Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

tiistai 22. marraskuuta 2011

Sormiskeitti-videon Editoiminen & Musiikin Lisääminen

Tervehdys!

Sormiskeittivideoihin saa paljon lisää syvyyttä sovittamalla videoleikkeet valitsemanne musiikin tahtiin tai käyttämällä musiikkia jotenkin muuten hyödyksi. Pelkkä hyvä biisi ei yksinään riitä vaan videossa pitää olla myös sisältöä, mielellään myös jotain sanomaa / tunnelmaa. Seuraavaksi muutamia vinkkejä mitä olen itse matkan varrella oppinut...Videon aloitus on erittäin tärkeää eli miten videosi lähtee käyntiin. Teetkö siihen jonkin intron vai miten aloitat oman videosi? Suurin osa ihmisistä muodostaa mielipiteensä videosta ensimmäisten sekuntien aikana, joten alku on vähintäänkin yhtä tärkeä kuin lopetus ellei jopa tärkeämpi.

Videon aloitus ja musiikin alkaminen videossa ovat mielestäni ensimmäinen asia mitä kannattaa miettiä. Jos musiikissa on vahvat rummun / perkussiot eli rytmi niin yksi hyvä tapa on aloittaa video niin että musiikki joko alkaa ensimmäisen tempun ländäyksellä eli laskeutumisella maahan. Tätä tekniikkaa käytin At The Attic -videossani (http://www.youtube.com/watch?v=saosdP7DfUs) Toinen tapa on sekoittaa video musiikkiin siten että joko virvelin eli rummun isku tulee samaan aikaan kun aloitat tai ländäät tempun ja tämä on hyvä tekniikka silloin kun käyttää enemmän tunnelmallista musiikkia missä rummut eivät ole niin pääosassa. Tätä tekniikkaa käytin uusimmassa videossani FFG12 (Extra-Wide) Test Out (http://www.youtube.com/watch?v=cm14L5B02Ko)

Itse editoin ensiksi raakamateriaalista kaikki siisteimmät / onnistuneimmat temput ja hidastelen / käytän efektejä pikkuisen, jonka jälkeen katson videon summittaista pituutta ja valitsen biisin sen mukaan, että saa käytettyä biisin kokonaan videossa. Voi olla myöskin mahdollista että haluan käyttää jostain pidemmästä biisistä siisteimmän kohdan, jolloin videon pituudella ei ole niin väliä. Kun valitsee musiikkitiedoston videoonsa, niin silloin alkaa itse editointi mielestäni.

Hyvässä editointiohjelmassa näet musiikkiraidan äänikäyrän ja videoklippien ääniraidan käyrät myös, jolloin pystyt editoimaan temput siten että seuraava temppu alkaa musiikkiin sopivasti eli ääniraitojen korkeat ja selkeät kohdat ns. synkronoidaan videon kanssa eli laitetaan niin että videon äänet menevät yhteen musiikin kanssa. Tarvittaessa sinun täytyy joko lyhentää tempun pituutta / hidastaa se oikean pituiseksi tai pidentää joko tempun aloitusta tai loppua. Jos musiikissa on taukoja niin ne sopivat hyvin esim. tempun juhlistamiseen tai mitä ikinä teitkin tempun mentyä nappiin tai jotain muuta samanlaista, jolloin pystyt korostamanaan sormiskeittaamista taas iskemällä skeittiäänet yhteen musiikin kohokohtien kanssa eli rytmin kanssa.

Videoiden editointi on kuitenkin eräänlaista leikkimistä, missä on paljon mahdollisuuksia tehdä paljon mielenkiintoisia asioita, mutta en usko kylläkään mihinkään universaaleihin sääntöihin vaan itse kaipaisin enemmän vaihtelevuutta uusiin YouTube videoihin. Kaikenlaiset odottamattomat ratkaisut voivat olla niitä parhaimpia tai sitten huonossa tapauksessa niitä surkeimpia. Se on mahdoton tietää mistä suurin osa pitää, joten "yleisölle" tekeminen voi olla väärä ratkaisu ainakin jos olet aivan harrastuksesi alussa. Minun tapauksessani, koska nämä asiat liittyvät "ammattiini" niin minun pitää miettiä yleisön reaktioita, mistä syystä tein DOH:lle oman YouTube kanavan eli http://www.youtube.com/dohfingerboardshop. jptta voin omissa videoissani tehdä mitä ikinä haluankin ja DOH:n kanavassa esitellä niitä enemmän "massoille" tarkoitettuja videoita.

DOH:n asioissa kuten sivustoissa sun muissa tulee näkymään selviä muutoksia viimeistään ensi vuoden puolella, joten toivottavasti silloin pystyn jakamaan tietotaitoani paremmin. Hauskaa joulunodotusta kaikille!

Terv. Tomi L / DOH (FB SHOP)

2 kommenttia:

  1. millä ohjelmalla editoit?

    VastaaPoista
  2. Olen käyttänyt Adoben editointi-ohjelmia melkein jokaisen videoni tekoon. Aiemmin käytin Adobe Premiere Elements 7:aa mikä on erittäin hyvä ja toimiva editointi-ohjelma, mutta kun ostin uuden HD kameran jossa on yli 50 freimiä eli kuvaa per sekunti niin minun piti päivittää Adobe Premiere Elements 10:n joka on myös todella hyvä editointi-ohjelma. Uudet nykyajan editointi-ohjelmilla tehdään aika paljon efektipainotteisia videoita ja itse tykkään luonnollisemmasta meiningistä, joten siitä syystä tykkään Adoben editointi-ohjelmista.

    VastaaPoista

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa