastaan en tiedä miksi aloitin. 
Joaquinin sessio ulkona, näyttäisi fronttiflipiltä mutta varmaksi mahdoton sanoa ;D

TL: Kuinka vanha olet nyt ja kuinka vanha olit kun aloitit fingerboardaamaan? Onko asenteesi muuttunut tähän ”peliin” matkan varrella? Ja jos niin miten?
JM: Täytin juuri 18 vuotta (Onneksi olkoon!) mutta olin 14 tai 15 vuotias kun aloitin. Alussa se oli oikeastaan vain matkimista ja sormiskeittaamisen eri mahdollisuuksien tutkimista. Mutta yhdessä vaiheessa kyllästyin siihen, joten luonnollisesti päätin vaihtaa täysin erilaiseen personaaliseen tapaan sormiskeitata, kaipa sitä voi kutsua tyyliksi.
TL: Onko sulla jotain “viisauden sanoja” suomalaisille aloittelijoille?
JM: Eipä oikeastaan. Olen syntinen ihminen. Joten minun on paras olla hiljaa.
Tältäkö siis näyttää syntinen ihninen ;D Voi että...

TL: Mihin suuntaan sormiskeittaaminen on mielestäsi menossa ja mihin suuntaan sen pitäisi olla menossa?
JM: Mielestäni sormiskeittaaminen on menossa mainstreamin suuntaan ja mielestäni sen pitäisi mennä takaisin menneeseen ja löytää enemmän rakkautta, intohimoa ja siistejä trikkejä.
TL: Sulla on muitakin sponsoreita BRR:n lisäksi, haluaisitko kertoa vähän enemmän niistä?
JM: Spinal.fr on Ranskan ensimmäinen fb-verkkokauppa. Sitä pitää pystyssä Jeff Croix, yksi vanhan koulukunnan tyypeistä. Spinal tuki minua niin paljon esimerkiksi junalipuilla ja sormiskeitti kamalla. Voisin sanoa että Jeff on SE OIKEA sponsori, ilman häntä minulla olisi ollut tosi paljon hankalampaa harrastaa tätä lajia. Ja DUST on nerokas betoni-ramppi yritys minkä omistaa Jérôme Gély. Hän on erittäin mukava tyyppi mikä tekee tosi hyviä elementtejä.
TL: Kuinka paljon harjoittelet fingerboardausta? Voisin luulla että et treenaa enää niin paljon, mutta kuinka monta tuntia treenasit päivässä kun aloitit tämän mahtavan aktiviteetin?
JM: Rehellisesti sanottuna en ole vielä kyllästymis vaiheessa (fingerbored phase). Sormiskeittaan noin tunnin päivässä ja rakastan sitä. Siinä on kaikessa kyse intohimosta!
TL: Muistan että olisit kertonut että olit Fast Fingers (sormiskeittauksen mm-kisat, jotka järkätään joka vuosi saksassa) tapahtumassa, mutta en muista minä vuonna olit siellä. Millainen on meininki ja tunnelma Saksassa? Entä suositteletko tuollaisia isoja tapahtumia aloittelijoille vai kannattaisiko heidän aloittaa joistain vähän pienemmistä tapahtumista?
JM: Mun mielestä on hyvä aloittaa pienemmistä tapahtumista ja vasta sitten isompiin tapahtumiin. On myös hyvä tuntea ihmisiä sieltä minne olet menossa. Joo olin Fast Fingers 13 mm-kisoissa katsomassa ja siellä oli aivan mahtavaa. Saksa on paikka missä olla kun on kyse sormiskeittaamisesta. Ihmiset ovat ystävällisempiä, suvaitsevaisempia ja intohimoisia. Ranskassa se on enemmänkin sellaista että ”hei, ei se surkeampaa ole kuin sudoku”
Taas menee arvauksen puolelle, mutta veikkaisin tré flippiä
TL: Heh, okei. Tota, sormiskeitti tuotteista. Mitkä tuotteet ovat tarpeellisia ja mitkä ovat enemmänkin jotain hienoa ja erikoisempaa, mutta ei välttämättä tarpeellisia laudalla mättäämiseen?
JM: Pidän viimeisimmästä set-upista, minkä sain Blackriveriltä. Voihan sitä sanoa että nämä ovat ylihinnoiteltuja välineitä, mutta minun mielestä kaikki niissä on tarpeellista. Trukit ovat ihan täydelliset ja rullalautamaiset, renkaat rullaa smoothisti ja nopiaan, laudat näyttävät näteiltä… Ja autoblokit (autoblocks) ja Timo kumit (bushings) ovat vallankumouksellisia, ne rokkaa!
TL: Voiko sormiskeittaajilla olla tyttöystäviä? Heh heh heh…
JM: Mulla ei ole, mutta totta kai voi olla. Tytöt tykkää jätkistä ketkä osaavat käyttää sormiaan…
TL: Taidat nähdä suoraan minun läpi että minulta alkaa kysymykset loppua ;D Noh, reiluna jätkänä annan sinun kysyä multa mitä tahansa ja lupaan vastata siihen ;D
JM: Kuinka paljon siitä on aikaa kun viimeksi ajoit parran?? Oho, olenpas ilkeä. Olen itsekin karvainen jätkä.
TL: Odotas kun mietin… Noin puoli vuotta siitä on varmaan aikaa ;D eli en ole koko leffa-projektin aikana ajanut sitä, mutta lupaan että ajan parran pois viimeistään kesällä. ;D
TL: Oho, melkein unohdin että mainitsit jotain, että teet dokumentti elokuvan sormiskeittaamisesta silloin kun otin sinuun aluksi yhteyttä. Mitä sille projektille on tapahtunut?
JM: Eipä juuri mitään, hylkäsin koko idean, koska en ole tarpeeksi hyvä editoimaan sellaista elokuvaa.
Kiitoksia erittäin paljon Joaquin tästä “In The View” haastattelusta, arvostan sitä tosi paljon ja uskon että moni muukin arvostaa. Minkä verran olen sinua oppinut tuon leffa-projektin aikana tuntemaan, niin vaikutat tosi mukavalta, aidolta ja avoimelta tyypiltä ja olisin samaa mieltä vaikka et olisi suostunut tähän haastatteluun. Maailma tarvitsee enemmän sinunlaisia ihmisiä. Ai niin olisiko sulla vielä jotain lisättävää? (Kyllähän sinun pitäisi tietää, että kaikki aina lisäävät jotain ;D)
JM: Niin kuin nerokas Die Antwood sanoo hänen Zef Side musiikki-videossaan: ”Whatever man… Fuck!”
TL: Voinko käyttää lähettämiäsi kuvia tässä haastattelussa (kun lähetit leffaa varten kuvia) ? Kiitti Joaquin. Olen aika varma että moni tulee nauttimaan tästä haastattelusta mikä avaa sellaisen haastattelu-sarjan kuin ”In The View”, minä ainakin nautin tämän tekemisestä. (kysymysten keksiminen englanniksi, niiden kirjoittaminen ja lopulta kysymyksien ja vastausten suomentaminen)
JM: Kyllä, voit käyttää.
Toivottavasti tykkäsit haastattelusta! Joaquin on oikeasti tosi mukava tyyppi kenellä on jalat maassa enkä usko että hänelle mikään nousisi päähän. Toivon hänelle onnea ja menestystä niin opinnoissa kuin muutenkin elämässä, ja olen aika varma, että tulemme vielä näkemään toisemme jossain fb-tapahtumassa, sillä kun hän on nyt Blackriverin teamrider, niin hän luultavasti on mukana niissä tapahtumissa missä on mukana BRR:n tiimi. Seuraavassa ”In The View” haastattelussa on mukana minun ehdoton suosikki-pioneeri eli itse Thomas Hansen. Koitan koko ajan saada enemmän isoja nimiä ja varsinkin niitä pioneereja haastateltaviksi, koska heillä on jotain sanottavaa, mistä voimme jokainen oppiakin jotain. Mutta teen parhaani saadakseni kiinnostavia ihmisiä mukaan tähän ”In The View” sarjaan.
© Tomi Lempinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa