Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

lauantai 10. syyskuuta 2011

Sormiskeittien kaiverrus ( = engraving ) ja maalaaminen - Fingerboard Engraving And Painting

Sormiskeittien kaivertamisesta lupasin tehdä artikkelin, joten tässä se tulee. Kaivertaminen eli engraving ei ole todellakaan kallista puuhaa, sillä itse olen kaivertanut kaikki tähän astiset dekit 8 euron "dremelillä", mutta tykkään niin paljon tästä, että aion käydä hakemassa puupajalta ihka aidon Dremel-työkalun niin saa tarkempaa jälkeä ja se on todennäköisesti aika paljon tehokkaampi, joten homma luultavasit helpottuu aika paljon. Lisäksi pitää ostaa kaikkia mahdollisia tarpeellisia ja erilaisia teriä siihen, mitkä sopivat puun / kiven / metallin kaivertamiseen, sillä en aio rajoittaa tätä harrastusta pelkästään sormiskeittien tekemiseen vaan annan aktiviteetin elää omaa elämäänsä ja kehittyä eteenpäin. 

Tämä on hyvä esimerkki sormiskeittauksen lisäksi, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta harrastusta / oppia jotain uutta / innostua uusista asioista yms. Mutta tässä tulee hieman kuvia kaivertamistani sormiskeiteistä ja niiden vaiheista. Koitan opastaa ja neuvoa parhaani mukaan niitä joita tämä voisi kiinnostaa, sillä engraved eli kaiverretut sormiskeitit ovat erittäin arvostettuja ja välillä uskomattoman hienoja / kauniita. Helppoa tämä ei todellakaan ole, mutta ajan myötä oppii! Itse aloitin kaivertamisen elokuun 5. päivä Blackriver Cityssä eli Schwarzenbachissa, Bavariassa eli Saksassa kun olin työreissulla ja asustelin Am Steigissa. Innostuin heti eikä innostus ole laantunut vielä kuukauden jälkeen enkä usko että laantuukaan...

Tämä on ensimmäinen monista projekteista, joita minulla oli samaan aikaan tekeillä, mutta sain tämän ensimmäisenä valmiiksi. Dekin nimi on Berlinwood "The Lost Art - Engraved", johon liittyy aika paljon symbolismia, mutta ei siitä sen enempää.


Keskellä on puu, joka muistuttaa ihan vähän Berlinwoodin logoa. Oikealla on nuotio / kokko / bonfire ja vasemmassa reunassa on skeittaajan käsi, joka pitää kolmella sormella dekistä kiinni sen alapuolelta eli pikkurilli on jäänyt pois jostain syystä.


Ensimmäinen DOH kaiverrus meneillään. Eli ensiksi piirretään dekkiin kuvio jonka haluaa tehdä. Sitten on hyvä vetää suippopäisellä kiviterällä tarkasti ja kevyesti urat,joita pitkin on sitten hyvä jatkaa kaiverrus-prosessia...
                                                            
                                                           
Tässä kohtaa on kaiverrettu DOH teksti käyttäen neljää tai viittä eri terää: Paria tylsää suippomallista kiviterää alku ja viimeistely työhön, koska riippuen asennosta ne kiviterät tekevät erilaista jälkeä. Pystyssä niillä saa ohutta jälkeä, mikä on hyvä ensimmäiseen vaiheeseen ja vähän sivuttain se raapii aika laajalta alueelta, mikä on hyvä viimeistelyyn eli kun pitää saada kaiverrus näyttämään pehmeältä ja luonnolliselta. Ja keskivaiheilla kyseiset terät ovat hyviä tekemään kaiverruksesta paksumman, koska kun yksi ply eli viilu on "hiottu" eli kaiverrettu niin kun se kiviterä levenee ylöspäin tultaessa niin se tekee siitä sellaisen kraaterimaisen jäljen ettei se ole ns. terävä se kaiverrus.

Tässä vaiheessa olen juuri sienen kanssa hieman kostuttaen pyyhkinyt pölyt pois dekistä, niin se on korostanut alta paljastuneen plyyn väriä. Olin myös hionut hienolla hiomapaperilla dekkiä ja varsinkin kaiverruskohtaa saadakseni siitä mahdollisimman pehmeän.

Muistakaa että kokeilemalla oppii! Itse en ole saanut muuta ohjetta / vinkkiä kuin että kannattaa kaivertaa vain yksi ply pois dekistä, koska muuten siitä ei tule tarpeeksi kestävä. Kaiken muun olen kantapään kautta ja kokeilemalla oppinut. Varmaan YouTubessa olisi erittäin hyviä tutoriaaleja tähän, mutta olen aina ollut sellainen, että olen halunnut oppia asiat itse, joten en tykkää katsoa videoista mallia että miten joku asia tehdään. Sillä tavalla löytyy se oma tyyli samantien!


 Ja tässä on valmis kaiverrus eli engraved sormiskeitti. Spray-lakkaa parisen kerrosta, mikä korostaa kaiverruksen väriä tosi paljon. Olin ihan huumassa kun tein sen ekan kerran, koska dekki oli sen jälkeen 10 kertaa hienompi! Nyt kun katson tätä dekkiä niin löydän siitä aika paljon virheitä sun muita, mutta niin se on joka taiteen alassa, mitä harrastan että jälkeenpäin huomaa vasta tiettyjä asioita jotka olisi kannattanut tehdä toisin. Sen takia dekkiä ei kannata tehdä valmiiksi päivässä tai edes kahdessa, sillä kärsivällisyys on hyve! Tee ajan kanssa...
Pauli Laaksolle tekemäni DOH FB TEAM -dekki ensimmäisen vaiheen jäleen eli dekki on hiottu ja maalattu ruskeapunaisella, vaalean sinisellä ja valkoisella särömaalilla.

Seuraavaksi tein tuollaisia randomeja kuvioita dekkiin, jotta siihen tulee sellaista pintaa mistä näkee että se ei ole tasainen se maalikerros. Tähän käytin sellaista metalliharja-terää, mikä muistuttaa sirkkeliä muodoltaan eli sivuttain vedin sen kanssa viivoja tuohon lautaan. Lisään kuvia tähän artikkeliin noista teristä, mitkä on mielestäni hyviä niin tiedät sitten ainakin että mistä aloittaa ja sitten löytää se oma tapa tehdä ja omat suosikki-terät...Ja taas hieman maalikerrosta! Tällä kertaa tummanpunaista ja valkoista spray.maalia.
Tämä näytti mielestäni jo aika hyvältä mutta se oli kylläkin liian tumma sormiskeitin pohjaksi. Ja muutenkin minulla on sellainen tapa että jos mahdollista niin maalaan samaa dekkiä niin kauan suunnilleen kuin maalit riittää ;-)

 Koska oikealla puolella oleva vaihe oli liian tumma niin lisää maalia eli hieman sinistä
ja häivähdys valkoista antaakseen ulottuvuutta grafiikkaan!
Ta-daa ja Paulin DOH FB TEAM dekki on valmis. Lopuksi kaiversin maalikerrosten läpi DOH tekstin ja lakkasin dekin, mikä korosti värejä niinkuin kuvista huomaatte. En ole saanut näistä dekeistä muuta kuin hyvää palautetta ja olen itsekin näihin aika tyytyväinen kuukauden satunnaisen harrastamisen tuloksiin. Minulla on tällä hetkellä yksi dekki työn alla ja kaksi muuta valmista dekkiä, joista toista aloin tekemään jo Am Steigissa silloin viikonloppuna noin kuukausi sitten. Toinen on split ply Berlinwood, jossa on DOH logo keskellä (naama, mkä on myös DOH teksti) Pistän niistä kuvia tänne sitten kun olen ottanut niistä kuvat ja niistä teristä myös. Toivottavasti piditte tästä artikkelista, sillä en ole ennen törmännyt tällaieen artikkeliin ja koska harrastus on niin lähellä sydäntä niin päätin tehdä tällaisen artikkelin. Koska ikinä ei tiedä ketkä tekevät ja mitä, joten jos tiedät jotain mitä minä en tiedä kaivertamisesta niin jätä kommenttia tai lähetä sähköpostia tai jotain vastaavaa niin voimme jakaa tietotaitoa tästä ja muista asioista. Muodostetaan Suomeen kunnon sormiskeitti-yhteisö, jossa kaikki tekevät jotain mikä on heille mieluisinta ja missä he ovat hyviä niin saadaan uusia suomalaisia projekteja ja mahdollisesti myös yrityksiä. Mutta jos olet koululainen, niin ei kannata edes miettiä mitään firman perustamista ennen kuin olet saanut opinnot loppuun, sillä itse kadun etten ottanut kaikkea hyötyä koulutus-systeemistä irti. Opiskelkaa ihmeessä niin kauan kuin mahdollista niin ei tarvitse tehdä "oikeita" töitä vaam voit työksesi opiskella sinua kiinnostavia asioita.

Tämä oli tässä. Kiitän kaikkia blogini lukijoita, sillä te autatte minua jaksamaan näiden kaikkien sormiskeitti-juttujen kanssa mitä teen skenen eteen. Seiraava sormiskeitti elokuvakin on tekeillä ja siinä on muun muassa Mike Schneiderin ja Jay Linehanin pätkä, Am Steig pätkä ja ASI Berlin pätkä. Leffan nimi tulee olemaan FB 4 ALL ja siitä pystyy päättelemään vähän että kenelle leffa on suunnattu ja kenellä tulee olemaan mahdollisuus katsoa se ;-) Heh, mutta enempää en anna vinkkejä leffasta tässä kohtaa. Informoin siitä sitten kun on oikea aika, sillä aiankin puoli vuotta menee ennen kuin se on valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa