Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

maanantai 13. joulukuuta 2010

Aloitteleville Sormiskeittaajille

Morje!


Kaikille aloittelijoille haluaisin sanoa että olette aloittaneet hauskan, kehittävän ja luovan harrastuksen, joka on maailmalla tosi suosittu laji. Alku voi olla joillekin tosi hankala ja joillekin taas päinvastoin, mutta jokainen aloittelija joutuu opettelemaan kaikki temput, joten haluaisin siitä opettelemisesta ja harjoittelemisesta sanoa muutaman sanan.


Tutoriaalit eli opetusvideot (youtubessa ja muissa sen tapaisissa sivustoissa) ovat hyvä tapa lähteä treenaamaan jotain tiettyä temppua. Netissä on paljon tutoriaaleja eri tekijöiltä, mutta minun mielestä parhaimpia tutoriaaleja on tehnyt Weakfingers eli Gary Chin (Flatfacen teamrider) ja frenchmefrenchyou eli Joaquin Méndez (Sai juuri pari päivää sitten Blackriverin sponssin ja Joaquin on mukana tekemässäni sormiskeitti elokuvassa DOH presents Fingerboarding For Fun, joka on jo periaatteessa valmis. Huomenna saan kannet painosta klo 16.00. Täällä blogissani on ohjeita sen leffan tilaamiseen). Mutta tutoriaaleja kannattaa käyttää vain hyväksi eli ei tee kaikkea juuri niin kuin tutoriaalissa kerrotaan / näytetään vaan kannattaa ottaa siitä kaikki oleellinen eli ne perusasiat ja opetella se temppu sitten itse kokeilemalla ja treenaamalla. Kannattaa ainakin koittaa omilla sormien asennoilla, sillä itse olen huomannut että teen jotkut temput aivan eri sormen asennoilla kuin jossain tutoriaalissa on näytetty. Temppua ei tehdä sormien asennoilla vaan sormien liikkeillä. Eli ajattele niitä tutoriaaleja sellaisina vinkkeinä ja apukeinoina mutta itse temppu kannattaa opetella kokeilun ja erehtymisen kautta niin silloin opit tekemään sen tietyn tempun omalla tavalla / tyylillä. Muutenkin siitä saa paljon paremmat fiilikset kun opit jonkun tempun itse kokeilemalla kuin jotain tutoriaalia koko ajan tuijottamalla. Tutoriaalit ovat hyvä apukeino, mutta kannattaa muistaa että se on yhden ihmisen tapa tehdä kyseinen temppu ja niitä tapoja on suunnilleen yhtä paljon kuin on sormiskeittaajia. Eli tee tempusta omasi.


Kannattaa myös opetella ensiksi temppu kunnolla ennen kuin siirtyy seuraavan tempun treenaamiseen. Eli ei kannata ahnehtia ja opetella mahdollisimman paljon temppuja vaan opettele esim. ollie ensiksi niin että osaat sen kunnolla ennen kuin rupeat treenaamaan esim. kickflippiä. Se on paljon parempi että osaat pari temppua kunnolla ja vedät ne tyylillä kuin että osaat paljon temppuja jotenkuten. Sormiskeittaaminen on siitä hyvä harrastus että mitä enemmän sitä on harrastanut niin sen hauskemmaksi se tulee. Ja muista olla luova, eli kokeile kaikkia mahdollisia juttuja joita sinulle tulee mieleen. Kaikkea mitä on mahdollista tehdä. Se ei haittaa jos keksit tehdä jonkun jutun mitä ei rullalaudalla pystyisi mitenkään tekemään, sillä sormiskeittaaminen on ihan oma lajinsa. Fysiikan lait eivät rajoita sormiskeittausta läheskään niin paljon kuin oikeata skeittaamista. Tietenkin on (ainakin minun mielestä ja varmaan monen muunkin) siistiä tehdä realistisia temppuja / tehdä temput realistisesti, mutta välillä on kiva rikkoa vähän kaavoja ja pistää menemään jotain aivan hulluja juttuja. Mielikuvitusta tarvitaan tässä lajissa, mutta myös kärsivällisyyttä. Jos esimerkiksi pääset jonkun tosi siistin tempun kerran mutta sitten se ei enää onnistukaan uudelleen niin ei kannata vaipua epätoivoon vaan ajattele asia silleen, että koska pääsit sen jo kerran  joten se on
mahdollista tehdä ja mieti myös asiaa niin että joku päivä osaat (tätä sanaa käytetään mielestäni liian hepposin perustein) sen tempun eli pystyt tekemään sen melkein joka kerta kun yrität sitä. Sitähän 'osaaminen' tarkoittaa että pystyt tekemään tietyn asian kun yrität sitä. Eli jos olet päässyt jonkun tempun muutaman kerran niin silloin ei oikein voi sanoa että osaat sen tempun vaan voit sanoa että olet päässyt sen tempun muutaman kerran. Muutenhan melkein kaikki "osaisivat" kaikki temput, jotka ovat joskus päässeet.


Treenaamisesta voisin myös muutaman sanan mainita. Olen kirjoittanut artikkelin, jossa olen kertonut monista eri tavoista treenata temppuja (artikkelin nimi oli vissiin Erilaisia Tapoja Treenata Temppu tai jotain sinne päin). On monia erilaisia tapoja treenata tietty temppu, esimerkiksi backside kickflipin voi tehdä silleen että tulet oikealta vasemmalle ja käännät rannetta ja sormia tempun mukana tai sitten voit tulla vasemmalta oikealle ja tehdä temppu ranne ja sormet jo valmiiksi käännettynä joten kun teet bs flipin niin käännät ranteen ja sormet normaaliin asentoon. Noista kahdesta jälkimmäinen on helpompi tapa jos teet bäkki flipistä jonkun grindin tai slaidin koska sormesi ovat kääntymisen jälkeen normaali asennossa kun taas toisessa tavassa sulla on grindi asennossa sormet ja ranne aika omituisessa asennossa jolloin on huomattavasti vaikeampi hallita sitä grindiä tai slaidia ja varsinkin grindistä pois tulo on vaikeaa. Voit myös tulla itseesi päin tai itsestäsi pois päin eli tehdä pystysuunnassa jonkun tempun. Kannattaa kokeilla eri 'suuntia' eri temppuihin ja spotteihin (spotti on se paikka jossa teet tempun, spot = paikka). Minulle ainakin on toiminut nuo tavat treenata temppuja. Viimeisin temppu mitä olen treenannut on fakie frontside heelflip (en ole varma mutta 'virallisesti' se taitaa olla backside koska ne menevät eri tavalla noi backside ja frontside temput kun ne tekee feikistä ja / tai nolliesta, mutta se on feikin varial heelflip jossa käännyn itse mukana) joka on erittäin siisti temppu mielestäni ja erittäin vaikea, mutta kun siinä onnistuu niin tunne on aivan mahtava. Kuvasin just eilen vähän viime hetken temppuja omaan leffa-parttiini niin sain mielestäni tosi puhtaasti ja tyylillä vedettyä feikistä frontti heelflipin frontside feikki lipslideen (Blackriverin Iron Rail Round reiliin, joka on tosi hyvä reili. Parempi kuin Square, joka minulla on myös) ja tre flipistä (360 kickflip) backside 50-50 pari mainitakseni.


Tässä oli nyt kaikki mitä mieleeni tuli tässä lyhyessä ajassa (n. 20 minuuttia). En ehdi enempää kirjoittaa, koska minulla on paljon tekemistä vielä sen leffan kanssa vaikka se on periaatteessa valmis, mutta koitan yhtä juttua mikä tekisi siitä vieläkin paremman paketin. Olen kuvannut jo valmiiksi pari viikkoa sitten tutoriaalit tre flipille eli 360 kickflipille, nollie flipille ja pop shove-it:lle mutta en ole ehtinyt niitä vielä editoimaan. Mutta enköhän vielä tämän vuoden puolella ne ehdi editoida ja postata youtubeen. Aion myös kuvata heelflipin, varial heelflipin, inward heelflipin, frontside kickflipin, backside kickflipin, nollie pop shove-itin, nollie bigspinin, frontside ollien, backside ollien, frontside nollien ja switch backside flipin tutoriaalit jossain vaiheessa kunhan olen viettänyt joulun rauhassa ja pitänyt pari viikkoa taukoa editoimisesta sun muusta, koska mulla on kauhea stressi ollut päällä viime aikoina tuon leffan takia ja olen valvonut öitä editoidessani sitä leffaa ja väsäillessäni dvd:n menuja sun muita juttuja. Puoli vuotta kuitenkin olen tehnyt töitä tuon kyseisen elokuvan eteeen, joten olen mielestäni ansainnut hieman taukoa tästä tietokoneen äärellä istumisesta.


Ilmoittakaa minulle jos löydätte youtubesta tai jostain muualta suomenkielisen opetusvideon (siis sellaisen mitä minä en ole tehnyt), koska itse en ole nähnyt yhtään sellaista minkä takia rupesin sitten itse niitä tekemään ja onneksi viitsisin tehdä, koska olen saanut paljon positiivista palautetta niistä ja moni on oppinut ollien, kickflipin, nollien, switch ollien ja hard flipin mikä on tuntunut tosi hyvältä. Se on aina kiva kuulla että ei ole turhaan vaivaa nähnyt. Olen viime aikoina myöskin keskittynyt tähän suomenkieliseen blogiin, koska tätä luetaan paljon enemmän kuin sitä englannin kielistä. Seuraavaksi tulee varmaan kolmas osa Blackriverin elementtien arvostelusta sillä hommasin itselleni Big Maman eli sen ison kunnon vertti rampin (ei kuitenkaan Big Mini, joka on ihan hemmetin iso), Close Upin marmoripenkin ja Coffin Curbin (Ei ole Blackriverin elementtejä nuo mutta laitan ne kuitenkin samaan arvosteluun), BRR:n pyöreän reilin, Street Plazan ja pari trukki lavaa. Arvostelen myös Close Upin uusimman mallin kompleten, Bollien trukit, Mitt Skateboardsin piknik pöydän, dekkejä, renkaita ja trukkeja, Flatfacen G12 dekin ja jossain vaiheessa myös Bollien dekin (en ole sitä vielä saanut). En tiedä tehdäänkö Error FBS dekkejä enää, mutta mulla on myös sellainen joten voisin siitäkin tehdä arvostelun. Eli artikkeleita on tulossa, joten teille riittää luettavaa sitten jossain vaiheessa, mutta tällä hetkellä ja parin viikon ajan voitte tarkastella noita mun vanhempia artikkeleita, joita olen aiemmin tänne kirjoittanut. Kirjoitin tämän artikkelin aloittelijoille, koska huomasin että minun luetuin artikkeli on Sormiskeittausta Aloittelijoille. Toivottavasti tästä oli joillekin jotain hyötyä ja kirjautukaa ihmeessä tänne Bloggeriin sisään ja tilatkaa tämä blogi niin saatte viestin aina kun kirjoitan uuden artikkelin. Jättäkää myöskin kommentteja, jonka voi tehdä ilman kirjautumista ja nimettömänä, koska olisi kiva kuulla että mitä te ajattelette tästä blogista yleensä ja mielipiteitä artikkeleista ja myöskin toivomuksia otetaan vastaan että mistä haluaisitte minun kirjoittavan. Hauskaa joulun odotusta kaikille ja hommatkaa DOH presents FB 4 FUN sormiskeitti elokuva itsellenne ja kavereillenne lahjaksi! Ennakkotilaaminen (eli halvempaan hintaan leffan ostaminen) on voimassa huomiseen asti eli tarjous loppuu huomenna tiistaina klo 00.00!
Peace!

1 kommentti:

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa