Tässä on linkki artikkeliin, jossa arvostelen eri sormiskeitti merkkejä ja siinä on mukana myös paljon hyviä kuvia erilaisista sormiskeitti merkeistä ja malleista. Jos et olet lukenut sitä ollenkaan tai siitä on pitkä aika niin päivitän tuota artikkelia aina kun saan uuden dekin mitä en ole vielä arvostellut, joten kannattaa käydä välillä lukemassa sitä jos sinne on tullut uusia merkkejä / malleja dekeistä.
Finnish Fingerboarding For Fun: Sormiskeitti Arvostelu - Dekit eli laudat
Tämä artikkeli kertoo vähän eri tavalla erilaisten sormiskeittien / fingerboard lautojen ominaisuuksista kuten muodoista, mitoista, grafiikoista ja kaikesta mahdollisesta mitä päähäni pulpahtaa. Nykyään on olemassa niin paljon erilaisia sormiskeittien valmistajia, joten valinnan varaa kyllä on ainakin tarpeeksi. Ja kun jokainen dekki on erilainen niin varmasti löytyy sinulle juuri se oikea lauta, millä temput lähtevät paremmin. Mutta tietenkin siihen vaikuttaa myös trukit, renkaat, krippi ja trukkikumit aika paljon miten lauta käyttäytyy, mutta dekki on mielestäni kuitenkin se tärkein väline sormiskeitissä, joten koitan selittää mahdollisimman monipuolisesti mutta selkeästi niiden eroista. Tässä muutama merkki mitä mieleeni tulee samantien: Berlinwood, Bollie, Mitt, Flatface, Yellowood, Prowood, Samurai, Crackenwood, KLWood, Lowpro, Flaked, Peckerwood, B-Low, Pop, Emanant, Owood, Creekwood, Prete, ja Piraten Holz eli kyllä niitä valmistajia / merkkejä löytyy, koska tuossa oli vain tunnetuimpia merkkejä ja unohdin varmaan muutaman. Mutta itse asiaan...
Mielestäni sormiskeitti dekissä eli laudassa merkitsee eniten tietenkin muodot (konkavet, kicksit ja muu muotoilu), mutta erittäin tärkeää on myös laudan pituus ja leveys! Esimerkiksi mielestäni Flatfacen, Yellowoodin ja Bollien dekit ovat muuten aivan loistavia mutta ne ovat liian pitkiä MINULLE (ei välttämättä sinulle), koska en koukista nimetöntä sormiskeitatessani joten dekki ei saa olla liian pitkä koska muuten näyttää siltä että teen temppuja käyttäen nimetöntä tai sitten se nimetön on temppujen tiellä. Mutta olen omalla tyylilläni aika vähemmistöä, koska suurin osa f-boardaajista koukistavat sormiaan mikä ei suinkaan ole huono juttu, mutta kaikille se ei vain sovi. Joillakin se näyttää liian väkinäiseltä ja epämukavalta ja sormiskeittauksen pitäisi olla hauskaa, joten en ole opetellut koukistamaan sormiani koska mielestäni minun ei tarvitse. Olen kuitenkin siitä huolimatta saanut ensimmäisenä suomalaisena kunnon sponsorin tai siis kaksi sponsoria eli Mitt Skateboardsin ja Ponkesin (lopetan Ponkesin sponssisopimuksen Spotti Skaban päätyttyä eli kuukauden päästä, koska meillä on silloin oma pelkästään sormiskeittaukseen keskittyvä nettikauppa nimeltä DOH FB SHOP) sponsorit. Eli aina ei tarvitse mennä valtavirran mukana vaan kannattaa kehittää mahdollisimman oma tyyli, eikä kopioida juttuja niiltä joiden sormiskeittauksesta todella tykkäät, koska oma juttu on aina oma juttu!
Useimmissa dekeissä mitä minulla on ja mihin olen törmännyt niin aika matalat / pienet konkavet (concave) ja joko low-med tai medium kicksit (kicks) eli teilin (tail) ja noussin (nose) jyrkkyysaste ja pituus. Minulla on kaksi tosi muodokasta dekkiä, jotka ovat Close Upin ja Mitt:n lautoja. Close Upissa on mielestäni aivan liikaa konkavea, ne olivat liian kapeita ja ovat liian pitkiä edelleen. Toinen eli Mitt Splash dekissä taas on aika hyvät muodot koska siinä on varmaankin medium tai med-high konkavet, mutta koska lauta on sen verran leveä (28mm) niin ne konkavet alkavat jo keskeltä lautaa eli ne eivät ole niin jyrkät kuin esim. Close Upin dekeissä. Mitt Splashissä on myös med - high kicksit eli suht koht jyrkkä teili ja hieman loivempi ja pidempi noussi (yleensä dekeissä teili on lyhyempi ja jyrkempi kun taas noussi on loivempi ja pidempi). Vaikka tykkäänkin eniten Berlinwoodin dekeistä (sen jo varmaan tiesit jos olet lukenut blogiani ja / tai katsonut videoitani youtubessa) koska niissä on loistavat muodot (low eli matalat konkavet ja low eli aika loivat kicksit ja muut muodot ovat myös kohdillaan), juuri sopiva leveys (29mm), sopiva pituus (pari milliä pidempi kuin Tech Deck eli TD) ja erinomainen poppi (huomaa kyllä niiden laadusta että niitä ollaan tehty jo virallisesti 9 vuotta) niin kyllä ne temput sujuvat tuolla Mitt Splash dekilläkin yhtä hyvin, mutta kun tarkemmin noita dekkejä katsoo niin huomaan että Mitt Splashillä ja Berlinwoodilla ei ole oikeastaan paljon eroa. Muodot ovat samasta maailmasta, ainoa vaan että Mitt Splashissä ne muodot ovat vain jonkun verran isommin pistetty tuohon lautaan ja teili ja noussi ovat jyrkemmät. Hyviä dekkejä molemmat ovat, mutta Berlinwood vaan yksinkertaisesti on mitä se on eli paras dekki mihin olen törmännyt, piste. Suosittelen kaikille Berlinwoodin dekkejä puhtaalla omallatunnolla.
Flatface, Yellowood ovat myös hyviä lautoja, mutta ei sovi minulle niin hyvin kuin BW. Mitt ja Bollie taas ovat hintalaatusuhteeltaan aivan loistavia lautoja, sillä niissä on molemmissa hyvät muodot (vaikka Mittillä on ainakin kolmea eri muotoa niin kaikki mitä olen itse kokeillut ovat olleet hyviä) ja Mittin laudat ovat yhtä pitkiä kuin BW:t eli Berlinwoodit ja Bollien dekit ovat yhtä pitkiä kuin Flatfacen dekit. Bolliesta voisin sanoa sen verran että kun sitä lähemmin tarkastelin niin voisin sanoa että Bollie on oikeastaan Berlinwoodin ja Flatfacen risteytys eli lehtolapsi ;) Eli Bolliessa on aika lailla samat muodot kuin Flatfacen G12 wide dekissä eli erittäin matalat konkavet ja molemmat on 30mm leveitä. Noussi ja teili ovat BW:ssa pyöreät kun taas Flatfacessa ne ovat vähän vaakunan yläosan muotoisia jos tiedät mitä tarkoitan eli sellainen terävämpi kärki kun taas Bolliessa se on mielestäni juuri niiden kahden väliltä. Flatfacessa on aika isot kicksit kun taas Belinwoodissa on on aika low kicksit ja Bolliessa ne ovat aika lailla samanlaiset kuin BW:ssa. Myös kun vertaa tuota Bollieta Yellowoodin lautaan niin aika samanlaisia nekin ovat eli yhtä pitkiä, melkein yhtä leveitä (YW 29mm ja Bollie 30mm), kicksit ovat melkein samanlaiset paitsi että YW:ssa ne ovat hieman isommat ja YW:ssa ne muodot mitkä tekevät pienen kuopan teilin ja noussin alussa ovat isommat kuin Bolliessa. Mutta kaiken kaikkiaan täytyy sanoa että Bollie on hintalaatu-suhteeltaan mielestäni paras dekki näistä pienemmän budjetin laudoista (alle 20 euron laudoista), joihin kuuluu Bollie, Mitt ja Close Up. Mitt on melkein jaetulla sijalla, mutta Bollien hienot grafiikat vievät voiton. Close Up on ollut mielestäni eräänlainen välietappi-dekki TD:n eli Tech Deckin ja Berlinwoodin välissä, mutta nykyään se taitaa olla kylläkin Bollie tai sitten Mitt:n sormiskeitti. Koska Close Upin uudet dekit ovat leveämmät kuin ennen, mutta en ole kuullut niistä mitään hyvää siltikään ja niitä ei voi ostaa pelkästään dekkiä ja Close Upin trukit ja renkaat ovat erittäin huonoja verrattuna esimerkiksi Bollien trukkeihin ja renkaisiin vaikka Close Upin renkaissa on laakerit niin silti Bollien renkaat ovat 10 kertaa paremmat! Kokemuksella voin sanoa, sillä Close Upin renkaat ovat kuin märällä betonilla skeittaisi eli ne ovat raskaat eivätkä pyöri hyvin kun taas Bollien renkaat liukuvat kuin unelma! Itselläni on monet Winklerit, parit Flatfacen renkaat, mutta silti käytän Bollien renkaita yhdessä setupissani, minkä pitäisi kertoa jo jotain.
Useimmat dekit tehdään Canadian Maplesta eli Kanadan Vaahterasta niinkuin rullalaudatkin tehdään eli materiaalissa ei oikein ole mitään eroja, mutta tietenkin valmistusprosessi vaikuttaa dekin laatuun erittäin paljon esim. kuinka paljon ja mitä liimaa siinä valmistuksessa käytetään ja millaisessa puristuksessa ne ovat ja kuinka kauan. Joskus luulin kun noissa dekeissä on niitä viiluja välillä eri värisiä päällekkäin että ne ovat eri puusta, mutta nykyään olen viisaampi ja tiedän että ne viilut värjätään ;D Grafiikkojakin on monta eri tapaa tehdä ja sen huomaa kyllä noista mun laudoista. Joissain esim. Yellowoodissa on niin paljon lakkaa sen pohjakuvion päällä, että en usko että ikinä saisin sitä pohjakuvaa kulumaan pelkästään sormiskeittaamalla kun taas Berlinwoodeissa se grafiikka on samalla tavalla kuin oikeissakin rullalaudoissa eli siten että se kuluu pikkuhiljaa ja värit sekoittuvat keskenään, mikä tuo lautaan tietynlaista luonnetta ja ilmettä. Osaan arvostaa myös puunvärisiä pohjia dekeissä, mutta olen aina ollut erittäin taiteellinen persoona, joten arvostan erittäin paljon hienosti piirrettyjä pohjagrafiikoita. Sen takia otan pois käytöstä melestäni erittäin hienon Berlinwoodin tai sellaisen BW:n jolla on minulle tunnearvoa esim. olen saanut sen joltain siistiltä tyypiltä lahjaksi, ennen kuin se kuluu niin paljon että siitä ei saa enää mitään selvää. Ja nykyään kun Berlinwoodit kuluvat niin se pohja tulee olemaan jonkun värinen toisin kuin ennen ne kuluivat paljastaakseen tavallisen vaahteran värin niin se on mielestäni erittäin hieno ominaisuus.
Yksi asia mikä minun tarvitsee mainita vielä on trukkien kumit, jotka vaikuttavat yllättävän paljon sormiskeitin hallintaan ja toimivuuteen. Blackriver 2.0 trukeissa kun on "lock nut" systeemi niissä muttereissa (niitä muttereita saa ostettua myös erikseen esim. DOH FB SHOPista eli jos sinulla on BRT 1.0 trukit niin voit hommata siihen uudet mutterit [First Aid "Lock Nut System" paketti] niin voit pitää trukkeja niin löysällä kuin halajat), joten voit huoletta pitää niitä trukkeja niin löysällä kuin haluat. Ja jos tykkäät pitää trukkeja tosi löysällä niin kannattaa hankkia pehmeät eli soft bushings eli trukkikumit. First Aid Bushings Timo Kranz kumit ovat extra-soft, joten suosittelen ostamaan sellaiset jos haluat pitää trukkeja oikein löysällä. Itse tilasin Fingerboardstoresta O-Ringz trukkikumit (Soft ja Medium), mutta ne mediumit hajosivat noin tunnin sisällä eli kun niissä on prikka kiinni kumin päällä niin se räjähti siitä irti. Mutta 2.0 BRT trukeissa ne pehmeät kumit ovat toimineet oikein hyvin, enkä jaksa odottaa että se BRR tilaus tulee että saan sellaiset TKY (eli Timo Kranz) kumit noihin trukkeihini kiinni. Eli DOH FB SHOP:n on tulossa niitä trukkikumeja, joita tulee Blackriverin trukkien mukana, jos ne ovat vauritoituneet käytössä ja pidät niistä tavallisista niin voit ostaa pelkästään ne tai sitten voit ostaa TKY kumit eli ne pehmeämmät kumit. Myös Bollien trukkeihin kannattaa investoida jos haluaa paremman lautakontrollin mutta ei ole varaa ostaa BRT 2.0 trukkeja niin ostaa First Aid Bushings kumit niin saa trukeista vielä paremmat kuin Riptape kumeilla, koska Blackriverin trukkikumit ovat sellaisia, jotka mukautuvat asetuksiisi ja ne palautuvat aina käännöksen jälkeen suoriksi. Kunhan et vaan kiristä niitä liian kireälle! Myös "Nut Lock System" muttereita ei saa kiristää liikaa, koska ne voivat jäädä jumiin, sillä niiden sisällä on sellainen kumijuttu, joka estää sitä mutteria aukeamasta tärinän myötä. Niin Bollien trukeista vielä sen verran että kannattaa laittaa myös jonkinlainen kumin pala tai vastaava pivot cuppiin eli siihen reikään johon hangerin (eli trukin yläosan) "jalka" menee sisälle, jotta se ei pääse liikkumaan siellä edestakaisin. Niitä on kaikenlaisia kapeita ja pieniä muoviputkia, jotka soveltuvat hommaan erittäin hyvin. Itse asiassa tein juuri kahdesta First Aid Baseplatesta ja kahdesta First Aid Hangerista Blackriverin trukit Prowood lautaani. Olin joltain saanut sellaisia muoviputkia niin tuli mieleen että sillä minä tukin sen pivot kupin niin että se hangeri pysyy paikoillaan ja aika hyvin toimi, mutta Bollien trukeissa se kuppi ei ole läheskään niin iso kuin Blackriverin Baseplateissa eli trukin alaosissa. Esim itselläni on O-Ringz medium kumit Bollien trukeissa ja ne toimivat paljon paremmin kuin Riptape tuunauksella vaikka niistä prikka lensikin taivaan tuuliin.
Tämmöistä tällä kertaa ja pitkästä aikaa oli aikaa kirjoitella tänne. Eli tosi monimutkaista tästäkin hommasta saa jos haluaa / on tutustunut erilaisiin sormiskeitti tuotteisiin pidemmän ajan, mutta se on mielestäni vain hyvä asia, sillä skeittaaminen on ehkä tärkein ja suurin asia sormiskeittaamisessa, mutta tuunaus ja erilaiset osien kombinaatiot ovat myös erittäin tärkeitä ja iso osa lajia viimeistään siinä vaiheessa kun olet harrastanut tarpeeksi kauan sormiskeittaamista ja huomaat sen eron mikä tulee pienillä muutoksilla aivan niinkuin oikeassakin skeittaamisessa. Tulemme ottamaan kaikkea tällaista huomioon DOH FB SHOPin kanssa ja teemme parhaamme tarjotaksemme sinulle Suomen laajimman valikoiman laadukkaita (itse testattuja ja hyviksi todettuja tuotteita) ja edullisimpia tuotteita. Mutta pitää muistaa kuinka lapsen kengissä tämä laji vielä on, että siinä voi kestää että kehitytään mahdollisimman monipuoliseksi sormiskeitti kaupaksi. Mutta voitte olla varmoja siitä että teemme parhaamme sen eteen, joten aina kun ostat jotain autat Suomen sormiskeitti skeneä ja kauppaamme monipuolistumaan! Ei mene enää kauan kuin kauppa on auki, koska BRR tilauksen pitäisi tulla noin viikon sisällä (voi kestää kauemminkin koska se aina vaihtelee että kuinka kauan sieltä kestää tulla tavaraa ja tämä on eka ja iso tilaus)
Nyt kun alkaa olemaan hyvät kelit niin haluaisin nähdä sormiskeitti videoita, jotka on kuvattu ulkospoteissa sillä ulkomaailma on täynnä skeittispotteja, varsinkin sormiskeitti-spotteja koska niissä ollaan opiskeltu eri fysiikan kirjan avulla todellisuutta ;D Vinkki: Tarrat ovat erittäin hyviä välineitä, joilla saat ylimääräiset paskat pois ripistä eli riptapesta (oli se sitten Riptape, FBS, Pro-Tape, Mitt Tape jne.) eli otat tarran ja avaat sen ja painelet sitä riptapea vasten eli lautaasi vasten niin saat dekkisi pidon taas normaaliksi! :D Hauskaa kesänalkua kaikille! Terv. Tomppa
Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?
Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.
Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.
Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29
Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.
Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29
sunnuntai 24. huhtikuuta 2011
Finnish Fingerboarding For Fun: Sormiskeitti / Fingerboard - Kaikennäköistä dekeistä
fingerboard blackriver berlinwood mitt ponkes
sormiskeitti fingerboard lauta muodot muoto konkave concave kicks leveys pituus merkki malli erot eri laudoissa vertailu paras halvin halpa edullinen laatu laadukas sormiskede doh fb shop dfe
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti