Tuli mieleen kun arvostelin yhden kaverin videota niin jakaa teidän kanssa vähän vinkkejä että miten saat videostasi mahdollisimman mukaansa tempaavan ja hyvän.
Koska temppuja tulee aina kuvattua paljon enemmän mitä niitä laitetaan videoon niin pitäisi ensiksikin osata karsita niitä huonompia temppuja sieltä parempien temppujen joukosta. Kannattaa katsoa videota monta kertaa koko ajan kun editoit niin se alkuhuuma vähitellen häipyy ja ne temput ei vaikutakaan enää niin siisteiltä kaikki kun heti alussa vaikutti. Aina kun on joku temppu mistä olet epävarma tai mikä ei mene tarpeeksi puhtaasti niin koita ajatella asiaa siten että voit tehdä sen tempun aina uudestaan ja paremmin. Se auttaa mua ainakin luopumaan joistakin mulle tärkeistä tempuista välillä, mutta aina ei osaa ajatella asiaa noin vaan haluaa saada mahd. äkkiä videon ihmisten nähtäville.
Pitää panostaa videoon jos haluat saada siitä sellaisen mitä ihmiset jaksavat katsoa aina uudestaan ja uudestaan. Se mulla on ainakin tavoitteena saada tehtyä sellaisia videoita joita katsotaan useammin kuin kerran ja olen ainakin pari kertaa siinä onnistunut, mikä tuntuu erittäin hyvältä. Juuri äsken huomasin että thafingers oli kommentoinut mun Sci-Fingerboarding videota että hän ei ikinä kyllästy katsomaan sitä ja se oli erittäin mukava kuulla varsinkin kun AP on itse hyvä fingerboardaamaan joten hänen kommentillaan on enemmän painoarvoa kuin jollain ketä en tunne. Joku kutsui myös juuri äsken mua suomen parhaimmaksi fingerboardaajaksi mikä oli kiva kuulla, mutta tiedän että se ei pidä paikkaansa vaikka hänen mielestä se pitää. Siihen minulla olisi erittäin pitkä matka, jos sellaisen tittelin haluaisin mutta jokainen on hyvä jossain ja paremmuutta mielestäni ei pitäisi edes yrittää todistella toisille. Se riittää että minua pidetään hyvänä sormiskeittaajana.
Yksi hyvä tapa saada karsittua ei-niin-hyvät temput on että antaa sen videon hautua päivän tai pari ja sitten katsoo uudestaan ja karsii ne temput mitkä ottavat silmään. Voit aina leikata jonkun tempun pois ja jos se on jotenkin tärkeä niin laittaa sen vaikka bonus tempuksi videon loppuun esimerkiksi. Toinen erittäin hyvä tapa on pyytää jotain ulkopuolista apuun eli joku kaveri katsomaan sitä videota muutaman kerran ja pyytää sen mielipiteet ja ottaa ne sitten huomioon siten miten niihin suhtautuu. Itse saan kiittää isoveljeäni siitä että hän on ollut mukana karsimassa temppuja välillä vaikka aika usein eri mieltä tempuista ollaankin. Mutta siihenkin pitää tottua että on erimielisyyksiä mutta ei anna niiden vaikuttaa ystävyyssuhteisiin tai käytökseen, mikä voi olla välillä vaikeaa, mutta on osattava tulla toimeen. Siinä meillä kaikilla on varmasti parantamisen varaa. Itse osaan ainakin olla välillä niin lapsellinen jostain jutuista että oikein myöhemmin hävettää, mutta eiköhän jokaisella ole samantapaisia tuntemuksia.
Yksi tärkeimmistä asioista videon kuvaamisessa on valaistus. Itselläni on sormiskeitti nurkkauksessani kaksi Ikean spotti lamppua spotti polttimoineen ja yksi pöytävalaisin (halogeeni) minkä löysin äitini komerosta ja nyt on valaistus mielestäni hyvin kohdallaan. On hyvä olla kaksi lamppua, jolloin ei tule niin vahvoja varjoja, mikä taas auttaa kameraakin pysymään tarkkana. Kuvakulma on myös yksi tärkeimmistä asioista kuvatessa videota, sillä jotkut temput toimivat paremmin takaapäin, sivusta tai edestä. Esimerkiksi Krooked Grind on aika näyttävä takaapäin kuvattuna. Muutenkin jos ei ole erillistä kuvaajaa niin on hyvä vaihdella kuvakulmaa kuvatessa jolloin video ei ole niin puuduttava. Itse olen syyllistynyt kyseiseen rikokseen useamman kerran, ja vain koska oon niin laiska ja hajamielinen että ei muista vaihtaa kameran paikkaa välillä vaan innostuu purkittamaan temppuja samasta spotista ja samasta kuvakulmasta. Eli älä käsitä väärin tätä artikkelia, koska en aina muista näitä omia neuvojani noudattaa joten siitä ei tarvitse mua muistuttaa.
Kuvasuhde on mielestäni tosi tärkeä videolle. Jos video on kuvattu 16:9 aspect ratiolla niin niin lopputuloksen pitäisi olla smassa suhteessa, jolloin video näyttää siltä kuin pitääkin. Välillä törmää youtubessa videoihin jotka on kuvattu widescreeninä mutta video on 4:3 suhteesa jolloin dekit on laihempia niin kuin kaikki muutkin videolla. Sitten on taas videoita joissa videon valmistutttua se on ns. pikkukuvana eli mustat palkit on ylhäällä, alhaalla ja sivuissa, mitkä sitten on konvertoitu eli muutettu 16:9 muotoon siten että mustaa palkkia on vain ylä- ja alalaidassa jolloin dekit sun muut taas on leveämpiä. Jos näistä kahdesta joutuisi valitsemaan niin valitsisin jälkimmäisen, mutta video on parhaimmillaan silloin kun se on koko ruudun kokoinen suoraan editointi ohjelmasta exportattaessa. Eikä siten että se on jollain konvertointi ohjelmalla venytetty koko ruudun kokoiseksi, jolloin kuvanlaatu tietenkin kärsii. Itse tein niin pari kuukautta ostettuani uuden kamerani (Sony DCR-SR58) kun en tiennyt että mistä se johtui että ne videot olivat pikkukuva muodossa, mutta nykyään olen viisaampi ja osaan laittaa videon alkuasetukset oikein ja export asetukset myös ja kuvanlaatu nykyisissä videoissani on paljon parempi.
Kannattaa myöskin miettiä että mille formaatille videon exporttaa (eli tuo ulos ohjelmasta video muodossa) esim. .aviksi .mpg:ksi .wmv:ksi. Itse käytän Adobe Premiere Elements 7:aa mikä on mielestäni erittäin hyvä ja monipuolinen editointi ohjelma. Olen huomannut että jos exporttaan videon joko .wmv tai .mpg muotoon niin hidastuksissa tulee ihme viivoja ruutuun ja hidastus nykii ihmeellisesti. Sen asian saa korjattua sillä että exporttaa videon .aviksi dv pal widescreen muodossa. Mutta kun avit vievät niin paljon tilaa niin sitten kannattaa konvertoida (itse käytän AVS4YOU Video Converter 6:sta) video avista esim. .mpg muotoon, jolloin hidastukset ovat sellaisia kuin pitääkin, ainoa asia mikä muuttuu on videon koko ja kuvanlaatu, mutta itse en ainakaan huomaa kuvanlaadussa huomattavaa eroa kunhan konvertointi asetukset ovat kohdillaan.
Efekteillä kuten hidastuksilla saa videosta vieläkin hienomman, kunhan ei hidasta liikaa. Välillä hidastan pelkästään esim. nollie flipistä nosegrindiin niin hidastan vain flipin ja välillä hidastan myös keskeltä grindiä tai sitten ihan tempun loppua. Näin saat vaihtelua videoosi, joka miellyttää enemmän silmää. Muitakin efektejä on välillä hyvä käyttää esim. mustavalkoista efektiä tai mitä vaan efektiä kunhan temppu ei kärsi ja temppu on silti selkeä. Olen huomannut että kliinistä flipistä voi saada tosi epäselvän jos sitä hidastaa liikaa. Ennen hidastin flippi-temppuja noin 50 - 60 prosenttia joka kerta mikä oli aivan liikaa, joten nykyään standardi hidastus flipille on 70 - 80 prosenttia, mutta grindiä voin hidastaa jopa 45 prosenttia mutta se on erittäin lyhyt pätkä minkä hidastan, jolloin temppuun tulee mielestäni hieno lisäys.
Leikkaaminen on erittäin hyvä tapa tehdä videosta parempi. Editoidessa voi tehdä joko nopeita leikkauksia tai hitaita. Nopeasta leikkaamisesta tulee heti mieleen Elias Assmuthin tekemä esittelyvideo Blackriverin Loading Dockista, jossa Elias vetää monta temppua ja niitä temppuja tulee koko ajan eikä niitä olla hidastettu, mikä on ihan siisti idea, mutta niistä on erittäin vaikea saada selvää. Ainakin viimeksi kun sen katsoin niin en saanut selvää mitä temppuja se teki, mutta jos silmä olisi harjaantunut jo tarpeeksi.
Itse kun leikkaan trikkejäni niin leikkaan ne niin että se lauta ei ole paikallaan missään vaiheessa eli kun temppu vaihtuu niin se lähtee samantien liikkeelle se seuraava temppu. Jotkut myös käyttävät niitä mustia freimeijä (frame=yksi kuvakehys joita videossa on joko 25, 29,97 tai 30 sekunnissa, mutta on niitä kameroita ns. highspeed camera joka taltioi peräti 50 freimiä sekunnissa) temppujen välissä mikä ainakin jossain tapauksissa toimii ihan hyvin, mutta itse en ole siihen ryhtynyt. Jokaisen pitäisi mielestäni löytää se oma tapa leikata, hidastaa ja kuvata niitä videoita. Toivottavasti tästä artikkelista on jollekin jotain hyötyä, koska haluaisin että suomalaiset fingerboard videot tulisivat aina vaan laadukkaammiksi, enemmän sormiskeitti tapahtumia (itse järjestän varmaan viimeistään keväällä täällä Turussa jonkinnäköiset tapahtumat, ilmapiiriltään rennot eikä turhan kilpailumielistä meininkiä eli rento tapahtuma jossa voi tavata youtube tuttavia ja tehdä uusia tuttavuuksia ja pelata GOS:a)
Olen nyt noin vuoden sormiskeitannut ja editoinut, joten olen itse-oppinut videon käsittelijä. Mutta
kantapään kautta on opittu monia asioita, joten ajattelin säästää teitä siltä ja kertoa kaikki mitä mieleeni tulee niistä asioista joita editoidessani olen oppinut. Kävin myös viikonlopun pituisen editointi kurssin pari viikkoa sitten, mutta se oli ihan peruskurssi, mutta opin paljon itse-opiskelemalla Adobea siellä ja sen lisäksi viimeisenä päivänä opetettiin miten tehdään dvd menuja, kohtauksia jne. mikä oli todella hyödyllistä sillä olen juuri tekemässä DOH presents FB 4 FUN - The Movie elokuvaa DVD:lle. Mukana on muun muassa Daniel Lindqvist (danilio2020), Joaquin Mêndez (frenchmefrenchyou) ja Thomas Hansen (hanzlow). Mukana on myös nuoria lahjakkuuksia ympäri eurooppaa ja viisi suomalaista mukaanlukien itseni. Kansien tekijä vaihtui viime hetkellä (onneksi parempaan tekijään), joten leffan julkaiseminen venyy hieman. Vielä puuttuu kaksi parttia (molemmat saksalaisia, kuka oikein on sanonut että saksalaiset ovat täsmällisiä ;D) Mukana on Suomi, Norja, Ruotsi, Tsekki, Ranska, Saksa ja Puola eli yhteensä 13 parttia / fingerboardaajaa on mukana leffassa, josta tulee hemmetin kova. Olen myös tekemässä teaser traileria leffasta, joten saatte pian pienet maistiaiset leffasta. Laitan sen varmaan vain tänne ja sitten kun olen saanut tehtyä kunnon trailerin niin sitten laitan sen youtubeen ja lähetän kaikille fingerboardaajille, jotta he voivat laittaa sen kanavalleen. Pyrin pitämään sen leffan hinnan mahdollisimman alhaisena, koska en ole voittoa sen kanssa tekemässä ja se voisi vähentää sen leffan kopiointia. Onhan se aina parempi kun on jotain mihin voit käsilläsi tarttua ja joka on hienon näköinen ja jossa on tietoa sun muuta kansien sisällä. Mutta väkisinkin joku sen tulee rippaamaan, mutta toivon että ihmiset eivät kauheasti sitä latailisi, koska minun pitää saada siitä omani takaisin ja rahaa siihen että voin postittaa niitä muille ridereille, jotka sitten myyvät sitä omassa kotimaassaan. Ja sen leffan tukeminen ostamalla sen parantaa jatko-osan mahdollisuutta. Mielestäni se on aivan eri asia imuttaa jotain hollywood leffaa kuin tuollaista DIY leffaa, johon moni ihminen on nähnyt vaivaa ilman vaivan palkkaa.
Eiköhän tämä artikkeli ollut tässä. Jos tulee jotain kysymistä editoimisesta tai jostain muusta niin jättäkää ihmeessä kommentteja, ehdotuksia ja toiveita. Kiitoksia lukemisesta ja jos ei ole liikaa pyydetty niin kirjautukaa tänne bloggeriin sisään ja tilatkaa tämä (ja englanninkielinen / alkuperäinen blogi) blogi niin teette päivästäni paremman. Lupaan sisällyttää tähän blogiin rehellisiä arvosteluita, mielipiteitä ja neuvoja parhaani mukaan ja te voitte myös vaikuttaa siihen että mitä tänne blogiin oikein kirjoitetaan.
-tOEMOe-fingerboardingforfun-tOEMOe-fingerboardingforfun-tOEMOe-fingerboardingforfun-tOEMOe
Sormiskeittaaminen?!? Mitä se on?
Sormiskeittaaminen on rullalautailun kasvava alalaji, jossa temput tehdään jalkojen sijasta sormilla eli etusormi on takajalka ja keskisormi on etujalka. Sormiskeittaamista tapahtuu mielestäni ainakin kolmella eri tasolla, joista yksi on satunnainen leikkiminen muovisilla Tech Deck sormiskeittileluilla. Toinen on lähinnä varusteurheilua, eli kehuskellaan uusilla rampeilla, laudoilla sun muilla ja kolmas on näiden kaikkien "yhdistelmä", jossa kehuskelemisen sijaan käytetään ramppeja hyväksi, sillä niihin menee aika paljon rahaa.
Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.
Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29
Suomessa Tech Deck -leluskeittejä saa Marketeista, mutta esim. Berlinwoodin ammattimaisesti tehdyt hyvät ja laadukkaat laudat saat tällä hetkellä vain kahdesta kaupasta ja ne ovat DOH FB SHOP ja Ponkes Web Shop. DOH on erikoistuneempi ja asiantuntevampi pieni yritys kun taas Ponkesista saa isompia ramppeja sun muita.
Tässä Wikipedian tarjonta aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard_%28skateboard%29
sunnuntai 24. lokakuuta 2010
Laadukkaan videon tekeminen
fingerboard blackriver berlinwood mitt ponkes
adobe premiere elements 7 kuvakoko 16:9 slow-mo edit hidastus vinkki apua video editoiminen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti