Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?

Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.

Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.

Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Sormiskeittaus - Yleistä tietoa aloittelijoille

Tuli mieleeni, että voi olla olemassa ihmisiä, jotka eivät ole kuullutkaan oikein mitään sormiskeittaamisesta, mutta voisi silti olla kiinnostuneita aiheesta. Ja on varmasti aloittelijoita, ketkä eivät edes tiedä kuinka suuri kulttuuri siinä on takana. Joten tässä on tällaista ihan ruohonjuuritason informaatiota ja paikkoja, joista voit saada lisää asiaan liittyvää informaatiota ja / tai tuotteita. 

Blackriver-Ramps - Klikkaa tätä päästäksesi Blackriverin verkkokauppaan
Suomen ensimmäisen sormiskeitti-yrityksen verkkokauppa eli DOH FB Elementsin DOH FB SHOP. Kauppa ei ole vielä auki, mutta voit rekisteröityä jo asiakkaaksi jos haluat. Klikkaa tätä tekstiä päästäksesi vielä keskeneräisille sivuille.

Verkkokauppa, joka myy myös laadukkaita sormiskeitti-tarvikkeita. Klikkaa päästäksesi tähän suomalaiseen kauppaan.
Mitt Skateboards - Puolalainen skeittiliike, joka valmistaa hyviä ja edulllisia sormiskeitti-lautoja. Klikkaa päästäksesi sivuille!



Sormiskeitti (Fingerboard)


Sormiskeitti on väline, jolla sormiskeittaamista eli fingerboardaamista pääasiassa harrastetaan. Sormiskeitti Lautojen Arvostelu - Dekit Eli Laudat Siihen kuuluu oikeasta rullalaudasta tehty miniatyyri eli pienoismalli lauta, joka on tehty joko muovista (Tech Deck ja muut lelulaudat) tai sitten puusta (Berlinwood, Flatface ja Mitt). Itse en oikein laske muovisia sormiskeittejä edes sormiskeiteiksi vaan lähinnä leluiksi, mutta niillä on hyvä tutustua lajiin ja niillä saa vähän tuntumaa siihen millaista sormiskeittaaminen voi olla, mutta jos et ole aivan varma kiinnostuksestasi tai Tech Deck tuntuu sopivalta sinulle juuri nyt niin lue kappale Tech Deck tästä artikkelista.

Vasemmalta: Mitt Splash, Berlinwood Winkler Wheels ja Flatface G12 Wide



Puiset laudat tarjoavat aivan erilaisen maailman tuohon harrastukseen, sillä ne valmistetaan samalla periaatteella kuin oikeatkin rullalaudat. Paina Lukeaksesi Yleistä Sormiskeitti Tarvikkeista Sitten sormiskeitin toinen tärkeä osa on trukit, joita on kaksi kappaletta ja niihin kiinnitetään renkaat. Trukeilla myös ohjataan lautaa kääntymään pitämällä trukkeja aika löysällä, mutta tämä ominaisuus paranee sitä mukaa mitä paremmat trukit ostat ja parhaimmat tällä hetkellä on ylivoimaisesti Blackriverin 2.0 trukit (maksavat 50 - 55 euroa). 

Mutta ne tulevat ajankohtaiseksi vasta kun on treenannut lajia aika kauan (mielestäni ainakin puoli vuotta tai vuoden pärjää vallan mainiosti vaikka Bollien trukeilla jotka maksavat noin 12 euroa) eli jos olet aloittelija niin ei kannata ostaa heti ensimmäisiksi trukeiksi Blackriver trukkeja (Blackriver = Blackriver-Ramps = BRR) ellei sitten jostain syystä ole varaa sellaista summaa panostaa samantien sormiskeittaamiseen. Ne kyllä ovat rahanarvoiset eli ovat tehdyt ruostumattomasta teräksestä ja ne tulevat kestänään todella kauan ja jos niistä menee jokin osa rikki niin voit ostaa pelkästään sen osan eli ei tarvitse ostaa kokonaan uusia trukkeja! 
Blackriver trukkien hanger eli trukin yläosa (maksaa noin 10 euroa kpl)

Blackriver trukkien baseplate eli alaosa (hinta myös noin 10 euroa)

Esim. ensimäiseksi kunnon laudaksi käy vallan hyvin jos on pienellä budjetilla liikenteessä niin vaikka Mitt:n dekki eli lauta (noin 10 - 19 euroa riippuen onko se grafiikkadekki vai puunvärinen), jossa on Tech Deckistä otetut trukit ja renkaat. Tech Deckin trukeista saa ihan hyvät ostamalla Riptape Tuning Set (noin 5 - 7 euroa per paketti) nimisen tuotteen jossa on 3 joko leikkaamatonta tai valmiiksi leikattua rippiä eli pehmeää grippiä (valmiiksi leikatut ovat Tech Deckin eli TD:n kokoisia, joten puiseen lautaan kannattaa ottaa leikkaamaton! Mukana tulevat ohjeet miten se viilataan oikean malliseksi) ja kumit ja prikat yksiin trukkeihin. Ja kolmas tärkeä osa kompletesta eli kokonaisesta miniatyyri skeittilaudasta, jossa on trukit ja renkaat kiinni (käytetään nimeä myös nimeä kompla tai setup) Paina Tästä Lukeaksesi Renkaiden Arvostelu Niinkuin sanoin niin TD:n renkaat sopivat hyvin aloittelijalle, mutta jos haluat siirtyä seuraavalle tasolle trukkien ja renkaiden kanssa niin suosittelen ostamaan Bollien trukit (n. 10 - 12 euroa) ja Bollien renkaat (n. 10 - 12 euroa), joilla sormiskeittaaminen on jo ihan eri maailmasta kuin TD:n trukkien ja renkaiden kanssa. Vaikka Bollien renkaissa ei ole laakereita, silti ne rullaavat niinkuin niissä olisi laakerit eli pyörivät tosi hyvin ja niinkuin pitääkin. Eli jos ostat Mitt:n puunvärisen vaikka G5 widen laudan ja Bollien trukit ja renkaat niin sinun kompla tulee maksamaan noin 35 euroa ja se on jo erittäin hyvä setuppi, koska itselläni on kolme setuppia käytössä, joista yksi on Mitt:n dekki Bollien trukeilla ja renkailla. Käytän sitä melkein mieluummin kuin toista setuppiani joka on Flatfacen G12 wide lauta (noin 28 - 35 euroa) Blackriverin 1.0 trukeilla (n. 50 - 55 euroa) ja Winkler Wheelsin D-Rex renkailla (30 - 35 euroa) joka on noin 120 euron kompla eli kolme kertaa kalliimpi komplete. Kolmas setuppini on minun eniten käytetty eli Berlinwoodin grafiikkadekki (35 - 39) jossa on Blackriverin 2.0 trukit (50 - 55 euroa) ja Flatfacen Blackriver Edtion renkaat (30 - 40 euroa) joka on noin 130 euron kompla. Eli ei tarvitse todellakaan hävetä vaikka sinulla olisi kuinka halpa setuppi, kunhan se toimii ja sinulla on hauskaa sen kanssa. Ei ole mitään sääntöjä / trendejä vielä että minkälainen setuppi pitää olla vaan maailmassa on melkein yhtä monta erilaista setuppia kun on sormiskeittaajiakin. Eli sinulla ei tarvitse olla mitään viimeisimpiä / suosituimpia trukkeja, renkaita tai lautoja vaan sellainen mihin sinulla on varaa ja mikä kelpaa sinulle kyseisen harrastuksen harjoittamiseen on sinulle paras väline. Ne ovat kaikki pelkästään ihmisten mielipiteitä, jos joku haukkuu sinulla olevia sormiskeitin osia eli tuotteita, koska vain sillä on merkitystä mitä itse ajattelet. 

Käytetyt Sormiskeitti Tuotteet
Minun ensimmäinen Berlinwood eli yli vuoden vanha ja vieläkin käyttökelpoinen. Olen hionut, maalannut ja lakannut se uuteen uskoon, jotta sitä voi taas käyttää ja hyvin popittaa vieläkin.

Sormiskeittilautoja eli dekkejä voi kyllä ostaa käytettynä, mutta itse ostaisin kyllä vain sellaiselta, joka tuntuu sellaiselta että siihen voi luottaa eli kannattaa kysellä jossain esim. DOH FB Elementsin Facebook sivuilla, että tietääkö joku sen nimisen tyypin ja voiko siihen luottaa. Mielestäni käytetystä dekistä on hyvä hinta on korkeintaan puolet siitä mitä se on maksanut uutena eli Berlinwoodista maksaisin itse korkeintaan 20 euroa, koska jos joku pyytää 30 euroa niin siihen tarvitsee enää laittaa korkeintaan 9 euroa lisää niin saat aivan uuden dekin ja voit valita myös että minkälaisen grafiikan siihen otat jne. Laakerilliset renkaat ovat mielestäni sellaiset, että sellaisia ei kannata käytettyinä ostaa ellei saa tosi halvalla ja hyvässä kunnossa olevat, koska se on niin pientä mekaniikkaa se laakeri että sellainen menee aika lyhyen ajan käytössäkin huonompaan jamaan eli jos et tiedä kuinka vanhat renkaat tai kuinka käytetyt ne ovat niin en suosittele ostamaan käytettyinä sormiskeitti renkaita. Luotetut ihmiset ovat tietenkin eri asia, jos heillä on ollut vaikka vuoden laatikossa pari kertaa käytetyt renkaat niin totta kai ne ovat silloin kuin uudenveroiset, mutta tosiaan itseni pitäisi kyllä sitten luottaa kyseiseen henkilöön tosi paljon että uskaltaisin ostaa käytetyt renkaat. Mielestäni renkaista on maksimi puolet tuotteen alkuperäisestä hinnasta (eli hinnasta jolla sen saa ostettua uutena jostain). Trukit ovatkin sitten aika kaksipiippuinen juttu, koska jos kyseessä on BRR trukit eli Blackriver trukit niin ne ovat erittäin kestävät ja sellaisia kyllä kannattaa ostaa käytettynä ainakin jos saa hyvään hintaan. Että mielestäni BRR trukeista maksimi-hinta on 2/3 eli kaksi kolmasosaa tuotteen alkuperäishinnasta, jos ne ovat hyvässä kunnossa eivätkä ole olleet kauan aktiivisessa käytössä. Ainoa asia mikä niissä menee huonoksi on bushings eli trukin kumit, mutta sellaiset saa aina ostettua uudet aika halvalla. Mutta sitten jos puhutaan vaikka Bollien tai TD wide trukeista (jotka ovat periaatteessa samat trukit, koska ne valmistetaan samassa tehtaassa kiinassa) mutta jos trukit maksavat 12 euroa uutena niin en ostaisi sellaisia käytettyinä ellen saisi niitä jollain korkeintaan 5:llä eurolla ja kuka myisi hyvät hyväkuntoiset trukit 5:llä eurolla? No sellaiset ketkä eivät tarvitse niitä, joten taas kannattaa tietää ihminen kenen kanssa kauppoja teet. Mutta Suomi on pieni maa, joten huijarit sun muut eivät kauan ilman maineen menettämistä tee kauppaa ainakaan sormiskeitti-piireissä. Eli dekit ovat mielestäni sellaisia, joita voi ostaa käytettyinä, mutta oma lauta on aina oma lauta, jonka itse itsellesi valitsit. 

 Tech Deck


Jos sinä olet tykästynyt Tech Deckiin niin voit myös tuunata eli tehdä muutoksia siihen saadaksesi siitä paremman ja toimivamman. Eli jos tykkäät temppuilla ihan vaikka Citymarketista saamallasi 5 - 6 euron Tech Deckillä niin tässä on ehdotuksia sen parantamiseen. Itselläni on tosi monta TD lautaa, joista yli puolesta on otettu osia puisiin setuppeihin, koska pidän niiden grafiikoista. Mutta en sellaisella kyllä enää edes osaa tehdä oikein mitään. Eli ensimmäinen juttu mikä tulee mieleen on vaihtaa se grippi siitä laudan päältä (karkea materiaali) Riptapeen, joka on pehmeätä eräänlaista huopaa, jossa on hyvä kitka mutta se ei kuluta sormia eli on paljon mukavamman tuntuinen ja pito on paljon parempi. Toinen juttu hoituu tuossa samalla ostoksella sillä Riptape-paketissa (valmiiksi leikatut, jotka ovat juuri TD sopivia) tulee myös neljä trukkikumia ja neljä prikkaa. Niillä saat TD:n trukeista paljon paremmin käytettävät eikä niitä tarvitse pitää enää niin kireällä enää sen jälkeen koska ne käyttäytyvät enemmän kuin oikeat rullalaudan trukit. Eli ota ne trukkikumit jotka siellä ovat valmiina ja hangeri = trukin yläosa, johon tulevat renkaat kiinni pois ja tietenkin myös hangerin alla oleva trukkikumi eli bushing. Nyt laita ensiksi Riptape Tuning Setin mukana tulevista jutuista iso prikka kingpinin juureen eli siihen osaan mistä otit juuri äsken pois trukkikumit ja hangerin. Seuraavaksi isompi niistä mustista trukkikumeista prikan perään ja sitten laitetaan hangeri takaisin siten että sen se piikin muotoinen osa osuu pivot reikään. Seuraavaksi laita pienempi Riptape kumi hangerin päälle ja sen päälle vielä pienempi prikka ja ei muuta kuin mutteri lopuksi sopivaksi kiristettynä. Ei kannata kiristää liikaa, jotta kumit eivät hajoa ja muutenkin että tuosta olisi hyötyä kannattaa pitää trukit hieman löysänä. Koita etsiä itsellesi sopiva ja jos ne ruuvit eivät pysy niin laita niihin askartelukaupasta saatavalla pikaliimalla kiinni. Käytä vaikka hammastikkua tai vastaavaa liiman laittamisessa. 

Elementit
BRR Quarter Pipe (hinta noin 40 euroa)
Elementit ovat suuri osa sormiskeittausta, sillä elementit ovat niitä joihin temppuja teet. Voit käyttää joko DIY tavaraa eli ihan normaaleja esineitä, jotka soveltuvat sormiskeitti rampeiksi / bokseiksi tai sitten voit käyttää valmiiksi tehtyjä joko muovisia tai sitten puisia elementtejä. Aluksi on ihan hauskaa niillä Tech Deckin pienen kaavan elementeillä, mutta kun pääsee kokemaan laadukkaiden puusta valmistettujen sormiskeitti ramppien maailman niin siitä on vaikea päästä enää eroon. Olen tehnyt kolmiosaisen artikkeli-sarjan nimeltä Blackriver Ramps - Arvosteluita Osa 1 - 3 tänne blogiin eli lue ne jos kiinnostaa tietää mitä niistä elementeistä ajattelen, jotka olen itselleni ajan mittaan hommannut. Tulen päivittämään niitä artikkeleita lähiaikoina.
Blackriver-Ramps Box 6 (hinta noin 40 - 50 euroa)

Blackriver-Ramps Box 6 (hinta noin 40 - 50 euroa) takaatapäin otettu kuva

Piknik-Pöytä Blackriveriltä (hinta noin 20 euroa)

+BRR+ Box 5 edestäpäin (hinta noin 25 - 30 euroa)

+BRR+ Box takaatapäin (hinta noin 25 - 30 euroa)

Blackriver High Quarter Pipe (Hinta noin 40 euroa)

Blackriverin Box 4 (hinta noin 15 - 20 euora)

Elementtejä on monenlaisia ja eri valmistajilta esim. Harrierit, Bonseit ja Shen Benchit pari mainitakseni. Close Upilta on tullut pari hyvää elementtiä mielestäni ja ne ovat marmori penkki ja ruumisarkku kurbi, jonka sisällä voi säilyttää sormiskeittiä ja tarvikkeita. Tässä kuvat molemmista.

Close Up Coffin Curb (hinta noin 35 euroa)

Close Up Marble Bench (hinta noin 40 euroa)


Vielä keskeneräinen artikkeli, mutta päivitän tätä kunhan on aikaa!
Tulossa asiaan jo liittyviä kuvia ja lisää yleistä informaatiota monesta muusta asiasta. Kiitoksia että luet blogiani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

DOH FB SHOP

DOH FB SHOP
Sormiskeitti Nettikauppa